Hlavní navigace

Solid state disk s SD kartami

31. 10. 2008

Sdílet

Originálních řešení ze všech možných koutů počítačového průmyslu najdete na trhu mnoho. Jedním z nich je i nový solid state disk od Sharkoonu, který je založen na paměťových kartách.

Novinka od Sharkoonu, která se jmenuje výstižně Flexi-Drive S2S, funguje velmi jednoduše. Za doporučenou cenu 80 euro (2000 korun) dostanete pouze integrovanou desku se SATA výstupy a sloty na celkem šest SDHC paměťových karet a je jen na vás, kolik a jakých použijete. Jedinou podmínkou je, aby karty měly kapacitu od 4 do 32 GB, celková maximální kapacita je tedy teoreticky 192 GB. O tom, zda je možné využít karet různých výrobců i kapacit zároveň se výrobce nezmiňuje, osobně však myslím, že nikoliv.

Celý produkt je totiž založen na tom, že ke kartám se přistupuje vícekanálově podobně, jako fungují ostatní solid state disky nebo operační paměti (NAND paměť s rychlostmi okolo 200 MB/s jako mají nejrychlejší SSD neexistuje). Proto doporučuji použití všech osmi dostupných slotů.

Pokud se vám novinka líbí a přemýšlíte o vytvoření vlastního poměrně levného flashového disku, sledujte obchody. Novinka by se na trh měla dostat do konce roku.



- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?