Hlavní navigace

Sins of a Solar Empire

23. 3. 2008

Sdílet

Dřímá ve vás touha po objevování dalekých končin hlubokého vesmíru? Chtěli byste prozkoumat pestrobarevnou mlhovinu nebo krásy planety v soustavě s červeným sluncem? Nyní máte možnost. Začíná nebezpečně návykový výlet do vesmíru!
Dřímá ve vás dobrodružný duch a touha po objevování dalekých končin hlubokého vesmíru? Chtěli byste prozkoumat pestrobarevnou mlhovinu nebo krásy zastrčené planety v soustavě s červeným sluncem? Nyní máte možnost. Začíná nebezpečně návykový výlet do vesmíru!

Co spojuje klenoty jako Homeworld, X3: Reunion, Galactic Civilizations, Freelancer, Eve Online nebo třeba Master of Orion? Hry z různých žánrů a podžánrů nám servírují vesmír bez hranic a beznadějní snílci se pouští na průzkum hvězdných dálav. Ať už sedí v malé vesmírné stíhačce nebo velí gigantickým armádám, vede je touha po poznání. Co najdou za další mlhovinou, odkud se berou zákeřní piráti a jaké artefakty ukrývají vzdálené soustavy? Jsou skutečně mezi námi a kolik mají otvorů?

Zbrusu nová vesmírná strategie Sins of a Solar Empire byla až do svého vydání poměrně opomíjená a média jí nemilosrdně odsouvala na druhou kolej - jen v uzavřeném kruhu zasvěcených hráčů to vřelo. Nakonec udeřila jako blesk z čistého nebe, kritici nešetřili slovy chvály a novinka ze studia Ironclad Games se rázem vyšvihla mezi nejlépe hodnocené hry letošního roku. I přesto jí však nelze doporučit každému, i když nedostatky můžeme tentokrát spočítat na prstech jedné ruky.

Toulání po hvězdách
Sins of a Solar Empire lze jen velmi těžko zaškatulkovat - čerpá z realtimových i tahových strategií, ohání se RPG prvky a bere si od každého trochu. Výsledkem je nebezpečně návyková směs, která chytne a nepustí. Večer usedáte s hrnkem kávy k počítači, abyste si ukradli hodinku volného času a omrkli vaše vesmírné državy, ale původní časový plán se hroutí jako domeček z karet a vy k ránu zjišťujete, že na spánek jaksi nezbyl čas. Vždyť už zaberete jen jednu planetu, počkáte na ukončení výzkumu, ještě vybudujete útočnou flotilu, nahlédnete do dalšího systému a celé to jde pěkně nanovo. Sami to moc dobře znáte - stačí si vzpomenout třeba na sérii Heroes of Might and Magic v době její největší slávy, oba díly Etherlordů nebo Puzzle Quest.

„Sins of a Solar Empire nabízí spoustu různých možností a lze bez nadsázky říci, že zde všechno souvisí se vším.“

Pokud tedy Sins of a Solar Empire kývnete na pozdrav, jste předem ztraceni a spánkový deficit na sebe nenechá dlouho čekat. Jistě si dokážete představit, jaké by to bylo, kdyby autoři nabídli propracovanou příběhovou kampaň, kterou všichni očekávají třeba od StarCraft II. Vyčerpaný výraz ve tváři, černé kruhy pod očima, masakr - ještě štěstí, že Sins of a Solar Empire na příběh zvysoka kašle a my se tak do ní můžeme alespoň kvůli něčemu pěkně opřít. I když ani tento na první pohled velmi závažný nedostatek vám nijak nezabrání v tom, abyste v rozsáhlých galaxiích strávili desítky, ba i stovky hodin. Ve hře totiž najdete spoustu map (náhodně generovaných i s vlastními scénáři), můžete si vytvořit vlastní a stáhnout výtvory od ostatních hráčů. A do boje se pak pustíte jak proti umělé inteligenci, tak i v tradičních multiplayerových bitvách.

První krůčky
Nikdo vás však šetřit nebude a raději se předem psychicky připravte, že na začátku dostanete párkrát pěkně za uši. I na nejnižší ze tří nabízených obtížností vám totiž AI dokáže pěkně zavařit, a pokud se ve hře patřičně neorientujete, dá vám to sežrat i s navijákem. Nepodvádí, to ani omylem, jen využívá vašich chyb a zaváhání. Navíc je třeba zdůraznit, že vývoj galaktického impéria je třeba hned od prvních okamžiků plánovat, a to pěkně za pochodu. Se základními principy se seznámíte v průběhu čtyřdílného tutoriálu, ale po výukové seanci budete mít v hlavě pořádný zmatek. Sins of a Solar Empire nabízí spoustu různých možností a lze bez nadsázky říci, že zde všechno souvisí se vším. Ani sebelepší tutoriál tak nikoho nepřipraví na informační smršť, jež vás ve hře čeká. Slabší jedinci pak během prvních hodin odpadnou a hru odinstalují, aniž by vůbec tušili, jak velkou chybu dělají.

Hratelnou demoverzi stahujte zde!

Pakliže se Sins of a Solar Empire teprve začínáte, doporučujeme otestovat co možná nejmenší mapu. I ve vesmíru s několika planetkami můžete strávit celé odpoledne, a pokud se vrhnete do rozsáhlé galaxie s mnoha soustavami a spoustou planet, počet hodin se vyhoupne až na několik desítek. Nudit se nebudete ani v jednom případě, ale vždy je lepší hru oťukávat v menším měřítku, kdy proti vám stojí pouze jeden soupeř. Vývojáři tentokrát představují tři znepřátelené strany (TEC, Advent, Vasari), ale po krku si mohou jít i příslušníci stejných ras. Nepřátelé se pochopitelně neliší pouze vizuálně, ale rovněž nabízí rozdílné vývojové stromy a různé specialitky, díky nimž si vychutnáte odlišný strategický přístup, ať už kopete za vetřelecké Vasari Empire, terranskou Trader Emergency Coalition nebo hi-tech robotické Adventy.

Ztraceni ve vesmíru
Podrobný popis krátké seance ve společnosti Sins of a Solar Empire by nakonec vydal na několik nahuštěných stránek s poznámkami pod čarou. Mohli bychom se rozepsat o vývoji kolonizovaných planet, budování výzkumných center i rafinérií, planetárnímu bombardování, obchodování, křehkých vztazích s piráty, uzavírání a rušení koalic, podplácení, vylepšování mateřských lodí, budování obrovských útočných flotil i obranných systémů nebo o propracovaném výzkumu v civilní i vojenské sféře a pátrání po mocných artefaktech. Nic z toho by vám však ani zdaleka nepřiblížilo, jak se ve skutečnosti dobývá galaxie pod taktovkou Ironclad Games a jak se v roli mocných admirálů budete cítit. Za tuto čest zaplatíte slušnou hardwarovou výbavičkou, jež se postará o plynulé zoomování z pohledu na celičký vesmír až po plátování na té nejmenší průzkumné stíhačce. Až si to prožijete na vlastní kůži, dáte nám za pravdu, že Sins of a Solar Empire si zaslouží metál i bez příběhu.

Hodnocení: 8,8
Žánr: vesmírná strategie
Výrobce: Ironclad Games
Vydavatel: Stardock Entertainment
Distributor pro ČR: žádný
Lokalizace: žádná
Cena: 44,95 USD (digitální download)
Multiplayer: ne
Internet: www.sinsofasolarempire.com

Byl pro vás článek přínosný?