Hlavní navigace

Skype aparát vybavený záznamem hlasu

1. 12. 2007

Sdílet

Telefonování prostřednictvím služby Skype se stalo stejně oblíbeným jako využívání aplikací pro Instant Messagi...


Telefonování prostřednictvím služby Skype se stalo stejně oblíbeným jako využívání aplikací pro Instant Messaging. Těží totiž ze stejných výhod, je zdarma a velmi jednoduše se realizuje a používá. Lenivější spektrum uživatelů se též rádo zbaví nekonečného „datlování“ textovek.
Pro provozování Skypu mimo softwarového klienta postačí obyčejný handset (kombinace mikrofonu a sluchátek), který pořídíte za pár korun. Pokud si chcete telefonování zpříjemnit, pak jsou pro vás k dispozici speciální – USB nebo bezdrátové – telefony vybavené displeji a klávesnicemi, jejichž fukčnost má simulovat klasický telefon. Umožňují komfortní vytáčení kontaktů a příjmání hovorů bez nutnosti dívat se na monitor a manipulovat s myší. A právě jeden z nich vám zde představujeme. Co tedy Ipevo Free.2 uživateli nabídne?
Hladké „zavedení“
Instalace telefonu je velmi jednoduchá, i díky v češtině dodanému letáčku nalezenému uvnitř balení. Bohužel ostaní dokumentace je pouze cizojazičná, stejně jako obslužný software instalovaný z CD-ROMu, což je škoda – aplikace Spype už je nějakou dobu lokalizovaná. Software podporuje jak Windows (2000/XP/Vista), tak Mac OS od verze X. Pro úplnost ještě dodejme, že balení obsahuje i stojánek pro telefon.
Po připojení telefonu do USB portu počítače (Skype již máte nainstalován) vás obslužný software vyzve k propojení zařízení s komunikačním programem. A vše je připraveno k telefonování. USB kabel Ipevo Free.2 je dlouhý sympatických 2,5 m, a tak jej můžete umisťovat svobodněji, než tomu často bývá u jiných produktů.
Free.2 se díky štíhlé konstrukci skvěle drží. LCD displej s bílým podsvícením je sice malý (2,4 × 1,8 cm), ale nabídne dva řádky uživatelského textu, což je dostačující (řádek zobrazí maximálně 10 znaků). Tři funkční klávesy nad numerickými tlačítky nabízejí přímý přístup do telefonního seznamu a dvě zelená tlačítka pro propojení/odpojení Free.2 s klientem Skypu a volání přes placenou službu Skype+ (do pevných a mobilních sítí). Dále jsou zde tlačítka na přijmutí/odmítnutí hovoru a skrolovací dvousměrné tlačítko pro pohyb v menu a seznamech. Pod displejem završují výčet obslužná tlačítka menu a nahrávání (o této funkci se podrobněji zmíníme níže). Telefon má také vestavěné ovládání hlasitosti a tlačítko pro ztišení.
Záznam hovoru
Zajímavou vlastností telefonu Ipevo Free.2, která možná mnohé uživatele přesvědčí o jeho koupi, představuje možnost nahrávat Skype hovory.
Nahrávání se aktivuje jednoduše stisknutím tlačítka pod displejem s popisem Record, přičemž následně se na displeji PC objeví okno utilitky freeREC – manažera záznamů (viz obrázek vpravo dole), který jednotlivé položky opatří datumem a časem pořízení. Hovory jsou ukládány do formátu WAV, třiminutový záznam spotřebuje cca 16 MB vašeho pevného disku.
Telefon je v současné chvíli dostupný ve dvou barevných variantách černé nebo bílé, mnohé ale spíše potěší fakt, že zařízení není předražené. Cena 1 299 Kč včetně DPH je dle našeho názoru akceptovatelná.

Verdikt

Telefon Ipevo Free.2 nabízí konfortní možnost telefonování přes Skype a velmi slušnou kvalitu přenosu hlasu (připojeni jsme byli přes mobilní EDGE). Třešničkou na dortu pak je funkce záznamu hovorů do WAV souborů na pevný disk PC.

Ipevo Free.2

Zařízení určené pro telefonování přes Skype, podsvícený LCD displej, USB kabel
s konektorem typu A,
10 vyzváněcích melodií, záznam volání na disk, rozměry 168 × 38 × 25 mm, hmotnost 325 g.
Klady: jednoduché ovládání, nahrávání hovorů, kvalitní konstrukce
Zápory: nelokalizovaný firm­ware a software
Cena vč. DPH: 1 299 Kč
Zapůjčil: Xtel, www.xtel.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku