Hlavní navigace

Skener v LCD panelu

1. 11. 2007

Sdílet

Malá zařízení se při snímání obrazu doposud musela spoléhat buď na externí skener, či na integrovaný fotoapará...


Malá zařízení se při snímání obrazu doposud musela spoléhat buď na externí skener, či na integrovaný fotoaparát. To se mění s novým LCD panelem od Sharpu, který je zároveň displejem i skenerem.
3,5" obrazovka integruje optický skener, a to tak, že každý jednotlivý zobrazovací bod je zároveň i snímačem. To má hned tři výhody – do přístroje lze snímat obraz přiložených předmětů jako fotografií, kreditních karet či částí dokumentů. Nasnímáním otisků prstů lze umožnit přístup k soukromým údajům a nakonec je to jednoduchý způsob jak ovládat zařízení dotyky, aniž by bylo nutné instalovat dodatečnou dotykovou vrstvu, která mnohdy činí obrazovku náchylnější k poškození a zhoršuje čistotu obrazu.
Během předvádění se zobrazovala na prototypu s rozlišením 320 × 480 pixelů malá klaviatura, takže na něj šly hrát jednoduché melodie. Navíc během sekundy nesnímal podpis na platební kartě.
Jedná se sice o prototyp, nicméně komerční využití není daleko, počítá se s ním už v první polovině nového roku. Sharp již dokonce rozeslal první ukázkové kousky potenciálním firemním zákazníků.
Využití si asi dokážete snadno představit sami, například v mobilních telefonech, ve firemních PDA pro identifikaci přístupu k vyhrazeným informacím či pro snímání čárových kódů. Dal by
se sestavit i programovatelný herní ovladač, vše je otázkou ceny, tu však Sharp ani rámcově nezmínil.
Není to první podobný přístroj, roku 2003 v Tokiu předvedla něco podobného Toshiba. Její model byl však pomalejší, snímání mu trvalo kolem sedmi sekund. V té době byly také LCD panely dražší, proto bylo komerční využití horší.

www.sharp.co.jp

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku