Hlavní navigace

Sandy Bridge – nová generace procesorů Intel Core

3. 1. 2011

Sdílet

Čekání na novou generaci procesorů je u konce – Intel oficiálně představil Sandy Bridge, nové čipsety a bezdrátové moduly.

Čekání na novou generaci procesorů je u konce – Intel dnes oficiálně představil platformu Sandy Bridge,  k níž samozřejmě patří i nové čipsety a bezdrátové moduly. I když na první pohled nejde o nic zásadního, tato změna  představuje významný posun na trhu.

Intel v poslední době jasně ovládnul notebookový trh a nyní se pomalu začíná poohlížet po oblastech, kde dříve nepůsobil nebo se jim tolik nevěnoval. Zatímco dříve byly jeho integrovaná grafická řešení použitelná spíše pro kancelářské aplikace, se současnou HD 3000 skokově  posílil v oblasti  hardwarové akcelerace videa u mobilních zařízení.

Se Sandy Bridge se Intel zaměřil na rychle  rostoucí skupinu uživatelů mobilních zařízení a majitele desktopových počítačů, kterým počítač slouží ke konzumaci internetového obsahu nebo jako přehrávač  či uložiště multimédií. A to jak ve streamované podobě, tak z různých nosičů jako jsou BD nebo DVD. Zároveň svým výkonem tyto procesory osloví i běžné hráče a jde tedy o ideální řešení pro univerzální přístroje.

29 nových procesorů v nabídce

První praktické ukázky  se sice veřejnost dočká až na CES, ale dnešní představení zahrnuje  29 procesorů (viz galerie pod článkem) pro desktopy a přenosná zařízení. Mezi nimi najdeme jak výkonné mobilní  procesory v podobě i7-2920XM (Intel Core i7 Extreme Edition),  tak i ULV verze jako je i5-2537M. I když pro desktopy byly představeny i3, i5 a i7, pro výkonné systémy se v roce 2011 počítá stále s i7 první generace (Bloomfield/Lynnfield QC).

Spolu s procesory přichází na trh i deset čipsetů - QS67, QM67, HM67, HM65, UM67 pro mobilní přístroje a P67, H67, Q65, Q67, B65 pro desktopy. Nově se objevuje i čtveřice bezdrátových modulů: Intel Centrino Advanced-N + WiMAX6150, Centrino  Advanced-N 6230, Centrino Advanced-N 6205 a Centrino Wireless-N 1030Tracking.

Sandy Bridge jako nástupce Nehalemu

Mikroarchitektura Sandy Bridge je nástupcem Nehalemu - prakticky tak posílá do zapomění patici LGA- 1156, a i když jde o novou architekturu, sdílí se svým předchůdcem 32nm výrobní technologii, která byla použita u Westmere (Nehalem-C). Pokročilejší 22nanometrové výrobní technologie se dostane Sandy Bridge až s příchodem modelů Ivy Bridge, kdy se spekuluje, že by první procesory měly přijít rok po uvedení Sandy Bridge. Nicméně ve hře je i varianta Q2 2011 v případě, že Intel pocítí potřebu uvést rychle na trh vysoce výkonné i7.

Aby Intel dosáhnul svých cílů v oblasti mobilních/přenosných zařízení, musel se zaměřit u svých nových procesorů především na jejich spotřebu - mobilní ULV modely Sandy Bridge tak mají 17W TDP, což by v praxi mělo výrobcům umožnit produkci zařízení o s tloušťkou 0,8“. I když to Intel na první pohled nedává znát, úspěch applovského iPadu ho příliš nepotěšil. Přinesl totiž na Intel tlak ze strany velkých značek.

Partneři začali na Intel tlačit, protože ten nebyl schopen nabídnout konkurenceschopné řešení, což  ve světle předpokladů pro tento rok, že počet prodaných tabletů a podobných zařízení bude v roce 2011 činit až 50% v oblasti IT produktů, nevypadalo příliš dobře. i z toho důvodu například v případě Atomů povolil velkým výrobcům uzdu a umožnil (pokud tak značka uzná za potřebné) jejich zasazení v podstatě do čehokoliv. Intel totiž v praxi definuje způsob použití svých procesorů. I proto se na trhu setkáváme se zajímavými výrobky třetích stran, protože ty se těmito pravidly prostě neřídí.  Ale zpět k Sandy Bridge.

Integrovaná grafika posílila

Pro uživatele je z novinek asi nejzajímavější integrovaná grafika.  Ta existuje ve dvou verzích HD Graphics 2000 a HD Graphics 3000. Výkonově jádro HD 3000 odpovídá přibližně výkonu  Radeonu HD 5450. Samotné jádro má vlastní frekvenci i napájení, což umožňuje samostatný power management, včetně odpojení bez ohledu na to jak se chovají ostatní části procesoru. I zde je k dispozici funkce Turbo, takže grafika může svůj výkon škálovat ze základní frekvence přibližně na dvojnásobek.

Grafická část má navíc přímý přístup do L3 cache a může sama alokovat potřebné prostředky a řídit i výběr samotných dat, což přispívá k nárůstu výkonu.  Podporován je DirectX 10.1. Hlavním přínos pak představuje zlepšení akcelerace videí , kódování a enkódování. Zatím co u Clarkdale/Arrandale  probíhal převod formátů v části předpřípravy a samotného převodů softwarově, u Sandy Bridge s technologií Quick Sync Video jde o hardwarový proces. Technologie Intel  InTru 3D pak zahrnuje podporu přehrávání 3D obrazu. Do procesoru přibyla ještě oblast, kterou Intel označuje jako System Agent. Systémový agent v podstatě plní funkci North Bridge a stará se o PCIe , DMI, DisplayPort a v kombinaci s ovladači grafické karty je zodpovědný za grafické rozšíření jako je práve Quick Sync Video.

A co na to overclockeři?

SandyBridge však počítačové nadšence příliš nepotěší z hlediska přetaktování. Intel totiž uzamkl násobič, a tak přetaktování přes zvyšování základní 100 MHz frekvence nepřinese kýžený užitek. Sandy Brige má totiž integrovaný kontroler, který hlídá ostatní sběrnice kvůli možnosti selhání, a tak nedovolí zásah do nastavených hodnot. Jedinou možností, jak Sandy Bridge přetaktovat, jsou procesory s písmenem K na konci. Aktuálně jde o Core i7-2600K a Core i5-2500K, které mají odemknuté násobiče.

Seznam nových procesorů:

Intel Core Mobile (SV)

i5-2520M                                      
i5-2540M                                      
i7-2620M                                      
i7-2720QM                                     
i7-2820QM                                      
i7-2920XM                                      
i3-2310M                                      
i5-2410M                                      
i7-2630QM                                      
i7-2635QM

Intel Core Mobile (LV/ULV)

i5-2537M                                      
i7-2617M                                      
i7-2657M                                      
i7-2629M                                     
i7-2649M

Intel Core Desktop

i5-2400                                     
i5-2500                                     
i5-2500K                                     
i7-2600                                     
i7-2600K                                     
i3-2100                                     
i3-2120                                     
i5-2300

Intel Core Desktop (ULV/Lifestyle)

příloha_ovladnete_sva_data

i3-2100T                                     
i5-2390T                                     
i5-2400S                                     
i5-2500T                                     
i5-2500S                                     
i7-2600S

Galerie: Prezentace Intel

Byl pro vás článek přínosný?