Hlavní navigace

SQL Kompletní průvodce

1. 3. 2006

Sdílet

SQL tři písmena, která v počítačovém světě znamenají více, než si uvědomujeme. Strukturovaný dotazovací jazyk...


SQL tři písmena, která v počítačovém světě znamenají více, než si uvědomujeme. Strukturovaný dotazovací jazyk jak zní doslovný překlad je opravdu komunikačním prostředkem, který spojuje uživatele s databázovým prostředím a umožňuje mu z databáze získávat data.
A není to vždy jen pracovník IT, který přijde s jazykem SQL do styku. Zákazník, který si objednává zboží na webu, komunikuje s katalogem zboží právě díky SQL už v okamžiku, když zadává údaje pro vyhledání zboží do formuláře. Tyto informace putují do produktové databáze, která v krátké době vrátí seznam produktů, jež splňují požadované parametry. Zákazník tak nemusí zdlouhavě procházet katalogem a poznamenávat si produkty, které splňují daná kritéria. Během krátké doby získá seznam, jenž mu s konečným výběrem výrobku pomůže. Parametry jsou součástí předpřipraveného dotazu SQL, který bude vykonán databázovým strojem. Podobných příkladů praktického využití jazyka SQL bychom našli mnoho.
Kniha, kterou dnes představujeme, je zajímavá hloubkou a "stravitelnou" formou výkladu problematiky SQL. Autoři popisují historii, současný vývoj a také se zamýšlejí nad směrem, kterým by se mohl jazyk ubírat v následujících letech. Přínos této knihy vidíme v šíři výkladu nejvíce nasazovaných databázových platforem s ohledem na standard SQL ANSI. Čtenář získává nejen podrobný přehled o standardu, ze kterého všechny platformy vycházejí, ale nalezne zde rovněž informace o rozdílnostech v jejich praktickém nasazení, ať už se jedná o rozdíly syntaktické nebo sémantické. Součástí knihy je DVD, které obsahuje zkušební instalace IBM DB2, Microsoft SQL Server 2000, MySQL pro Windows i Linux, Oracle Database 10g pro Windows a konečně také Sybase SQL Anywhere Studio a mnoho datových souborů pro příklady, používané v knize. Čtenář si tak může vyzkoušet kteroukoliv část prakticky. Proto je tato kniha zajímavá pro studenty, databázové architekty, programátory, kteří řeší problémy s převodem databází z jedné platformy na jinou, případně pro manažery, kteří hledají pro svojí firmu nový databázový řídící systém a nemají přehled o výhodách a přínosech nabízených různými prodejci.




Autoři: James R. Groff, Paul N. Weinberg
Nakladatelství: CP Books
Počet stran: 936
Cena: 890 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku