Hlavní navigace

Safari pro Windows - vypuštěno a hacknuto ve stejný den

12. 6. 2007

Sdílet

Jak se Apple stává oblíbenější platformou a jak už je Windows pro hackery atraktivní kvůli své přílišné proděravělosti, jsou pokusy o prolomení ochrany Apple stále častější. Poslední obětí je internetový prohlížeč Safari for Windows.

Zdá se, jako by si Apple hackeři oblíbili. V dubnu upoutala pozornost hackovací soutěž CanSecWest, kde vítěz obdržel 10‘000 amerických dolarů.

A nyní nejnovější veřejná beta prohlížeče Safari pro Windows. Jen několik hodin po svém uveřejnění v ní objevil Aviv Raff bezpečností chybu.

V rozhovoru řekl, že objevit chybu mu trvalo několik minut, zkoumal ovšem verzi prohlížeče pro Windows, nikoli pro Mac OS X. Chyba způsobuje padání prohlížeče a může být využita i k útoku pomocí škodlivého software. Takovéhle věci se stávají, zvláště u beta verze programů, v případě Safari je to zvláště tristní problém, protože Apple hodlá pole prohlížečů pro Windows dobývat s poukazem na vysokou bezpečnost Safari.
Právě tato marketingová kampaň se nyní obrací proti Applu. Protože bezpečností chyby se v zásadě najdou v každém prohlížeči, třeba i ve Firefoxu.


- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?