Hlavní navigace

Roboti už jdou!

12. 12. 2007

Sdílet

Roboti dnes dokáží mnoho. Ti od Toyoty mohou dokonce i hrát na housle, nebo dělat průvodce po výstavišti, také vás mohou bezpečně vozit, nebo vám dát svůj vlastnoručně napsaný autogram.

please install flash player to see video preview here


Toyota představila své poslední výtvory – novou generaci robotů. Mezi nimi je dokonce i jeden, který dokáže hrát na housle! Robot je skutečně unikátní a zážitek z jeho vystoupení je velmi silný. Robot totiž nehraje nic syntetického z reproduktorů, ale drží funkční housle a reálně na ně hraje. Zvládá zahrát dokonce i složité houslové party.


Další robot se jmenuje Mobiro. Jedná se o speciální motorové křeslo. Je dvoukolé a může vozit jak lidi, tak i samostatně náklad – kupříkladu vaše zavazadlo. Sám robot dokáže udržovat balanc na dvou kolech, tak aby náklad, nebo pasažér nespadl. Robot je tak šikovný, že se dokáže otočit třeba i na místě. Vyjma manuálního řízení umí robot svého pána následovat, např. při procházce. Robot se v tomto režimu automaticky drží v pánově blízkosti.

V Japonsku bylo možné vidět také Robinu – robotku, která je navržená pro komunikaci s lidmi tedy tváří v tvář. Robotka může dělat např. průvodce po výstavišti, nebo kdekoliv jinde. Robot také dokáže držet pero a třeba se i podepsat na papír.

Tyto i další zajímavosti uvidíte v naší videoreportáži.

- - Jaroslav Kasal

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?