Hlavní navigace

Recenze: Zone Alarm Internet Security 2009

Sdílet

Další program z bohaté nabídky bezpečnostních balíků přináší firma Check Point Software pod svou značkou Zone Alarm.

Zone Alarm Internet Security 8

Hned na počátku považujeme za nutné připomenout, že z poněkud záhadných důvodů Zone Alarm Internet Security 8 na trhu nalezneme pod dvěma různými názvy, a sice jako verze 8 nebo 2009. Nějaké výraznější změny oproti předchozím verzím očekávat nemůžeme, ono toho také v této oblasti moc převratného existovat nemůže. Změnilo se uživatelské rozhraní, které je nyní barevně rozmanitější. Ovládání ale zůstalo při starém – základní funkce se nastavují posouváním úseček s možností podrobnějšího vylaďování.

zone alarm internet security


Úspěch Zone Alarm Internet Security tradičně vychází z mimořádně kvalitního firewallu, ostatně původce tohoto software byl prvním odvážlivcem, který s něčím podobným kdysi přišel. A když vloni firma se svým bezpečnostním balíčkem přešla na prvotřídní antivirový program z dílny Kaspersky Labs, došlo ke skokovému zlepšení kvality celku. Konečně myšlenka o tom, že nakupovat kvalitní aplikace je lepší nežli kazit kvalitu balíku něčím nepovedeným, byť vlastním, je zřejmě ve firmě považována za základní: antiphishing totiž pochází od firmy Netcraft, antispam je zase z dílny SonicWall (původně MailFrontier).


Primární ovládací okno nabídne dva hlavní panely, identifikující běžící firewalovou a antivirovou ochranu. Dalším kliknutím se dostaneme k detailním informacím o jednotlivých položkách menu. Na první pohled prázdná plocha naznačuje, že by se zde mohl objevit ještě jeden doplněk. A skutečně, místo je určeno aplikaci ForceField, která se objevila později a za kterou si musíme v případě zájmu připlatit. Firewall bere svoji funkci skutečně zodpovědně, nenechá se od své funkce odradit ani deaktivací v registrech systému nebo vypnutím přes správce úloh.

zone alarm internet security


Starší verze Zone Alarm Internet Security 8 byly pověstné nekonečným opakováním vyskakujího okna ve chvíli, kdy se nějaký program hodlal spojit s internetem. Jelikož málokdo byl schopen posoudit relevanci každého jednotlivého požadavku, mohlo docházet k nesprávné konfiguraci parametrů. V nové verzi je problém řešen hned v několika rovinách – jednak ve chvíli zapojení aplikace SmartDefense Advisor do provozu program automaticky nastavuje přístup více než dvou miliónů známých programů. Navíc první tři týdny automaticky funguje aplikace Auto-learn, která pustí všechny programy, které používáme. Tím ale nastává přesně opačná situace, nežli u ostatních balíků. Tam nás program prudí s dotazy spíše na začátku, tady se vyskakující okna objevují později, když se program setká s nějakou anomálií v našem "normálním" provozu.


Antispyware zřejmě žádnou díru do světa neudělá, výrazně lepší je ale ochrana proti malwaru. I ta pracuje v několika hladinách. Známé podvodné stránky jsou automaticky blokovány, již zmíněný SmartDefense Advisor koná svoji povinnost na výbornou. Skenování se spustí i ve chvíli, kdy Průzkuník hlásí vlastnosti souboru.


Filtrování spamu využívá v rámci Zone Alarm Internet Security 8 paralelně jak černou, tak i bílou listinu. Vedle běžného nastavení toho, jak agresivní chceme filtrování mít, program však nabízí i alternativu pro ty, kteří dostávají minimum emailů od neznámých osob. Jedná se o možnost „challenge-response“, ve které je každý, kdo není na bílé listině, vyzván k tomu, aby potvrdil svoji legitimitu. Poté je automaticky umístěn na bílou listinu. Ochrana soukromí je zajištěna sbírkou aplikací poněkud staršího data. Ty nabízejí controlu cookies, blokování reklam, kontrolu skriptů a Active X. ID Lock zase zabraňuje úniku osobních údajů. Ti, kteří používají ZoneAlarm delší dobu, zjistí, že ID Lock se již neuplatňuje při IM.  Stejně tak zmizela i aplikace IM Secure Encryption.

 

Verdikt:

Díky bohaté nabídce aplikací, solidní rovnováze mezi spolehlivostí a jednoduchostí ovládání, vylepšenému antivirovému programu a příznivé ceně je tento program jednou z nejlepších alternativ na současném trhu.



Hodnocení: 85%

Klady:  Vynikající firewall a antivirus

Zápory:: Antispyware by mohl být lepší

 

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: 49,95 USD (1100 Kč)

Zapůčil: Check Point Software

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.