Hlavní navigace

Skype 3.2 krůčky k dokonalé telefonii

1. 7. 2007

Sdílet

Nejpopulárnější veřejný VoIP klient se dočkal další verze, tentokrát s označením 3.2. Jak samo číslo napovíd


Nejpopulárnější veřejný VoIP klient se dočkal další verze, tentokrát s označením 3.2. Jak samo číslo napovídá, nejde o žádnou revoluci: na co se tedy můžeme těšit?
Vývojáři nové verze zdůrazňují dvě hlavní funkčnosti. První z nich se týká podpory systému PayPal, druhá volby posílání elektronické "pozvánky" do systému uživatelům některých značek freemailů (konkrétně se jedná o Hotmail, Gmail a Yahoo! Mail). Mimo tyto vlastnosti se dále propaguje zjednodušení práce s uživatelským profilem a hlavně s účtem. Navíc pokud jste si již pořídili webovou kamerku, můžete svůj profil snadno a rychle vylepšit aktuální podobenkou.
Vývoj Skypu se dostal do stavu, kdy je obtížné přidávat další skutečně užitečné funkce, a tak se autoři z velké části koncentrují na opravy chyb a na to, co jim může přinést více peněz. Jedině tak si totiž můžeme vysvětlit, že sejmutí screenshotů z webové kamery je opravdu jedinou technicky novou funkcí ve Skype 3.2. Zbytek připadá na snahu o výdělek, i když i tu může uživatel ocenit.
Integrace Skypu s i u nás používanou službou PayPal spočívá v možnosti posílat ze svého účtu peníze lidem, které máme uloženy v seznamu kontaktů. Klient Skype funguje jako "upozorňovač", schopný informovat uživatele o tom, že mu ze systému právě přišla platba. Je to docela užitečná funkce ovšem jen tam, kde se PayPal masově používá. Přestože je služba již nějakou dobu dostupná i v tuzemsku, naše země nepatří k jejím největším fanouškům, a tak je praktické použití této služby poněkud omezeno.
Druhá novinka, tedy zasílání výzev ke komunikaci přes Skype pomocí zpráv uživatelům největších e-mailů je v zásadě ekvivalentem toho, co je běžné u nejpoužívanějších systémů pro Instant Messaging (programů pro okamžitou komunikaci). Rovněž použitelnost této funkce je poněkud sporná, nicméně pokud vaši známí ještě Skype nemají a chcete, aby ho měli, je možné je již s předstihem přidat, respektive pozvat. Skype také obsahuje vylepšení práce s uživatelským účtem. To spočívá v přesunutí části nastavení účtu z webových stránek provozovatele do uživatelského rozhraní aplikace. Pro uživatele je to příjemné, protože při změnách v nastavení účtu nemusí přecházet z jednoho prostředí do druhého, což může některé lidi mást. Skype tak vychází vstříc požadavkům na homogenitu uživatelského rozhraní.
Co není vidět Nová verze Skypu (ke stažení na www.skype.com) obsahuje pochopitelně také množství dalších vylepšení a oprav. To jsou však již méně viditelné věci, které jsou ale stejně důležité. Zlepšila se kompatibilita programu s operačním systémem Windows Vista a s příslušenstvím. Optimalizace najdeme v části, která se stará o udržení kontaktu s ostatními částmi sítě a o spojování hovorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku