Hlavní navigace

Recoverit: Jak snadno zachránit omylem smazané soubory?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ať s námi cloumá opatrnost jak chce, jednou za čas nastane chvíle, kdy si něco omylem vymažeme. A je jedno, jestli jsme si mysleli, že už to nebudeme potřebovat, nebo se prostě uklikli. Soubor je pryč, zvláště pokud vysypeme i popelnici. A co teď?

Naštěstí existují programy, které nás vytáhnou z louže. Jedním z nich je program Recoverit čínské firmy Wondershare. Program zvládne objevit vymazané nebo dokonce přeformátované soubory doslova z každého disku, od počítače přes USB, mobil , digitální fotoaparát nebo přehrávače MP3.

Na formátu nezáleží, program si poradí se vším. Lze říci, že pokud si s formátem poradí počítač, tak si s ním poradí i tento program. Osm nabízených jazykových mutací je fajn, na češtinu celkem pochopitelně nedošlo. 

Samotný program existuje jak ve verzi pro Mac, tak i pro Windows. V nabídce placených verzí je několik plánů, ale s verzí, která je zdarma, žádnou velkou díru do světa neuděláme. Cena se pohybuje od 59 dolarů po 79 dolarů, pokud nám bude záležet na videu, tak musíme zaplatit tu nejdražší verzi.

Stupeň obnovy až 95 procent

Hlavní výhodou je jednoduchost ovládání, zvolené médium vyskenujeme jedním kliknutím. Další výhodou je i spolehlivost, stupeň obnovy dosahuje 95 procent.

Samotné ovládání je jednoduché, to ale neznamená, že si jej nemůžeme trochu upravit. Nastavit si můžeme nejen kde hledat, ale i typy souborů, takže pokud nám někam zmizely třeba písničky s Deep Purple, nemusíme software trápit a nabízet nám dejme tomu 800 vymazaných souborů ve Wordu.

příloha_ovladnete_sva_data

I samotné skenování může být různě razantní (a také různě dlouhé), ale zase pokud jsme soubor omylem vymazali včera, nemusíme dělat hluboký sken. Rychlost samozřejmě závisí na řadě faktorů – jak hluboko budeme šťourat, jak svižný je počítač, a jak jsme skenování nastavili. Samotná obnova je pomalejší. Sken nalezl 642 souborů v JPEG, když jsem jich vybral na obnovu rovnou stovku, počkal jsem si téměř 40 minut.

Výrobce si nevymýšlí, Recoverit udělá co slibuje a s kvalitou obnovy je plně srovnatelný s konkurencí. I když samotné ovládání je jednoduché, uživatelské rozhraní možná toho nabízí víc, než dokáže začátečník pochopit.


  • Pro: Spolehlivost
  • Proti: Některé plány jsou zbytečně drahé
  • Celkem: 85 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.