Hlavní navigace

Recenze: ZoneAlarm Extreme Security

18. 9. 2014

Sdílet

 Autor: ZoneAlarm
Naše přehlídka bezpečnostních balíků by nebyla úplná bez balíku ZoneAlarm, který připravila společnost Check Point Software Technologies. Z řady dostupných verzí jsme se podívali na balík Extreme Security.

Bezpečnostní balík obsahuje všechny obvyklé součásti, od antivirového programu přes firewall až po rodičovskou ochranu. Něco takového již několik let nepřekvapí, a jelikož kvalita jednotlivých bezpečnostních aplikací se mezi jednotlivými společnostmi zase tak mimořádně neliší, k rozhodnutí který program koupit přispějí spíše novinky nebo speciality, které konkurence nemá.

ZoneAlarm

Uživatelské rozhraní je graficky poněkud mdlé, ale kvůli tomu si bezpečností programy nekupujeme. Tři základní oblasti, tj. Antivirus a Firewall, Web a Soukromí, a Mobilita a Data, jsou jasně označené a hned poznáme, co v které oblasti můžeme očekávat. Kliknutí na hlavní indikátor nás potom zavede k detailním informacím a nastavení. Designeři občas podlehli samochvále a prudí ikonkami vybízejícími k tomu, abychom program „lajkli“ na Facebooku, což je u seriózního bezpečnostního balíku poněkud zbytečné.

ZoneAlarm

Již tradičně silná antivirová ochrana byla dále v letošní verzi opět posílena, což ostatně nepřekvapuje, protože samotnou antivirovou engine již několik let poskytuje ruská firma Kaspersky. Aplikace Advanced Real-Time Antivirus využívá k detekování nejnovějších hrozeb cloudovou službu využívající data od více než 70 miliónů uživatelů, samotný antivirus potom detekuje viry mimo jiné i tím, že monitoruje celý jejich životní cyklus.

Kdo má rád své soukromí i na internetu (a nemusí k tomu být zrovna paranoidní), nadšeně přivítá režim soukromého prohlížeče, který nejen maže stopy po surfování, ale také virtualizuje, šifruje a maže veškeré aktivity a to nejen v prohlížeči, ale také ve všech pluginech. Součástí podobné ochrany je i pokročilá ochrana proti problémům, které může přinést stáhnutí „nakaženého“ souboru. To bylo letos výrazně posíleno a počítač je chráněn vlastně ještě dříve, nežli se útočník dostane k prohlížeči.

ZoneAlarm

Verze Extreme má navíc možnost vyhledávat ukradený nebo ztracený laptop, který můžeme na dálku uzamknout a ještě z něho vytáhnout nejdůležitější soubory. Pokud s touto funkcí počítáme, musíme ji nejdříve aktivovat a připravit si onlinový účet. Oboje je svižné, jednoduché a zdarma. Aplikace místo očekávanější mapy (jak lze najít třeba u konkurenčního BitDefenderu) využívá dva nejbližší zdroje Wi-Fi. Zřejmě přesnější, ale pokud jsme laptop nechali někde na tůře, tak si také nemusíme vrznout.

Samozřejmě není všechno tak dokonalé, jak by mělo být. Některé funkce mají problémy s Windows 8, zejména Anti-Keylogger a Rodičovská kontrola. ZoneAlarm používá licenční verzi Net Nanny, která si s Windows 8 nerozumí. Privacy Toolbar zase není kompatibilní s Internet Explorer 11.

Verdikt

Co říci závěrem? ZoneAlarm může být pro někoho, kdo horuje pro nejznámější firmy jako je Symantec, Kaspersky nebo McAfee, něco určeného k přehlédnutí. To by byl ovšem omyl, Extreme Security se těmto slavnějším balíkům plně vyrovná. Problémy s Windows 8 ale mohou být pro řadu uživatelů nepříjemné.

Pro: Výtečný firewall a antivirák

Proti: Problémy s Windows 8

Celkem: 75 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Check Point Software Technologies

Cena: 54,95 USD (licence na rok) - asi 1 100,- Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.