Hlavní navigace

Red Dead Redemption - western ve stylu GTA IV

16. 5. 2009

Sdílet

Divoký západ je hodně lákavé prostředí, obzvlášť když si ho v dramatickém příběhu vezmou do parády autoři Grand Theft Auto IV. Těšte se na otevřený svět a skvělou atmosféru.

Máte rádi sérii Grand Theft Auto, zejména pak její čtvrtý díl? A líbí se vám prostředí a atmosféra Divokého západu? Odpovídáte na obě otázky kladně, ale nevíte co mají společného? Je to jednoduché - autoři GTA IV, studio Rockstar Games, se vrhli do dalšího megalomanského projektu. Ten je tentokrát umístěn právě do divokých prérií vznikajících Spojených států amerických, jež se neustále rozšiřují na západ. Ačkoliv není Evropanům toto téma tak blízké, jako Američanům, poetika Divokého západu je i pro ně silná, o což se postaraly zejména filmové westerny let z druhé poloviny minulého století. Právě takovým herním westernem by chtěl být titul Red Dead Redemption.

 


Ten volně navazuje na kousek jménem Red Dead Revolver, který pro západní trhy rovněž vyšel ze stáje Rockstaru, ve skutečnosti ho ale mělo na svědomí japonské studio Capcom. V případě Red Dead Redemption už je vše na bedrech samotného Rockstaru, tedy neuvěřitelně talentovaných vývojářů, kteří nejlépe ze všech dokáží vytvořit fungující otevřený svět, v němž se hráč může pohybovat zcela svobodně a zároveň se nenudí, ani necítí nějaký stereotyp.

 

 


Otevřený svět je totiž náležitě zaplněn obsahem, tedy hlavními i vedlejšími misemi, minihrami a třeba takovými činnostmi jako je lov divé zvěře v horách. Ano, to už je specifikum Red Dead Redemption, pro něž ale platí i vše výše řečené. Svět je navíc tak otevřený, že se v něm můžete dlouhé minuty prohánět na koni a užívat si volnosti. Tu nepokazí ani vstup do interiérů, jelikož tu neexistuje nějaké oddělení formou loadingových obrazovek. To vše díky moderní technologii RAGE, použité už v GTA IV.

 


Hlavním hrdinou hry je John Marston. Člověk, který se v mládí, jako většina tamních mužů, zapletl do ne úplně čistých hrátek na Divokém západě. V jádru je to ale férový chlap, a tak se jednoho dne rozhodne, že veškerou nelegální činnost hodí za hlavu, postaví si vlastní farmu, ožení se s krásnou ženou a zplodí s ní děti. Ovšem minulost se za pár let vrací - ještě silnější než předtím a nutí Marstona, aby své účty podtrhl a zaplatil jednou pro vždy. Je to příběh samotářského a pomstychtivého psance, který hráči mají tak rádi.

 


Můžete se těšit na pořádnou porci přestřelek, ve kterých budete děkovat fungujícímu krycímu systému, jenž bere v potaz každou jakž takž velkou překážku, zpoza níž se dá střílet buď na slepo, nebo cíleně. Hodí se také schopnost zvaná Deadeye, díky níž zpomalíte čas a máte šanci nepřátele lépe trefit. To totiž vůbec není samozřejmé a rozhodně nestačí jen na jejich těla zaměřit pověstný křížek. Je třeba si uvědomit, že pracujete s poměrně nepřesnými zbraněmi, takže už samotná schopnost trefit se je hodně ceněná. Nemusíte se však bát, že byste každého nepřítele pižlali dlouhé minuty. Jakmile se jednou trefíte, je většinou vyřazen.

 


příloha_ovladnete_sva_data

Těšíme se také na bitky vedené z koňských sedel, které jsou patřičně spektakulární díky fyzikální technologii Euphoria. Jakmile se vám podaří trefit nějakého toho koně, uvidíte hodně efektní pád jeho jezdce. Ten může být například vlečen další desítky metrů do neznáma. Red Dead Redemption vypadá zkrátka skvěle a zdá se, že v Rockstar Games mají zaděláno na další velký hit. Na podzim ho mají vydat pro Playstation 3 a Xbox 360. Snad se ho dočkají také majitelé počítačů, byť s určitým zpožděním.

 

Byl pro vás článek přínosný?