Hlavní navigace

Recenze: Xara Photo & Graphic Designer 11

27. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Xara
Anglická firma Xara, která dnes kope v dresu společnosti Magix, pravidelně nabízí nové verze svých programů. Tentokrát je na řadě software Photo & Graphic Designer, který se dočkal jedenácté verze.

Jazykových mutací je sedm, čeština mezi nimi opět není. Vedle klasických jazyků jako je angličtina nebo němčina, najdeme třeba holandštinu a polštinu, důvod pochopíme ve chvíli, kdy se podíváme, ve kterých zemích má firma své pobočky.

Photo & Graphic Designer

Photo & Graphic Designer se již před několika lety stal vyzrálým fotoeditorem, druhou část programu potom tvoří možnost vektorové grafiky. Mezi novinky patří přímá synchronizace s portály Dropbox či Google Drive. Díky tomu můžeme pracovat na řadě počítačů najednou a co uložíme, dostanou rovnou všichni.

Fotoeditor získal výrazně vylepšené štětce, které oceníme především ve chvíli, kdy se pokusíme umělecky tvořit. Při fotoeditaci se zase mohou hodit nové části nástroje Transparency. Nástroj Liquify Shape Editing zvýšit flexibilitu díky mnohem větším nabídce nástrojů pro editování tvarů. Zrychlila se práce s textem, vedle možnosti automatické opravy pravopisu je zde i možnost vytvořit si vlastní seznam zkratek, což urychlí psaní běžně užívaných slov či jejich spojení. Dnes je také mnohem jednodušší zvýraznit části textu, protože jsme získali kontrolu nad barvou pozadí.

Photo & Graphic Designer

Novou je i podpora nejrůznějších nástrojů jako je třeba stylus využívaný Microsoftem pro jejich tablet Surface. Vedle vlastních programů i v jedenáctce dostaneme něco navíc. Jedná se o Photolooks 2, což je robustní plug-in, který nabízí mohutné nástroje pro manipulaci jak barev, tak i světla. Vedle plné stovky předem připravených nabídek můžeme pracovat i manuálně. Ještě celkem nedávno tento plug-in prodávala společnost Red Giant téměř za 200 dolarů.

Photo & Graphic Designer

Designová část programu získala lepší vkládání symbolů, pohodlnější prohlížeí katalogu grafických symbolů, jednodušší práci s objekty a změnu jejich tvarů a lepší import a export. Navíc databáze jednotlivých objektů a log je mnohem větší.

 

Verdikt

Celkově tedy dostaneme do ruky velice vyzrálý fotoeditor a robustní nástroj pro vektorovou grafiku. Program pracuje velice svižně, rozhraní je srozumitelné a cena pod 70 eur je za podobně kvalitní software vyslovená láce.


Pro: Bohatá nabídka aplikací, rychlost

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Xara

Cena: 69,99 eur (asi 1 800 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.