Hlavní navigace

Recenze: Zoner Photo Studio 18 Pro

31. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Zoner
Opět po roce přichází česká firma s novou verzí svého stále populárnějšího fotoeditoru Zoner Photo Studio. Stojí nová osmnáctka za update?

Na první pohled uvidíme nové rozhraní, které jakoby z oka vypadlo konkurenčnímu programu ACDSee Pro, zvláště pokud bychom ho lehce šmrncli programem Lightroom od Adobe. Rozhraní je přehlednější, na velkém monitoru bude prvním krokem zvětšení ikon. Navíc z minulých pěti hlavních oddílů jsou dnes tři – Správce, Vyvolat a Editor.

Zoner

Již posledních několik verzí bylo velmi povedených a v porovnání s konkurencí se Zoner neměl za co stydět. Hlavním důvodem byla neustálá inovace v oblasti editačních kroků a efektů, ostatně tam je srdce každého pořádného fotoeditoru. A přiznejmě, že některé nástroje byly skutečně revoluční a dodnes potěší, takové mapování tonality nebo deformační mřížka byly na špičce vývojové křivky.

Zásadní otázka je proto sáhnout k upgradu nebo ne? Zoner sice nepatří mezi cenově nedostupný software, nicméně v dnešní době je každá kačka dobrá. Kdo podobný program používá masově nebo alespoň pravidelně, většinou každým rokem sáhne po nové verzi. Ti lakomější potom udělají totéž, ale rok si dají pauzu.

Zoner

Nová verze k sáhnutí do šrajtofle nijak nepostrkuje, vylepšené a zjednodušené rozhraní k tomu nijak neláká. Samozřejmě, novinky tu jsou, ale zrovna prodírat se jejich záplavou nebudeme. Jednou z nich je možnost vyrábět si film z fotografií, mám ale pocit, že tato funkce byla přidána na poslední chvíli, protože je poněkud rudimentární. To, že efekty včetně zoomu lze použít jen hromadně a nemůžeme se vyblbnout s jednotlivými fotografiemi, mi připadá jako slabina. I když mne to kroutí, musím přiznat, že Movie Maker od Microsoftu to zvládne lépe a ještě k tomu je zadarmo.

Hodně se mluví o nedestruktivní úpravě, což pochopitelně potěší profíka (amatér možná ani nebude vědět, o co jde). V osmnáctce jde o to, že se editor RAW dočkal rozšíření na bitmapové obrázky, nicméně do původního souboru nemůžeme ukládat (tím nedojde k destrukci), ale musíme exportovat. Nemohu si pomoci, ale připomíná mi to spíše starou dobrou funkci Ulož jako (Safe as). A je jedno, jestli to budu dělat klávesovou zkratkou nebo z nabídky v menu.

Zoner

 

Tady jsme ale mluvili spíše z pozice někoho, kdo si se Zonerem hraje několik let. Nováček, který českou firmu podpoří, na tom bude podstatně jinak – rozhraní je přívětivější než kdykoliv předtím a záplava fotoeditačních pomocníků je téměř bezbřehá. Já si osobně na klávesové zkratky nijak nepotrpím, kdo je má rád, vyblbne se jako kluk.

Oddíl Vyvolat (nahrazující bývalý modul RAW) je klasický fotoeditor, kde děláme základní úpravy, samozřejmě celoplošně. Následující oddíl Editor mi připadá, že se dočkal nejméně úprav. Pokud si sáhneme do střev, můžeme se tam dostávat rovnou ze Správce, protože jinak jdeme automaticky do Náhledu. Má to sice svoji logiku, ale někdy chceme jen tyto úpravy. Je dobré, že nám vývojáři nechali vybrat.

Verdikt

Top produktKdyž vynecháme nové rozhraní, nějaké ošatky plné vylepšení se nedočkáme. Nicméně se v každém případě jedná o uživatelsky přívětivý program, který nám toho nabídne mnohem víc, než může většina z nás kdy potřebovat. Je jasné, že novinky rozdělily veřejnost na dva tábory, jedna je z osmnáctky nadšena, druhá o ní mluví s despektem. Já osobně k přechodu z předchozí verze příliš důvodů nevidím, ale to je pohled navýsost osobní, protože I tento Zoner je výtečný, jen toho nového nedostaneme tak moc. Přes to všechno si software zaslouží ocenění Top produkt 2015.

 

Pro: Výkonný a kvalitní český fotoeditor s bohatou nabídkou funkcí, cena se nezměnila

Proti: Málo novinek

Celkem: 90 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Zoner

Cena: 1 499 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.