Hlavní navigace

Recenze: Wi-Fi anténa TP-Link TL-ANT2403N

26. 6. 2012

Sdílet

 Autor: TP-Link
V portfoliu společnosti TP-Link se nachází také neobyčejná anténa TL-ANT2403N, která vynikne nad ostatními především svým neotřelým designem lotosového květu. Jaké jsou naše praktické zkušenosti?

Dostupnost bezdrátového signálu po bytě či domě je důležitým aspektem digitální domácnosti. Pokud bydlíte v menším příbytku, nebudete mít s dostupností signálu na notebooku pravděpodobně problém ani na zahradě. Mobilní zařízení ale kladou na domácí síť větší nároky, protože jejich zisk signálu je rapidně nižší než u přenosných počítačů.

Zpravidla se tak stává, že tam, kde se s notebookem bez problémů k síti připojíte, má mobilní telefon nebo tablet smůlu. V takovém případě je vhodné uvážit vylepšení bezdrátové sítě formou lepší antény (řešení je samozřejmě více). Adeptem do domácího prostředí může být třeba „lotosový květ“ TP-Link TL-ANT2403N.

Design a konstrukce

WiFi anténa TP-Link TL-ANT2403NVzhled antény od TP-Linku je nápadně podobný již zmíněnému lotosovému květu a anténa vypadá skutečně velmi dobře a zajímavě. Černobílé barevné provedení ladí s ostatními produkty z portfolia a díky tomu vypadá anténa moderně a elegantně. Jediným negativem je lesklý plast u nožičky, na který se typicky chytá prach.

Konstrukce antény je průměrná. Můžete jí rozevřít a případně i zavřít, stejně jako květ rostliny. Testovací model však při otevření jedné z antén vydával hlasité cvaknutí, které naznačovalo, že konstrukčně není vše stoprocentní. Stavba antény je nicméně pevná a jednotlivé „okvětní lístky“ drží ve své pozici velmi dobře a pro zlomení konstrukce je potřeba dost síly.

Vyloženým zklamáním je pro nás stojánek, který není s anténou nijak pevně spojen a anténa se do něj pouze zasadí. V praxi to pak vypadá tak, že pokud vezmete anténu za některý z okvětních lístků, stojánek zůstane na svém místě. Tuto skutečnost mohl TP-Link vyřešit rozhodně lépe. Zespod je stojan vybaven gumou, takže přesuny po stole nehrozí. Po odebrání stojánku je možno anténu umístit také na stěnu.

Technika zůstává v pozadí designu

TP-Link uvádí u modelu  TL-ANT2403N zisk 3 dBi, což není mnoho, protože většinou mají antény dodávané k routerům zisk 2 dBi. Na externí anténu jsou tyto parametry také poměrně slabé a u našeho testovacího routeru TP-Link TL-WR1043N jsme nezaznamenali zlepšení signálu.

Testovací router má jíž v základu poměrně kvalitní antény (výrobce bohužel neuvádí jejich zisk, ale minimálně 2 dBi určitě dosahují) a pro lotosový květ tak byly těžkým soupeřem. Pokud máte doma slabší router s méně kvalitními anténami, můžete vliv na signál pocítit, rozhodně na to ale nespoléhejte. Výhodou antény TL-ANT2403N je podpora standardu 802.11N a kompatibilita s MIMO, takže na anténě dosáhnete i vysokých přenosových rychlostí.

Verdikt

K přednostem antény TP-Link TL-ANT2403N patří především povedený design a podpora standardu 802.11N a MIMO. Signál vaší domácí sítě sice nevylepší, ale pokud chcete bezdrátový přístupový bod ukrýt pod stůl či kamkoli jinam a přesto nechcete degradovat signál, je tato anténa vhodným kandidátem jako jediný viditelný prvek vaší sítě.

Překvapivě nízká je i cena, která začíná ani ne na 300 korunách. Konkurenční produkty s podobnými parametry (ale vyšším ziskem) jsou i několikrát dražší a rozhodně nevypadají tak dobře. Škoda nízkého zisku a slabší konstrukce stojanu, jinak by tato anténa neměla konkurenci.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Hodnocení: 60 %
Zapůjčil: TP-Link

Byl pro vás článek přínosný?