Hlavní navigace

Recenze: Xara Designer Pro X365

15. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Xara
Německá softwarová Xara každým rokem připravuje nové verze, tentokrát přichází s další verzí svého programu Designer. Jedná se o verzi Designer Pro X365.

Název se od minulé roky nezměnil, ostatně je to proto, že Xara po celý rok uvolňuje nejrůznější updaty zdarma. Letos se na firemní stránce dokonce dozvíme, kdy bude nový upgrade a co v něm bude. Pokud po roce nekoupíme novou verzi, ta stará nám zůstává.

Hned od počátku je nutné konstatovat, že s chválihodnou snahou propojit komplexní program s jednoduchým (relativně vzato) ovládáním se ani v nové verzi nic špatného nestalo, prostě tohle je firemní zlatý grál. Základem programu je samozřejmě vektorová grafika, ke které je přidána solidní fotoeditace, možnost designovat webové stránky a v podstatě jakékoliv tištěné stránky. Výtečné propojení jednotlivých složek, které u programů Xary nepřekvapí. Pracovní plocha je graficky solidně vyladěná a díky propojení tak odpadá nějaké spouštění vedlejších aplikací a software jen přede.

Webový editor se příliš nezměnil, objevily se nové animace pro scrollování, dostaneme přístup k portálu Website M, kam můžeme své webové dílko pověsit. Program si také lépe rozumí s funkcemi microsoftího Edge.

Fotoeditace se dočkala řady novinek, i když některé (jako třeba rámečky) jsou spíše okrasou nežli skutečnou potřebou. Zajímavější je magnetické laso, větší a hlavně lepší nástroj Štětec. Posílení se dočkaly i nástroje Panorama a Exif. Práce s textem byla sílou programu již dřív, dnes dostaneme nejen další symboly, ikonky a fonty včetně 600 od Googlu, ale i firemní sbírku Font Awesome, takže si můžeme pohrát s více než 1 500 symboly. Objevila se i možnost jednotlivé symboly vyhledávat, takže se nemusíme zásobou melancholicky prohrabávat. Fotografie můžeme přehodit do kompaktní mřížky, a to i v tom případě, že nevybereme obrázky stejné velikosti nebo tvaru. To se může hodit v případě, že na web dáváme celou kolekci fotografií.

A aby nebyly všechny novinky jen pro fotoeditaci, příjemným a podle všeho uživatelý vyžádaným efektem je možnost toho, že nám vybraná fotografie nebo jiný objekt zůstane „viset“ na horní části monitoru i ve chvíli, kdy se stránkou posouváme níž a níž. Objevila se i možnost exportu a stahování bitmapů a souborů v PDF.

Jediným problémem zůstává fakt, že stránka se stále ukládá ve firemním formátu. Na to si ale asi budeme muset zvyknout a prostě pokud v tomto softwaru stránku vyrobíme, tak si program budeme muset nechat po pozdější úpravy.

Verdikt

Designer Pro X365 je samozřejmě i nadále plnohodnotným a komplexním programem pro vektorovou grafiku a designování webových stránek. Novinky jsou zajímavé, ale majitele loňské verze asi nijak neoslní. Zdá se, že u podobných programů již skutečně nejde přijít s něčím revolučně novým.

           

Pro: Komplexní a rychlý program, příznivá cena

Proti: Vlastní formát

Celkem: 85 procent

ICTrocenka

Výrobce: Xara

Cena: 299 eur (asi 8 300 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.