Hlavní navigace

Sedm otázek a odpovědí k Windows 7

27. 9. 2008

Sdílet

Nová verze Windows, známá pod označením Windows 7, má přijít na trh v roce 2010. PC World vám objasní vše, co již dnes o tomto operačním systému můžete vědět.

Pokud jde o téma Windows 7, společnost Microsoft drží vše pod pokličkou a zpod ní jenom pomalu prosakují první informace. Již v květnu tohoto roku vysvětlil člověk zodpovědný za Windows 7, Steven Sinofsky, že nechce, aby se opakovaly chyby ze série Vista a zároveň prý nechce předčasně učinit příliš mnoho slibů. Nicméně tak velké téma jako Windows 7 nelze utajit, což záhy poznal i Microsoft. Před několika týdny dostal tým stojící za Windows 7 svolení k tomu, aby vedl vlastní blog, kam bude zveřejňovat příslušné informace.




Tajnůstkaření kolem Windows 7 bude mít ale brzo utrum: Na konferencích „Professional Developers Conference (PDC)“, která poběží od 27. do 30. října, a „Windows Hardware Engineering Conference (WINHEC)“, jež se bude konat od 5. do 7. listopadu, má být prozrazeno mnoho faktů o Windows 7.

Nehledě na krycí jméno je dosud známo, že operační systém bude bazírovat na jádře Windows Vista. To by se ale mělo vyvarovat komplikací v kooperaci s jinými programy, které byly charakteristické pro Visty v období jejich začátků.

PC World posbíral fámy a informace, aby Vám před oběma konferencemi na konci října a začátku listopadu pomohl vykreslit obrázek toho, co od Windows 7 můžete čekat.



Kdy přijde Beta-verze?

Vybraná skupina pro testování se v současnosti zabývá Pre-Beta-verzí jménem Milestone 3. Tato informace spatřila světlo světa začátkem tohoto týdne. Od té doby kolují na internetu screenshoty Windows 7.

První zveřejněná Beta-verze by mohla nosit označení Beta 1 a snad by měla být uvedena koncem tohoto roku. Také kolují fámy o tom, že Beta 1 by mohla být rozdávána na PDC a WinHEC zdarma. Tuto fáma nevylučuje ani další zvěst: Uživatelé PDC a WinHEC by mohli verzi Beta 1 obdržet v předstihu a podílet se na pozdějším veřejném odstartování Beta-fáze. Dávalo by to smysl, neboť v takovém případě by mohl Microsoft očekávat od Windows-profesionálů, mezi něž se uživatelé PDC a WinHEC řadí, jistý feedback.



Kdy vyjde finální verze?

Nejvyšší vice-prezident firmy Microsoft, Bill Veghte, vysvětlil v červnu v dopise určeném pro firemní klientelu, že plány Microsoftu jsou vydat Windows 7 zhruba 3 roky po uveřejnění předchozího operačního systému Vista. Vista přišla na trh v lednu 2007. Ačkoliv Microsoft nechce, aby byla tato slova brána doslova, vycházejí experti z toho, že podle slov pana Veghta vyjdou Windows 7 na konci roku 2009. Bill Gates přišel letos v únoru s podobnými náznaky. Některé zprávy dokonce mluví o uvedení do prodeje již v červnu roku 2009.

Ze současného stádia vývoje by se dalo odhadnout, že by bylo nepravděpodobné, že „sedmičky“ vyjdou v červnu 2009. Nyní trochu pravděpodobnější scénář: Na konci roku 2009 obdrží firemní klientela Windows 7 k betatestům a začátkem roku 2010 bude následovat oficiální vpuštění do oběhu pro zákazníky. Microsoft by tím dodržel původně vytyčený cíl.



Jakým tempem kráčí vývoj Windows 7?

Mnozí se ptají, jak dodržuje Microsoft svůj ambiciózní plán – přece jen, s Vistami to trvalo 5 let, než byly konečně odstartovány. Důvodem těchto otázek je samotný Steven Sinofsky, který stojí za vývojem Windows od roku 2006. Je známý svými odbornými plány, se kterými realizuje každých 18 měsíců novou verzi Microsoft Office. Windows 7 je pro Sinofskyho další velká.

Za Windows Vista byl zodpovědný Jim Allchin, který od začátku 90. let zodpovídal za všechny důležité komponenty klientských operačních systémů a také operačních systémů pro servery. S vydáním Windows Vist ale Allchin po 16 letech Microsoft opustil.

Kterými funkcemi bude systém Windows 7 vybaven?


Především k tomuto tématu se snaží Microsoft co možná nejméně vyjadřovat. Windows se, laicky řečeno, zbaví haraburdí a nepříliš nutné komponenty zůstanou stranou a budou uživatelům k dispozici ke stažení. To má výhodu v tom, že chybičky v těchto komponentách nebudou zpomalovat konečnou verzi operačního systému a ten bude štíhlejší a rychlejší. K nejznámějším programům, které se s Windowsem rozloučí, patří Windows Mail (dříve Microsoft Outlook Express) a Windows Movie Maker.

V květnu ukázali Bill Gates a výkonný ředitel první demoverzi Windows 7, ve které byl k vidění Multitouch-Interface, jenž připomíná Touchscreen na produktech iPhone. Před svou demisí v červnu objasnil Gates, že synchronizace mezi Live Service a Windows 7 bude hrát velkou roli, stejně tak jako digitální podepisování a rozšířená podpora jazyků.

Existují indicie, že Windows 7 bude vybudován vícemodulově, podobně jako Windows Server 2008 Server Core. Také výkon by se měl dočkat vylepšení. Aktuální screenshoty verze Milestone 3 jasně ukazují, že Gibbon-Toolbar se objevil také ve Wordpadu a Paintu. Mimo to je řeč i o nových funkcích, které urychlují instalace. IT-administrátoři naproti tomu čekají na funkce, které jim ulehčí jejich život.



Bude existovat i nějaká server verze?

Samostatná server-verze Windows 7 existovat nebude. Podle výpovědi Microsoftu ale bude Windows 7 vycházet z prvotně naplánovaného Windows Server 2008 R2. Před několika týdny také tato společnost potvrdila, že R2 s sebou přinese funkci Live-Migration pro virtuální platformu. Jako „Minor Release“ pro servery by tak měl Windows 7 vyjít začátkem roku 2010.



Bude nutné za Windows 7 platit?

Termíny vydání budou pro tuto otázku rozhodující. Uživatelé Windows Vista se zakoupeným předplatným Software-Assurance zřejmě nebudou muset za Windows 7 platit, avšak pouze za předpokladu, že budou „sedmičky“ vydány před vypršením jejich smlouvy o Software-Assurance.



Kde průběžně získám informace o Windows 7, abych byl v obraze?

Microsoft zprovoznil vývojářský blog „Engineering Windows 7“, na němž má Sinofsky a jeho kolega Jon DeVaan průběžně informovat veřejnost o tom, jak si vede vývoj Windows 7. Doposud neexistují žádné detaily k funkcím Windows 7, které by byly na internetu k přečtení. Sinofsky však řekl, že je cílem týmu dodržet slíbená slova. Protože u Vist se to nepodařilo, působil operační systém trochu jako jakási cena útěchy. Doposud však zašli vývojáři na svém blogu pouze tak daleko, že nám přislíbili báječný operační systém jménem Windows 7. A to věru není mnoho.

Stejně jako tomu bylo doposud, vás bude PC World i nadále zaopatřovat novinkami a články k tématu Windows 7.


Byl pro vás článek přínosný?