Hlavní navigace

Sony Ericsson Z520i

Sdílet

I když Sony Ericsson nepatří mezi tradiční výrobce véček a v jeho nabídce nenaleznete tolik mobilních telefonů t


I když Sony Ericsson nepatří mezi tradiční výrobce véček a v jeho nabídce nenaleznete tolik mobilních telefonů této konstrukce, kolik nabízejí jejich konkurenti, přesto věnuje vyklápěcím mobilům čas od času pozornost. Jeho poslední novinka s označením Z520i je s ohledem k designu a výměnným krytům určena především mladším uživatelům, telefon ve variantě s šedým krytem však může oslovit i konzervativnější zákazníky.
Dominantním prvkem vnějšího pláště modelu Z520i je robustní kloub, díky jehož "tuhosti" lze telefon otevřít jedním prstem jen s vypětím všech sil, dále externí displej s rozlišením 80 x 101 bodů, schopný zobrazit až 4 096 barev. Nemůže chybět ani mírně vystouplá čočka fotoaparátu, která se kvůli absenci krytu velmi snadno zanese prachem. Ale jak jsme řekli, velkou část předního a prakticky celý zadní kryt lze vyměnit.
Vnitřek telefonu nabízí podle očekávání především klávesnici a displej. Ten je aktivní, má rozlišení 128 x 160 pixelů a dokáže zobrazit až 65 000 barev. Tyto hodnoty sice nejsou nikterak světoborné, ale vzhledem k ceně telefonu je displej spíše nadprůměrný a jeho kvality zvýrazňuje také použitá grafika. Ovládání telefonu je podobné jako u předchozích véček tohoto výrobce, starají se o něj především kontextové klávesy a čtyřsměrný kříž. Práce s ním je díky srozumitelnému systému ovládání, velkým a od sebe dostatečně odděleným klávesám a rychlosti odezvy příjemná. Jedinou výtku si zaslouží umístění tlačítka aktivujícího funkci fotoaparátu na boku přístroje. Při práci s telefonem se totiž až příliš často stává, že jej omylem stisknete.
Pokud si něco opravdu zaslouží pozornost, pak je to především funkční výbava telefonu. U podobného modelu bychom očekávali standardní funkce a nějaké multimediální drobnůstky navíc, ale Sony Ericsson Z520i nabízí poměrně velkou kapacitu interní paměti (16 MB), podporu souborů MP3 a možnost použít je jako vyzvánění, dále pak velmi kvalitní kalendář a poměrně překvapivě i Bluetooth.



Sony Ericsson Z520i

Mobilní telefon ve stylu "véčka" z dílen Sony Ericsson. Poměrně elegantní zástupce střední třídy se solidní výbavou, fotoaparátem a bluetoothem.
Tech. zpracování:HHHHH
Funkční výbava:HHHHH
Výrobce: www.sonyericsson.cz
Cena vč. DPH: 6 199 KčNokia 6060
Není tomu tak dávno, co jsme se pozastavovali nad tím, že snažit se v dnešní době uvést na trh mobilní telefon véčkové konstrukce bez externího displeje je poměrně riskantní krok, který se u uživatelů nemusí setkat s příliš kladnou odezvou. V případě mobilního telefonu Nokia 6060 ale musíme být o něco opatrnější. Telefon je totiž na první pohled velmi sympatický, elegantní a přítomnost vnějšího displeje by s velkou pravděpodobností narušila kompaktní vzhled předního krytu. Je tedy spíše na každém z uživatelů, aby posoudil, zda je mu milejší designově vydařený mobil s indikační diodou, nebo displej pohodlně zobrazující základní informace o telefonu. Zajímavým a pro mnohé uživatele pozitivně vnímaným prvkem je absence integrovaného fotoaparátu. Chybějící tlačítka po stranách telefonu se v případě absence vnějšího displeje jeví jako logický fakt, ale alespoň jedno pro ztlumení vyzvánění by se hodilo. Vnitřní displej Nokie 6060 je vzhledem k ceně relativně kvalitní, jde o aktivní TFT s rozlišením 128 x 160 pixelů, který dokáže zobrazit až 65 000 barevných odstínů. Ovládání má na starosti čtyřsměrná kolébka, dvě kontextové klávesy a samozřejmě standardní klávesnice. I když tlačítka nemají vysoký zdvih a nejsou od sebe ani výrazněji oddělena, pracuje se s nimi bez sebemenších problémů, stejně jako s ostatními ovládacími prvky. Reakce telefonu jsou relativně svižné, menší prodleva se objevuje vždy při přechodu z klidového stavu.
Funkce telefonu sice nejsou tak bohaté jako u véčka Sony Ericsson Z520i, ale standardní výbava bude většině uživatelů, kterým by tato Nokia mohla padnout do oka, postačovat. Pokud bychom chtěli z výbavy něco kritizovat, pak to jistě "schytá" nízká kapacita adresáře, pomalé GPRS, absence e-mailového klienta, chybějící port IrDA nebo miniaturní interní paměť.



