Hlavní navigace

Srovnávací test tabletů: Apple iPad versus Microsoft Surface - 2. díl

14. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Microsoft/Techhive.com
Microsoft Surface běžící na systému Windows RT má vše, co od tabletu očekáváte. Stačí to však na lídra trhu, Apple iPad?

Předchozí díl

Stejně jako ve Windows 8, i zde je zcela napravo obrazovky místo, kde se hned po instalaci objevují nové aplikace, přestože je můžete přesunovat, kamkoliv se vám zachce. Obrazovku Start na Surface můžete otočit buďto na výšku nebo na šířku.

Surface je nicméně jasně určen k používání právě v režimu na šířku. Magnetické kryty i vestavěný stojan jsou takto nastaveny. To je rozdíl oproti iPadu, na němž umístění fotoaparátu indikuje preferenci orientace na výšku.

Na pravé straně Surface je řada portů – vezmeme-li to odspoda, pak nejprve nalezneme konektor pro připojení do elektrické sítě, potom USB konektor v plné (PC) velikosti, který je vhodný pro připojení externího úložiště (nebo jakéhokoliv jiného USB zařízení, že).Výše se nachází slot na microSD kartu, který je téměř skrytý za stojanem, a potom microHDMI konektor. Nejvýše naleznete maličký reproduktor. Na horní hraně je k dispozici tlačítko pro vypnutí/přechod do úsporného režimu.

Velkým rozdílem je Touch Cover u Surface, který funguje jako Smart Cover na iPadu, kromě toho, že má na sobě vytištěnou klávesnici. Touch Cover se připojuje magneticky a obsahuje řadu elektrických kontaktů. Existuje také Type Cover, který funguje úplně stejně, je však vybaven reálnými klávesami.

Na zadní části Surface se nachází jedna z nejvýraznějších odlišností oproti iPadu. Je tu vestavěný stojan, který je poměrně bytelný a poskytuje tabletu dobrou podporu. V žádném případě zde necítíte chatrnou stavbu Smart Coveru poskládaného za iPadem.

Apple iPad Retina displej

Retina displej u Apple iPadu

Obrazovka Surface zachovává poměr stran 16:9, což je lépe přizpůsobeno sledování HD videa, iPad je trochu více do čtverce – poměr stran jeho displeje je 4:3.

Hodně podstatným rozdílem je rozlišení displeje – Retina od iPadu zvládá až neuvěřitelných 2 048 x 1 536 pixelů, zatímco Surface má pouze HD displej s rozlišením 1 366 x 768 pixelů.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft však svému tabletu Surface RT nadělil něco, čemu říká „Clear Type“ displej, což znamená, že zobrazovaný text nevypadal tak neostře, jak byste očekávali. V našem testování nebyl patrný téměř žádný viditelný rozdíl mezi ostrostí displeje iPadu a displeje Surface RT (za předpokladu, že byste nehledali zblízka podrobné detaily).

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?