Hlavní navigace

Řešení nejčastějších problémů s PC svépomocí - 3. díl

10. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
Ať už se musíte potýkat s otcovým deset let starým počítačem nebo svou individuálně postavenou herní strojovnou, je řešení problémů s PC součást každodenního života.

Předchozí díl

Na ploše se mi zobrazují vyskakovací reklamy

Jestliže máte vypnutý prohlížeč a přesto se vám na vaší ploše stále objevují vyskakovací reklamy, pravděpodobně jste si nainstalovali adware – program, který zobrazuje nechtěné reklamy. Přestože existuje i benevolentní adware, většinou není taková věc k ničemu dobrá. Zbavit se ho přitom není špatné. „Existuje mnoho nástrojů pro údržbu systému, které slibují vyčištění úplně všeho, se jmény jako PC Speed-up, PC Speed Pro, PC Speedifier,“ říká Meister. „Často toho tyto programy moc neumějí. Některé programy budou fungovat, jiné jsou pouze placebo.“

Prvním vaším krokem bude úplné skenování systému důvěryhodným antivirovým softwarem. Jestliže váš program adware nenajde a neodstraní, zkuste Malwarebytes Anti-Malware Free, skvělou utilitu pro odstraňování všemožných typů malwaru. Před jejím spuštěním byste však měli deaktivovat svůj standardní antivirový software.

„Více antivirových programů zapnutých ve stejnou chvíli často ústí v problémy,“ říká Petrie z Falcon Northwest. „Je lepší mít nainstalován pouze jeden aktivní antivirus, ale rozhodně neškodí sem tam spustit i sekundární skener malwaru.“

Vyhledávání názvu inzerovaných produktů na internetu může občas přinést řešení od obětí stejného adwaru. Jestliže vše ostatní zkrachuje, pak nezbývá než přejít k poslední možnosti: kompletní reinstalaci systému. Může to trvat dlouho, ale je to jediná jistá cesta k odstranění adwaru nebo spywaru. Jen si před tím nezapomeňte zálohovat všechny své osobní soubory!

Google dnes nevypadá dobře

Únosci přohlížečů jsou mimořádně nepříjemnou odrůdou malwaru. Takové programy převezmou váš webový prohlížeč a dokážou kradmo přesměrovat vaše vyhledávání na Googlu či jiné dotazy na falešné stránky, které jsou určeny ke krádežím vašich osobních informací či k následné další infekci vašeho systému.

Nejlepším způsobem, jak zůstat v bezpečí, je mít vždy a za všech okolností spuštěný aktualizovaný antivirový program. Jestliže byl váš prohlížeč unesen, odinstalujte ho a použijte svůj antivirový program ve spolupráci s Malwarebytes k odstranění vetřelce.

Má Wi-Fi se neustále odpojuje

Nestabilní bezdrátová připojení mohou pořádně zamotat hlavu. Je to počítačem? Routerem? Poskytovatelem připojení? Zkuste několik věcí předtím, než budete volat na technickou podporu svého internetového poskytovatele.

ICTrocenka

Ujistěte se, že se váš počítač nachází v dosahu vašeho bezdrátového routeru. Slabý signál znamená slabé připojení. Dále se ujistěte, že bezdrátová karta vašeho počítače má nainstalovány nejnovější ovladače. Zkuste systému Windows umožnit vyřešit problém za vás tím, že kliknete pravým tlačítkem na ikonu Wi-Fi v ikonách oznamovací oblasti a vyberete možnost Odstranit potíže.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?