Hlavní navigace

Spor Intel vs Evropská komise pokračuje

1. 12. 2008

Sdílet

Konflikt mezi největším výrobcem mikroprocesorů na světě Intelem a Evropskou komisí má nečekané pokračování. Intel obvinil Komisi z až přílišné aktivity, Komise zase označila Intel za neschopný.

příloha_ovladnete_sva_data

Celý spor Intelu a Evropské komise se táhne již od doby, kdy Evropská komise Intel obvinila z protizákonného jednání. Intel prý údajně podplácel téměř všechny velké evropské prodejce počítačů s tím záměrem, že stáhnou ze svých nabídek stroje s AMD procesory a budou nabízet jen komponenty od Intelu. Proti tomuto tvrzení se společnost ohradila s tím, že to není pravda. Zároveň také požádala o odklad řízení, aby mohla sehnat náležitou obhajobu.

Mezitím Evropská komise rozjela vyšetřování případu. Intel však získal cenný čas na shánění právníků, které následně zřejmě opravdu získal, protože nyní přechází do protiútoku. Evropská komise se prý v záležitostech Intelu angažuje více, než je vhodné. Intel je navíc dle svého tvrzení ve všech obviněních nevinný, a tak by Evropská komise měla stáhnout svá obvinění. Tím však požadavky Intelu nekončí. Zároveň chce, aby EU zaplatila všechny soudní výlohy.

Odpověď Evropské komise na sebe nenechala dlouho čekat a nesla se pochopitelně v podobném duchu. EK Intelu vzkázala, že tyto výpady jsou typické pro společnost, která si ani neumí sestavit pořádnou obhajobu. Bude proto přinejmenším zajímavé sledovat, jak se celý spor bude vyvíjet.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?