Hlavní navigace

Recenze: Zoner Photo Studio 13

19. 10. 2010

Sdílet

Brněnská firma Zoner pokračuje ve chvályhodné snaze pravidelně nabízet nové verze svého programu Photo Studio. Na řadu již přišla třináctka, bude se jednat o šťastné či nešťastné číslo?

Někoho u nové verze Zoner Photo Studio může potěšit 64bitová varianta, další uživatelé zase ocení podporu vícejádrových procesorů - ta sice existovala již v minulé verzi, teprve ve třináctce si ale větší rychlosti opravdu všimneme. Novinkou je i zobrazení v 10bitové barevné hloubce ve všech modulech (celkem logicky mimo Správce). Majitelé nadupaných počítačů si tak přijdou na své.

Výrazně byl posílen Správce, kde můžeme rychle přepínat mezi katalogem, stromem či oblíbenými složkami, což zrychluje práci s fotoarchivem. Katalog jednoduše hledá fotografie podle informací EXIF. Archivace podle klíčových slov existovala již dříve, dnes potěší možnost katalogizace, veškeré vyhledávání je navíc fulltextové.

 

Zoner Photo Studio 13

 

Prohlížeč zase nabízí práci s dvěma monitory, nechybí ani možnost otevírání více záložek. V minulé verzi jsme mohli otevírat několik záložek pouze v Editoru. Pro někoho to může být zbytečnost, kdo ale s fotoeditorem pracuje dlouhé hodiny, novinku jistě vřele přivítá.

Již minule výtečný editor formátu RAW je tentokrát ještě lepší, především díky optimalizacím modulu, takže práce je znatelně rychlejší. Došlo ale také k přidání dalších funkcí, zejména se jedná o vinětaci, výstupní velikost a metody podexpozice, což v praxi znamená vylepšení algoritmů, s jejichž přispěním se program při ztmavování fotografie v nejjasnějších oblastech popere s chybějícími daty.

 

Zoner Photo Studio 13

 

Objevila se také funkce HDR, poněkud nečekaně ukrytá v modulu Správce. Ještě více překvapí to, že aplikace dovolí vybrat pouze tři snímky, pochválit ale můžeme automatické skládání obrázků, takže lze zapomenout na stativ. Ve stejné oblasti najdeme i další funkce – tvorbu panoramat a 3D.

V editaci se objevil nový nástroj Retušovací štětec, jehož tahy částečně splývají s pozadím. Zajímavé jsou také novinky Magická hůlka a Výběrový štětec, který umožňuje kdykoliv upravovat výběr v obrázku. Photoshop má něco podobného pod názvem Rychlá maska a je dobré, že se tato funkce dostala i sem.

 

Zoner Photo Studio 13

 

Zajímavá se jeví být i možnost odstranění pohybujících se objektů, kterou využijeme zejména v turistických oblastech, kde se nám před fontánou někdo neustále courá. Jednoduše nafotíme celou sérii fotografií a potom pomocí funkcí Vytvořit/Skládání multiexpozic/Odstranit pohybující se objekty rejdící turisty prostě vymažeme. Stejnou funkci pak můžeme použit i k pravému opaku – klonování postav či objektů. Novinkou je také nástroj Guma, umožňující volbu průhlednosti (samozřejmě u formátů, které ji podporují, tj. třeba PNG nebo GIF).

Vývojáři nezapomněli ani na sdílení vzniklého dílka, přímé posílání fotografií na Flickr a Facebook je dnes samozřejmostí, máme zde ale také možnost skládat pohlednice a nové přechody při slideshow. Objevilo se rovněž přímé skenování do PDF, podpora XMP metadat formátu PNG a podpora nového formátu JPEG XR.

 

Zoner Photo Studio 13

 

Ne všechno je dotažené až do konce – jednotlivé moduly se nazývají Správce, Prohlížeč a Editor, nicméně nápověda mluví o Průzkumníku. Ten je totiž jednou ze dvou hlavních součástí modulu Správce, čehož si všimneme až po chvíli, lišty ovládání jsou totiž pro Průzkumník i Navigátor (druhá část Správce) identické.

Verdikt:

Co říci závěrem? V každém případě se jedná o velice pružný nástroj určený k fotoeditaci a archivování. Třináctka přinesla řadu významných vylepšení, které rozhodně znamenají razantní změny a ne jen pouhou kosmetickou úpravu. Program je dostatečně rychlý i robustní. Když k tomu přidáme rodnou češtinu a příznivou cenu, co více si můžeme přát? Z tohoto důvodu udělujeme ocenění PC World TOP PRODUKT 2010.

Klady: Výrazné změny k lepšímu, rychlejší

příloha_ovladnete_sva_data

Zápory: Nic podstatného

Hodnocení: 90%

Zapůjčil: www.zoner.cz

Cena: 1499 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.