Hlavní navigace

Riziko internetových podvodů je nyní extrémní, varuje policie

24. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V říjnu výrazně meziročně narostl počet trestných činů, které se odehrály v kyberprostoru. Vyplývá to z nově zveřejněných policejních statistik. Policie zároveň upozorňuje, že do konce roku online podvodů rozhodně neubude.

Pro představu, jak rychle podvodů v online světě, přibývá, stačí tato čísla. Od ledna do konce října zaznamenala policie 15 409 trestných činů spáchaných v kyberprostoru. Za celý loňský rok přitom takových činů bylo 9 518 a o rok dříve pouze 2159.

„Počty online podvodů neustále narůstají a je tedy daleko větší pravděpodobnost, že se s nějakou hrozbou setká každý z nás a je jenom na nás, jak na to budeme připraveni. Navíc značně roste i kvalita a sofistikovanost těchto útoků," řekl Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování.

Stali jste se obětí nějakého trestného činu na internetu?

V posledních letech u online podvodů zaznamenáváme prvky organizovaného zločinu s mezinárodním přesahem. Odhalování je zde velmi složité a zdlouhavé, a proto je potřeba, aby se každý choval obezřetně a nenechal se nachytat,“ dodal.

příloha_ovladnete_sva_data

Policie doplnila, že okradených jsou desetitisíce a škody jsou ve stovkách milionů korun. Škoda na jednoho poškozeného je podle České bankovní asociace v průměru 161 500 korun.

Pod kyberkriminalitu ale zároveň policie zahrnuje velké množství trestných činů. Spadá sem třeba i kyberterorismus nebo útoky hackerů na firemní sítě. Nejběžnější počítačovou kriminalitou jsou různé internetové podvody, kdy se útočníci pomocí různých triků snaží dostat k údajům k vaší platební kartě, případně se z vás pokoušejí získat vstupní hesla k internetovému bankovnictví.

Jak odhalit podvodnou webovou stránku Přečtěte si také:

Jak odhalit podvodnou webovou stránku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku