Hlavní navigace

Šest tipů pro urychlení počítače s Windows 10 - 5.díl

9. 4. 2016

Sdílet

 Autor: © baurka - Fotolia.com
Vyzkoušejte naše tipy, které váš počítač nejen zrychlí, ale poskytnou mu i vyšší stabilitu.

Předcházející díl

 

Chcete, aby byl váš počítač s Windows 10 ještě rychlejší než dosud? Nebojte se, pomůžeme vám. Udělejte si chvilku na vyzkoušení našich tipů a uvidíte, jak se váš stroj zrychlí a jak stabilně vysoké výkony bude najednou podávat.

5. Nechte si pomoci od nástroje Sledování výkonu

Ve Windows 10 se nachází skvělý nástroj s názvem Sledování výkonu, který mimo jiné dokáže vytvořit velmi podrobnou zprávu týkající se výkonu vašeho počítače, dále vypíše podrobnosti o problémech s operačním systémem a s jeho výkonem a mimoto dokáže i navrhnout řešení těchto potíží.

Podrobnou zprávu týkající se stavu vašeho počítače získáte, když do políčka pro vyhledávání zadáte příkaz perfmon /report (nezapomeňte mezi výraz perfmon a lomítko napsat mezeru) a stiskněte klávesu Enter. Spustí se nástroj Sledování prostředků a výkonu, který začne shromažďovat informace o vašem počítači. Objeví se údaj, že toto shromažďování dat bude trvat 60 sekund, nicméně nejednou se stane, že celá operace potrvá klidně i několik minut. Po dokončení činnosti se pak zobrazí zpráva obsahující interaktivní prvky.

Ve zprávě se nachází spousta velmi podrobných informací a její kompletní prostudování může trvat poměrně dlouho. Proto je nejlepší začít sekcí Varování, která obsahuje (případné) největší problémy, které byly na vašem počítači nalezeny. Jedná se o problémy s operačním systémem Windows, ovladači apod. Zároveň je zde uvedeno, jak každý problém vyřešit, například jak zapnout zařízení, které bylo zakázáno.

Dále se vyplatí přesun do sekce Přehled prostředků, kde se nachází analýza výkonu vašeho procesoru, sítě, disku a operační paměti. Každý výsledek je jinak barevně označen, přičemž zelená barva znamená žádný problém, žlutá znamená možné problémy a červená ukazuje na konkrétní problém.

Kromě toho pak sekce Přehled prostředků obsahuje i různá doporučení a popisky blíže komentující naměřené hodnoty. Například pro procesor se zobrazí zeleně označený výsledek s hodnotou 21% a se zprávou Normální zatížení procesoru. Nebo třeba pro paměť se zobrazí žlutá barva s údajem o využití 62% paměti a se zprávou, že je aktuálně k dispozici 1520 MB. Na základě těchto výsledků a zpráv se můžete sami rozhodnout, co s hardwarem počítačem uděláte – například v tomto případě přidáte další operační paměť.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?