Nokia 6060

Další "véčko" v dnešním přehledu, tentokrát od Nokie. Telefon oslovuje širší cílovou skupinu a osloví hlavně uživatele, kteří si nepotrpí na pseudostylové a prakticky nepoužitelné módní telefony.
Tech. zpracování:HHHHH
Funkční výbava:HHHHH
Výrobce: www.nokia.cz
Cena vč. DPH: 3 899 Kč

Siemens C75

Jedním z posledních modelů řady 75 německého výrobce, na který se podíváme, je novinka střední třídy označená obligátním písmenem C. Telefon je po stránce designu na rozdíl od předchozích modelů výrazně decentnější, na první pohled uživatele zaujme především dominantní displej na přední straně telefonu. Ostatní prvky jako ovládání, klávesnice či čočka fotoaparátu jsou relativně nevýrazné a konstrukcí, tvarem či barevným provedením nijak nevyčnívají. Zmíněný displej má rozlišení 176 x 132 bodů, dokáže zobrazit až 65 000 barevných odstínů a je aktivní. Ovládání telefonu má na starosti především joystick a kontextové klávesy, způsobu ani rychlosti nelze rozhodně nic vyčítat. Snad jen po estetické stránce by joystick nemusel být tak povadlý a klávesy by mohly být rovnoměrněji podsvícené.
Funkční nabídka nového Simensu C75 je oproti konkurenci relativně bohatá. Nabízí obsáhlý adresář s možností ukládání více údajů k jednomu jménu, všechny druhy zpráv včetně e-mailů, a to s českou T9 bez diakritiky, integrovaný fotoaparát s rozlišením 640 x 480 pixelů a možností snímat i videosekvence (rozlišení 128 x 96 pixelů), hry, Javu, doplňkové funkce (kalkulačka, konvertor jednotek, hlasový záznamník, stopky) a samozřejmě nechybí ani GPRS či IrDA port. Co naopak u takovéhoto telefonu postrádáme, je MP3 vyzvánění.
Na rozdíl od předchozích modelů céčkové řady je Siemens C75 výrazně konzervativnější, díky absenci barev, výměnných krytů či MP3 vyzvánění pravděpodobně neosloví tolik mladých uživatelů jako jeho předchůdci. Bodovat by ale naopak mohl u starších uživatelů, kteří preferují střídmost, vyžadují doplňkové funkce a nechtějí utrácet za modely vyšší třídy. I těm by však mohlo vadit nepevné usazení zadního krytu, který často pod rukama vrže.
Siemens C75
Designem stále ještě střízlivý a funkčně orientovaný německý Siemens. Nevnucuje se trendovým vzhledem, podporuje hovor a data, ale kromě fotoaparátu víc nepřináší.
Tech. zpracování:HHHHH
Funkční výbava:HHHHH
Výrobce: www.siemens.cz
Cena vč. DPH: 3 799 Kč

Nokia 2652

Nokia je mezi výrobci mobilních telefonů známá jako designový inovátor. Ne že by snad v jiných oblastech nebyla schopna přijít s něčím novým, ale na rozdíl od ostatních se nebojí experimentovat, jde-li o tvary či barvy telefonů. Je jasné, že inovace se ne vždy setkají s pochopením a oblibou, ale u modelu 2652 je jejich míra pro běžného uživatele ještě únosná.
Konstrukce telefonu vychází z předchůdce 2650, je tedy opět véčková. Zvláštnost přístroje spočívá v odlišně řešeném systému kloubu a v absenci zřetelného odlišení horní a spodní části telefonu při jeho otevření. Vnitřní část mechanismu je totiž zakryta pružnou gumou a telefon působí jednolitým dojmem. Poněkud zpátečnická, ale vzhledem k ceně je pochopitelná nepřítomnost vnějšího displeje. Tento fakt jistě část potenciálních zájemců odradí, ale pokud se spokojíte se zvukovou a světelnou (diody pod klávesnicí) indikací příchozích hovorů a zpráv, nemusí vám absence vnějšího displeje tolik vadit. Pokud ale Nokia za něco zaslouží kritiku, pak je to za šetření na vnitřním displeji. Ten je při rozlišení 128 x 128 a schopnosti zobrazit pouze 4 096 barevných odstínů navíc pouze pasivní, tudíž velmi pomalý. Ani klávesy telefonu bohužel nejsou žádná sláva, a to ať již mluvíme o ovládacích prvcích, nebo o klávesnici.
Svými funkcemi se Nokia 2652 v tomto segmentu zřejmě neztratí. Nabízí totiž základní funkce, tedy adresář (kapacita je pouhých 300 jmen), textové a multimediální zprávy, jednoduchý kalendář a nezbytné doplňky jako hry, kalkulačku a stopky. K dispozici je samozřejmě Java a GPRS, chybí ale možnost propojit telefon přímo s počítačem. Během užívání Nokie 2652 jsme narazili ještě na dva další problémy. Tím méně závažným a hůře odhalitelným je, že telefon se při přijetí SMS zprávy při vyzvánějícím budíku zasekne, tím druhým pak je o něco slabší příjem signálu.



Nokia 2652

Další generace "bezkloubového véčka" od Nokie. Někoho tento styl možná zaujme, ale nám se moc nelíbí. Navíc se v určitých případech zasekává a má horší příjem signálu.
Tech. zpracování:HHHHH
Funkční výbava:HHHHH
Výrobce: www.nokia.cz
Cena vč. DPH: 3 299 Kč

Byl pro vás článek přínosný?