Hlavní navigace

SNS-HDR Pro 2.7.3: Jednoduchá alternativa za dražší programy na úpravu HDR

25. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Využití HDR už delší dobu není taková hitovka, jako tomu ještě před pár lety rozhodně bylo. Je to vidět i z toho, že žádné nové softwary neexistují a i u těch fungujících se pravidelný nárůst nových verzí výrazně zpomalil. Polská fotoeditační aplikace SNS-HDR se tak místo očekávané verze 3 dočkala “pouhé” verze 2.7.3.

Jedná se o program, jehož název zřejmě pochází ze jména autora Sebastiana Nibisze, který prakticky bez finančního zázemí velkých firem vyvinul solidní program, který se nemá za co stydět. Uživatelské rozhraní graficky nijak neoslní, ale o to jednodušší práci nabízí. 

Program otevírá všechny obvyklé formáty, a poradí si i s formáty RAW, Radiance HDR a OpenEXR. Vedle běžných fotoeditačních kroků zde najdeme i určité špeky ve formě nástrojů jako je Midtone Contrast nebo Highlights Protection, které u podobných softwarů nebývají. Příjemné je i hromadné zpracování, které si zachovalo možnost indiviuálních úprav, takže se vlastně jedná o takový hybrid, zachovávající si výhody jak individuální, tak i hromadné fotoeditace.

Autor: Václav Větvička / PCWorld.cz

Již tradičně existují tři verze, Lite je zdarma, ale tam toho mnoho očekávat nemůžeme. Home a Professional jsou téměř stejné (mimo hromadného zpracování), ovšem rozdíl mezi 30 a 85 Eur je značný. Firma podobně jako některé jiné sází na to, že cenově odlišuje program použitý amatérem a k profesionálním účelům. Není mi ovšem jasné, jak něco podobného chce v případné při dokazovat.

příloha_ovladnete_sva_data

Co je nového? Zejména podpora dalších formátů RAW, podpora barevného profilu monitorů u Maca nebo vylepšování drobných chyb šestky. Lze říci, že místo pořádné nové verze se již delší dobu setkáváme s pouhými krůčky vpřed. Sice dobrým směrem, ale přece jenom není žádný důvod si novou verzi koupit.

Autor: Václav Větvička / PCWorld.cz

Program nepovhybně potěší každého, kdo hledá jednoduchou a přitom alternativu pro dražší softwary určené pro HDR úpravy. Na straně plusů je i snadné ovládáním a pokud sáhneme po verzi Home i dobrá cena. V každém případě chváílím to, že výsledky jsou realistické. Navíc potěší česká verze.


  • Pro: Přirozené výsledné efekty, čeština, podpora iOS
  • Proti: Nepatrné změny
  • Celkem: 70 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.