Hlavní navigace

Špatné značení počítačů pro Windows Vista? Rozhodne soud.

14. 4. 2007

Sdílet

Právník zastupující Microsoft uvádí, že informace poskytnuté touto společností o hardwarových nárocích a kompatibilitě nového operačního systému Windows Vista před zahájením prodeje byly dostačující

příloha_ovladnete_sva_data

Jeden z vrcholných právníků Microsoftu se vyjádřil v tom smyslu, že je zcela spokojen s informacemi, které jeho společnost poskytla o Windows Vista ještě před jejich lednovým zahájením prodeje. Šlo mimo jiné o údaje týkající se hardwarových nároků a kompatibility.


Jde o reakci na hromadnou žalobu podanou minulý týden na Microsoft s tím, že neprávem umožnila označit některé počítače nálepkou „Windows Vista Capable“, ačkoliv na nich lze Windows Vista provozovat je v základním, graficky ochuzeném režimu, který rozhodně neumožňuje využívat mnoho z halasně propagovaných multimediálních zázraků nového operačního systému.



Microsoft na to říká, že si nemyslí, že by uživatelé měli s označováním výraznější potíže a že za touto kampaní stojí několik právníků a právnických firem cítících tučnou kořist. Podle druhé strany by však žaloba měla měla zastupovat až 10 000 uživatelů, kteří se cítí podvedeni.

Navzdory svému postoji ke sporu společnost Microsoft na svých stránkách změnila požadavky pro udělení loga „Windows Capable“. V žaloba podané ve Washingtonu se uvádí, že „velký počet“ počítačů s „Vista Capable“ nálepkou ve skutečnosti podporoval pouze Vista verzi Home Basic (zde není k dispozici grafické rozhraní Aero). Microsoft opět reaguje tím, že podle jejich testování naopak většina takových počítačů bez problémů provozuje Vista Home Premium, která disponuje většinou graficky náročných novinek.

Rozdíl mezi PC značených jako „Vista Capable“ a „Premium Ready“ je značný. První kategorie požaduje procesor s minimální rychlostí 800 MHz, 512 MB paměti a grafickou kartu s podporou DirectX 9. Druhé, náročnější označení, již potřebuje procesor 1GHz, 1GB paměti, grafiku se 128 MB paměti a stejnou podporou DirectX 9, navíc také DVD mechaniku a připojení k internetu.

Přestože nemusíte mít s Windows Vista zkušenosti, tak již zběžný pohled na požadavky pro „Vista Capable“ ukazuje, že takový systém by mohl mít potíže i s plynulým během Windows XP, natož s graficky mnohem náročnějším novým operačním systémem Windows Vista.

Grafika: www.goudie.biz

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku