Hlavní navigace

Skate 2 - nejlepší skateboardová série?

31. 1. 2009

Sdílet

První díl Skate zaznamenal obrovský ohlas. Šlo o vynikající skateboardingový počin, ale jeho pokračování je přitom ještě lepší!

 

skate 2V podstatě od roku 1997 panuje žánru skateboardingových arkád série Tony Hawks, který se dočkal řady přídomků jako Pro Skater či Underground. A stále s posvěcením i spoluprací nejlepšího skejťáka všech dob vychází. Ovšem její někdejší lesk se pomalu vytrácí a série tak nějak hledá sama sebe. To nevadilo v dobách, kdy k ní nebyla prakticky žádná alternativa. Ovšem uvolňujícího se prostoru využil moloch Electronic Arts a rozhodl se, že připraví vlastní hru nejen pro skejťáky, ale všechny, kdo se chtějí u tohoto bláznivého sportu vyblbnout. Ono totiž, když se podíváte na prodejní čísla Tony Hawků, zjistíte, že jen málo videoherních sérií je úspěšnějších. A tak přišel Skate. Hra, která se povedla na jedničku. Pokud bychom chtěli být dramatičtí, napsali bychom, že pro skateboardingový žánr znamenala revoluci. Zcela nové ovládání, zajímavější triky, opravdu bláznivá hratelnost, tak jak se to na hru sluší a patří, vynikající technické zpracování, parádní soundtrack a navíc vtipná reflexe skateboardingové komunity, jíž jste se ve hře stali členem. To vše znamenalo velký úspěch a podnět k tvorbě pokračování.

 

Jak už to tak bývá, druhé díly to mají těžké. Nepřicházejí obvykle až tak pozdě po dílech prvních a autoři tudíž nemají kdovíjaký čas na změny. skate 2Skate má ale tu výhodu, že na něm není třeba mnoho věcí měnit. Ale přece jen - když už si kupujeme dvojku, rádi bychom nějaké ty novinky. A přestože Skate 2 už logicky není takovým zjevením jako jeho předchůdce, nýbrž očekávanou kvalitou, dokáže už tak skvělou hratelnost pozvednout ještě o kousek výše. A proto tvrdíme, že má své oprávnění na místo pod sluncem. U podobných titulů věru není důležitý příběh, ovšem Skate 2 ho přesto vypráví. Je o jezdci, který se vyšplhal na vrchol (v minulém dílu), a pak z něj o to drsněji spadl na hubu. Po pěti letech od chvíle, kdy stanul na vrcholu, je opět nickou, která žádá hráče o jeho vedení, aby opět mohla stanout na vrcholu. Jistě, není to nic moc, ale potěší, že vás ve městě New San Valeona, kde se hra odehrává, poznávají a dávají vám správně sežrat pád štiplavými poznámkami. Někdy se ale přece jen dočkáte i povzbuzení. To vše buduje povedenou atmosféru a dává to hráči pocit, jakoby do tohoto prostředí patřil, což je u skejťácké komunity samozřejmě důležité. Hra se totiž opět nesnaží jen o hratelnost jako takovou, ale i víceméně autentický pocit z volnosti a svobodomyslnosti komunity. A daří se jí to.

skate 2

Kdo hrál minulý díl, pravděpodobně ví, co ho na cestě na vrchol čeká. Opět se musí propracovávat žebříčkem ze samotného dna vzhůru. Prostředky k tomu jsou přitom obdobné jako minule. V zásadě jde o účast v nejrůznějších skejťáckých kláních, která je pochopitelně zapotřebí vyhrát, abyste se posunuli zase o stupínek vzhůru. Po městě je takových klání rozmístěné kvantum, ale klidně se na ně na chvíli můžete vykašlat a vydělat si pár chechtáků na lepší výbavičku focením, případně si zpestřit hratelnost odvazovými závody. Nejrůznějších módů, které se skateboardingem nemají zase až tolik společného, je tu dostatečné množství. Díky nim se vám nestane, že byste upadli do obsahového stereotypu a nechtělo se vám pokračovat. Hra před vás neustále klade lákavé výzvy. Jako například šanci dostat se do profesionálního týmu a účastnit se těch nejlepších, ale i nejtěžších mítinků na světě. Po obsahové stránce Skate 2 vydrží opravdu dlouho. Nejde o žádnou rychlovku. V jeho světě můžete strávit několik desítek hodin, aniž byste se začali nudit.

 

skate 2Velký podíl na tom má i specifický ovládací systém. Na rozdíl od Tony Hawka, který je přístupný i nováčkům prakticky okamžitě, představil první Skate poměrně komplikované ovládací schéma, které nebylo úplně snadné se naučit. Chtělo to nějakou tu hodinku, než jste do něj opravdu proklouzli. Jenže potom se dokázal odvděčit neustálým vylepšováním a rozšiřováním vlastních schopností, což působí velmi uspokojujícím pocitem. Ten samý ovládací model přitom představuje i druhý díl. Změn je přitom minimum - přibylo sice několik triků, ale to není zase tak důležité. Kdo hrál předchůdce, bude vědět, co a jak. Ostatní se pravděpodobně zpočátku budou cítit jako nemehla, ale radíme vydržet, protože již brzy pochopíte, že pro trvanlivou hratelnost je lepší se zlepšovat po malých krůčcích, než se všechno naučit za pár desítek minut. Díky tomu vám Skate 2 má co nabídnout i po mnoha odehraných hodinách. Platí, že zlepšovat se dá prakticky neustále.

 

Do jednotlivých mítinků autoři tentokrát zakomponovali možnost nastavit si speciální body, na které se dá bleskurychle přemístit a začít jízdu zase od nich. To se hodí zejména při pádu, abyste se mohli znovu pořádně dostat do ráže. Nechybí ani možnost slézt z prkna a projít se po prostředí po svých. Dokonce se v tomto módu dají přemisťovat objekty. Je však třeba říct, že bez skejtu to není ono. Postava se ovládá podivně a posunování objektů je komplikované. Původně si autoři asi mysleli, že si tak hráč upraví prostředí tím způsobem, aby v něm mohl udělat ještě lepší triky. Ovšem tato možnost zůstane pravděpodobně nevyužívána.

skate 2

Musíme pochválit technické zpracování, které udělalo poměrně velký krok vpřed. Především město New San Valeona působí velmi uvěřitelně a dělí se do několika zcela odlišných čtvrtí. Stejně tak postavy mají nyní více detailů a při trikových kreacích vypadají moc pěkně. Pro skateboardingovou hru je důležitá také hudba. Její výběr se rozhodně podařil, navíc jí je hodně, takže se jen tak neoposlouchá. Pokud bychom to všechno shrnuli, máme tady pravděpodobně nejlepší hru tohoto specifického žánru. Sice se zase tolik neliší od svého předchůdce, ovšem to její kvality nesnižuje. Pokud k obsáhlému singleplayeru přičtete ještě zábavný multiplayer, dostanete opravdovou trvalku, kterou budete hrát znovu a znovu s velkou radostí.

 

Trailer ke hře:

 

Plusy: vynikající hratelnost, zejména díky propracovanému ovládání, hra skvěle vypadá i zvučí, po obsahové stránce vydrží dlouho

Mínusy: menší frustrace na začátku z ovládání, slézání ze skejtu se tolik nepovedlo

 

Verdikt: Pravděpodobně nejlepší hra svého žánru. U Skate 2 si užijete pořádnou porci odvazové zábavy, a to jak v singleplayeru, tak multiplayeru.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Hodnocení: 89%

 

Byl pro vás článek přínosný?