Hlavní navigace

Sexy prcek Asus U3S

1. 12. 2007

Sdílet

Troufneme si tvrdit, že existuje jen málo notebooků, které se libí drtivé většině lidí. Asus do této skupiny vša...


Troufneme si tvrdit, že existuje jen málo notebooků, které se libí drtivé většině lidí. Asus do této skupiny však bezesporu patří. Ať jsme se s notebookem objevili kdekoli, vždy vyvolal velkou pozornost.
Hlavní výhodou notebooku jsou malé rozměry a povedený design. Nicméně ani po stránce výkonu U3S nezaostává a může se srovnávat s většinou „velkých“ notebooků. Koneckonců Intel Core 2 Duo, 1,5 GB RAM a nVidia 8400 M G mluví samy za sebe. S notebookem tak můžete v klidu nejen pracovat v kancelářských aplikacích, ale s přehledem si poradí s převodem videa či nenáročnou hrou. K tomu je dobrým doplňkem lesklý 13,3" displej s rozlišením 1 280 × 800 pixelů. A to se u „prcka“ cení, stejně jako výkon. Zde máme také jedinou výtku. Pokud notebook skutečně vytížíte, ozve se větráček, který je relativně hlučný. Musí koneckonců chladit vše, co větší notebooky při menších rozměrech.
Výborné ovšem je, že ač je U3S osazen výkonnými komponentami, nemá problém s dlouhým provozem na baterie. Nabízí speciálně vytvořené profily a systém ASUS PowerGear. Navíc pokud vám jde o maximální výdrž, na boku notebooku najdete posuvník, kterým můžete dále upravit vý¬-
kon. Posunutím jezdce do pozice Power Savings přepnete zobrazení z nVidia 8400 na integrovanou grafiku Intel. Její nároky jsou citelně menší oproti dedikovanému řešení a ušetříte tak cennou energii. Musíte však provést restart, což trochu ono „kouzlo“ kazí. Se stejnou funkcio¬nalitou přišlo již před rokem Sony Vaio FZ1.
O aktuálním režimu vás informují četné stavové diody. Nechybí ani tlačítko pro rychlé přepínání napájecích profilů nebo zobrazení. Jedním stiskem tak snadno nejen ovlivníte spotřebu, ale také můžete zohlednit zobrazení na displeji vzhledem k vaší činnosti – kancelářská práce, hry, video atp. Osazený GPS modul na cestách přijde rovněž vhod.
Z dalších praktických věcí stojí za zmínku 1,3Mpx kamerka, klávesa pro vypnutí/zapnutí podsvícení LCD a touchpadu nebo snímač otisků prstů pro větší bezpečnost. Nabídku portů by mohl závidět lecjaký z „velkých“ notebooků: 3× USB, HDMI, VGA, Firewire, konektor pro anténu GPS (v balení) či eSATA. K dokonalosti snad chybí jen DVI port, který ale většinou zastoupí HDMI.
K samotné konstrukci nemáme větších výhrad. Víko displeje by mohlo být trochu pevnější, ale základní funkci ochrany plní. Celkově tělo notebooku nepracuje, takže žádná vrzání atp. se nekonají. V oblasti palmrestu je materiál imitující kůži – laciné, ale efektní. Pochvalu zaslouží také základní balení, které obsahuje mimo jiné USB DVD vypalovačku, slušnou optickou Bluetooth myš, anténu k GPS či obal na notebook a myš. Bezdrátová Wi-Fi karta s podporou 802.11a/b/g/n je praktická, stejně jako Bluetooth. Po stránce konektivity tak nabízí U3S současné maximum.

Verdikt

Hledáte malý, výkonný a „všehoschopný“ notebook? Asus U3S je horkým kandidátem na nákup. Vzhledem ke kategorii notebooku mu nelze vytknout ani jeho cenu, a tak můžeme Asus U3S doporučit. Malé rozměry ve spojení se slušným výběrem portů a velkým výkonem z něj dělají velmi dobrou volbu pro všechny mobilní uživatele. Pochvalu zaslouží i dvě baterie v balení – tří a pětičlánková.

Asus U3S

CPU: Intel Core 2 Duo T7500 2,2 GHz
Čipset:
Intel Crestline-GB GM965
RAM: 1536 MB RAM DDR2
Grafická karta: nVidia GeForce 8400G M 128 MB
HDD: 160 GB
Displej: 13,3" WXGA,
1 280 × 800 pixelů
Wi-Fi: Intel Wireless
WiFi Link 4965AGN
Rozměry:
318,5 × 243 × 222~322?mm
Hmotnost: 1,75?kg
(s 3článkovou baterií)
Záruka: 2 roky
Výkon: 82 bodů (SYSmark 2007)
Klady: výkon, výbava, ­rozměry, hmotnost
Zápory: hlučnost větráčku
při větším zatížení
Cena vč. DPH: 48 730?Kč
cz.asus.com
Hodnocení : 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku