Hlavní navigace

Snižte svou spotřebu elektrické energie v domácnosti a žijte chytře

31. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Gabriel Preda RO / Shutterstock.com
České domácnosti, alespoň jak vychází najevo z průzkumů, zbytečně přetápějí a celkově se chovají velice neekonomicky. Samozřejmě, že existují také výjimky, které mají svou spotřebu pod kontrolou a chovají se chytře a nanejvýš úsporně. Chcete k těmto domácnostem také patřit? Víme, jak na to.

Nepoužíváte spotřebič? Vypojte ho ze sítě

Máte veškeré spotřebiče ve stand-by režimu? Tento pohotovostní režim je sice pohodlný, ale právě kvůli němu se vaše potřeba elektřiny zbytečně zvyšuje. Každý takový spotřebič totiž neustále čerpá elektřinu, což se následně projeví ve vaší celkově měsíční spotřebě. Pokud nějaké spotřebiče opravdu aktivně nevyužíváte, nenechávejte je v pohotovostním režimu a nedovolte, aby elektrická energie proudila zcela zbytečně.

Nesviťte zbytečně

Svítíte i přes den, ačkoliv venku svítí sluníčko? Vypněte lampičky, stropní světla i další typy osvětlení a raději dejte přednost skutečnému dennímu světlu. Roztáhněte závěsy, vytáhněte žaluzie a v případě nutnosti také omyjte okna. Denní světlo je zdarma a na dosah ruky pro každhého.

příloha_ovladnete_sva_data

Vařte a perte chytře

Mnoho domácností neefektivně vaří, protože často sáhne po hrnci, který má nejblíže, místo aby skutečně přizpůsobily objem hrnce objemu jídla. Podobná situace nastává také při praní. Lidé perou poloprázdnou pračku na šedesát či devadesát stupňů, místo aby ji skutečně naplnily po okraj a vyprali třeba na čtyřicet. Právě tyto drobnosti jsou z dlouhodobého hlediska těmi, které přinášejí největší zátěž pro váš rodinný rozpočet, protože vám zbytečně navýší spotřebu elektrické energie.

Chovejte se prakticky, efektivně a chytře. Právě úsporný přístup je totiž tím nejlepším. Ušetří vám peníze, ale přitom nijak nezhorší kvalitu vašeho života. Ušetřené peníze tak budete moci investovat do něčeho, co máte rádi.

Byl pro vás článek přínosný?