Hlavní navigace

Rychlejší, lehčí a s jiným designem. Apple představil MacBook Air s čipem M2

7. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Apple
Společnost Apple odhalila na pondělní keynote WWDC 2022 nový MacBook Air s novým čipem, displejem, barvami a zcela novým designem. MacBook Air M2 bude k dispozici od příštího měsíce. V Česku vyjde minimálně na 36 990 korun.

Srdcem nového MacBooku Air je čip M2 s 8 procesorovými jádry rovnoměrně rozdělenými mezi výkon a efektivitu. Podle společnosti Apple má M2 vylepšení, díky kterým je o 18 procent rychlejší než M1.

Apple bude nabízet možnost přizpůsobení, kdy zákazník může přejít na 10jádrový SoC M2, který je podle Applu o 25 procent rychlejší než M1. Výdrž baterie je stejná jako u původního modelu M1, který nabízí až 18 hodin provozu na jedno nabití.

Základní konfigurace MacBooku Air M2 je dodávána s 8 GB paměti, ale maximální kapacita je nyní 24 GB, což je více než 16 GB u MacBooku Air M1. Úložiště začíná na 256GB SSD s možností upgradu až na 2 TB.

Vylepšený displej

Apple také vylepšil displej o 13,6palcový Liquid Retina displej, který je díky tenčím rámečkům o 0,3 palce větší než displej předchozího MacBooku Air. Nový displej má jas 500 nitů (oproti 400 u modelu M1 Air) a podporuje miliardy barev.

Autor: Apple

Apple přepracoval design MacBooku Air tak, aby navazoval na stejný styl jako čtrnácti a šestnáctipalcové MacBooky Pro, takže zmizel zužující se design. Notebook je tenký 11,3 milimetru, váží 2,7 kilogramu a je k dispozici ve čtyřech barvách: stříbrné, vesmírně šedé, hvězdné a půlnoční. Objevily se zvěsti, že MacBook Air bude dodáván v řadě barev jako iMac, ale ty se nepotvrdily.

MacBook Air má v horní části displeje dokonce výřez, v němž je umístěna kamera FaceTime s rozlišením 1080p a čtyři reproduktory umístěné mezi displejem a klávesnicí, a Apple notebook vybavil třemi mikrofony.

Stejně jako MacBook Air M1 má nový Air dva porty Thunderbolt/USB-4. K modelu s desetijádrovým grafickým procesorem obdrží kupující 35W napájecí adaptér (k dostání samostatně za 59 USD), který má dvojici portů USB-C pro nabíjení dvou zařízení najednou. Zákazníci mohou také použít 67W napájecí adaptér pro rychlé nabíjení, který nabije baterii MacBooku Air až na 50 % za 30 minut.

Cena nového MacBooku Air M2 začíná na 36 990 korunách. Apple bude stále nabízet základní model MacBooku Air M1 v ceně od 29 990 korun, jak vyplývá z české verze firemního eshopu.

Nový 13palcový MacBook Pro

Apple představil také nový 13palcový MacBook Pro s čipem upgradovaným na M2 se stejným designem jako model M1. To znamená, že Touch Bar, o kterém jsme si mysleli, že zmizí, tu bude ještě chvíli. Obsahuje stejný upgrade audio konektoru jako MacBook Air a také 67W napájecí adaptér USB-C (oproti 61W u modelu M1), i když podle všeho nepodporuje rychlé nabíjení.

příloha_ovladnete_sva_data

Cena nového 13palcového MacBooku Pro M2 začíná na částce 38 990 korun a bude k dispozici příští měsíc.

Na keynote WWDC 2022 společnost představila i řadu dalších novinek. Ty další se týkají nových verzí operačních systémů pro telefony iPhone nebo hodinky Apple Watch.

Byl pro vás článek přínosný?