Hlavní navigace

Sony se rozhodlo skoncovat s nevzhlednými kabely u domácího kina

Sdílet

Kompletní systém domácího kina se zesilovačem a reproduktory zabudovaný v TV stolku zaručuje 5.1 kanálový prostorový zvuk, HDMI rozhraní a kompatibilitu s obrazem i zvukem ve vysokém rozlišení

Společnost Sony oznamuje uvedení druhého modelu své řady „domácí kino bez krabic“ - model RHT-G800. Je menší a levnější než původní RHT-G1000, jeho cílem je prosazovat koncepci systému kompletního prostorového zvuku zabudovaného do stolku pod TV u většího počtu zákazníků; systém je určen pro TV s plochým zobrazovacím panelem – zahrnující řadu Sony BRAVIA – do úhlopříčky 46 palců/117 cm.


Systém je navíc určen i těm, kdo si zakoupili televizor s plochým zobrazovacím panelem, ale neuvažují o systému prostorového zvuku, protože nechtějí pořizovat potřebná zařízení, zajišťovat složitou instalaci a potýkat se s ovládáním, nebo prostě jen nechtějí po místnosti tahat kabely k pěti reprosoustavám a subwooferu. RHT-G800 všechny tyto problémy řeší zabudováním všech součástí potřebných pro zpracování a zesílení signálu i všech reprosoustav do jedné skříně, která slouží jako stolek pod TV, a do které lze navíc umístit několik dalších komponent.

Díky rozhraní HDMI, s možností připojení analogového i digitálního signálu, lze RHT-G800 používat i v systémech s DVD nebo Blu-ray přehrávači, DVD/HDD rekordéry, herními konzolami či přijímači kabelové/satelitní televize – systém je kompatibilní i s nejvyšším rozlišením zvuku Linear PCM na discích Blu-ray a samozřejmě také se zvukem ve formátu Dolby Digital a DTS na discích DVD.

Společnost Sony tento systém BRAVIA Theatre navrhla s ohledem na možnost vyššího stupně integrace. Tedy pokud připojíte slučitelné produkty Sony, díky funkci BRAVIA Theatre Sync lze jedním tlačítkem ovládat celý systém, jedním tlačítkem volit odpovídající vstupy a výstupy na všech komponentách. Příklad: stiskem tlačítka přehrávání na přehrávači DVD se nastaví správné vstupy televizoru a zesilovačů systému RHT-G800, a jedním stiskem tlačítka lze také poté celý systém vypnout.

RHT-G800 byl navržen tak, aby poskytoval skutečný zvuk domácího kina bez nutnosti instalovat kabely a reprosoustavy. Z hlediska vzhledu jde o kvalitní stolek pod TV, který nezabere více místa než běžné poličky, ale uvnitř se skrývá kompletní systém domácího kina. Žádná „ořezaná“ verze se simulovanými zvukovými efekty: pod elegantními liniemi najdete šest zesilovačů a sedm reprosoustav.

Stolek je také vybaven 2 vstupy a 1 výstupem HDMI s podporou rozlišení až 1080i, 7.1kanálového zvuku ve formátu Linear PCM z disků Blu-ray a širokou nabídkou ovládacích funkcí slučitelných s dalšími produkty Sony při využití propojení přes HDMI protokol Consumer Electronics Control (CEC). Čisté stříbrné a černé linie systému jsou doplněny systémem pro skrytí kabelů, takže i po připojení dalších komponent nejsou vidět žádné propojovací kabely.

Některé systémy využívají dvě přední reprosoustavy a prostorový zvuk vytvářejí jen digitálním zpracováním, ale u RHT-G800 je to jinak. Každý z kanálů 5.1kanálového zvuku (levý přední/pravý přední/středový, levý/pravý zadní a subwoofer) má vlastní zesilovač a reprosoustavu – společnost Sony dokonce zdvojila subwoofer, aby měl zvuk maximální sílu a působivost. Pět hlavních kanálů je reprodukováno oválnými reproduktory 4 cm x 7 cm, subwoofery jsou osazeny kulatými reproduktory 10 cm. Každý kanál má vlastní 32bitový digitální zesilovač Sony S-Master s výkonem 70 W u hlavních kanálů a 120 W u subwooferů – celkový špičkový výkon je 470 W.

Společnost Sony se systémům prostorového zvuku věnuje už mnoho let (a shromáždila díky tomu velké množství akustických dat), takže mohla přijít se zcela novými metodami pokročilého digitálního zpracování signálu, které daný úkol řeší velmi efektivně. Výsledkem je systém S-Force PRO Front Surround.

Ve srovnání s ostatními systémy prostorového zvuku přehrávaného pomocí vpředu umístěných reprosoustav poskytuje systém S-Force PRO Front Surround společnosti Sony přesvědčivější vjem vzdálenosti a prostoru, a výsledkem je skutečný zážitek z prostorového zvuku bez nutnosti instalovat zadní reprosoustavy. Pomocí DSP systému navrženého speciálně pro tento výrobek dokáže RHT-G800 ovládat zvuk přehrávaný reprosoustavami na boku tak, aby se šířil do celé místnosti a bylo dosaženo stejného výsledku jako při umístění zadních reprosoustav za posluchače. Jedinečná technologie využívaná systémem S-Force PRO Front Surround k tomu nevyužívá odrazů od stěn a proto funguje nezávisle na tvaru a velikosti místnosti.

Jde o skutečný systém prostorového zvuku se samostatnými reprosoustavami pro všechny kanály, přitom ale S-Force PRO Front Surround společnosti Sony řeší jednu z hlavních překážek při instalaci prostorového zvuku v domácnosti: nemusíte vést kabely k samostatným zadním reprosoustavám. O tom ve skutečnosti celý systém RHT-G800 je: jde o vysoce kvalitní systém prostorového zvuku bez obvyklého nepořádku v kabelech.

Mnoho z nás má sousedy a většině z nás už se stalo, že se basy šířily stropy nebo stěnami a pak se ozvalo zabušení od sousedů nebo přímo na naše dveře doprovázené v různé míře zdvořilou žádostí o to, abychom ubrali hlasitost.

Dva výkonné subwoofery systému RHT-G800 s výkonem 120 W by mohly přinést problémy, ale technici společnosti Sony vyvinuli speciální technologii potlačení vibrací, takže si užíváte mohutné basy, které se ale z přístoje nešíří do podkladu, na kterém stojí, a nepřenáší se tak do podlahy a stěn. Tak můžete systém nechat hrát naplno a nerozházet si to s lidmi v okolí.

Díky kombinaci podsvíceného displeje přímo na stolku a dálkového ovladače s mnoha funkcemi už instalace a ovládání systému RHT-G800 nemůže být jednodušší. Pokud připojíte produkty Sony slučitelné s funkcí BRAVIA Theatre Sync, jsou ovládací signály předávány přes konektory HDMI protokolu Consumer Electronics Control (CEC) a tak lze celý systém ovládat jedním stiskem tlačítka, například: stiskem tlačítka přehrávání na přehrávači DVD se přepnou příslušné vstupy a výstupy audio systému a televizoru, stiskem tlačítka vypnutí se celý systém vypne.

RHT-G800 se šířkou něco přes 110 cm, výškou 50 cm a hloubkou 40 cm vypadá jako jednoduchý a velmi stylový stolek pod televizor – hodí se pro televizory s úhlopříčkou do 46 palců/117 cm. Hodí se k libovolnému stylu interiéru. Elegantní skleněný horní panel obsahuje zabudovaný podsvícený displej. Poličky lze nastavit do různých výšek i zcela vyjmout a tak lze do RHT-G800 umístit různě velké komponenty. Technikům společnosti Sony se skrytím elektroniky a reproduktorů do stolku podařilo vytvořit dokonalý systém domácího kina pro ty, kdo nemají rádi bedny a kabely, z nichž jsou složeny běžné systémy. A právě tím tento systém vyniká – jde o skutečně ‘neviditelné’ domácí kino.

Technické parametry:

  • Skutečný 5.1kanálový systém prostorového zvuku – zabudovaný v TV stolku
  • 5.1kanálový systém se samostatnými reprosoustavami a 32bitovými digitálními zesilovači S-Master: 70 W na každý hlavní kanál s oválnými reproduktory 4 cm x 7 cm, 120 W na zdvojený subwoofer s kulatými reproduktory 10 cm
  • Aktivní subwoofer s konstrukcí potlačující přenos vibrací do okolí
  • Systém S-Force PRO Front Surround pro skutečný prostorový zvuk bez zadních reprosoustav a kabelů k nim
  • Kompatibilita s Dolby Digital, DTS a 7.1kanálovým formátem Linear PCM na discích Blu-ray
  • 6 zvukových polí: standard, kino, zprávy, sport, hudba a noční režim
  • 2 HDMI vstupy a 1 výstup, podporují rozlišení videa až 1080i plus zvuk
  • 2 linkové vstupy zvuku, 3 optické digitální a 1 digitální koaxiální výstup
  • Skleněný horní panel s podsvíceným displejem
  • Programovatelný dálkový ovladač slučitelný s televizory jiných značek a funkcí BRAVIA Theatre Sync
  • Výškově nastavitelné poličky až pro 4 další komponenty (přehrávače/rekordéry DVD, set-top boxy atd.)
  • Rozměry (šxvxh) 111,4x49,5x40 cm

Sony RHT-G800 bude v České republice dostupný od května 2007, cena dosud nebyla zveřejněna.

Foto: Sony

- - Václav Maletínský

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?