Hlavní navigace

Recenze: WebStorm 6 IDE

24. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © N-Media-Images - Fotolia.com
Program WebStorm, i když se to na první pohled nezdá, pochází z dílny firmy JetBrains, začínající v roce 2001 v České republice.

A i když dnes firmu najdeme různě po světě, ústředna je v Nuslích a tisková prohlášení jsou vydávána v Praze.

Udělat webové stránky dnes umí každý čičmunda, existuje celá řada programů, které proces zautomatizovaly, aniž bychom museli o kódování něco vědět. Moderní browsery nechají nahlédnout pod pokličku, tak proč vlastně kupovat (s poněkud bizardní cenovou politikou 49 dolarů pro soukromníka, 99 dolarů pro firmu) WebStorm, což je vlastně prostředí pro vývojáře pracující s JavaScriptem, HTML a CSS. Odpověď je jednoduchá – naučíme se to lépe.

Amatér žasne, profesionál ví o co jde.

Již pětka získala novinku Live Edit, díky které vidíme editovanou stránku v reálném čase. V šesté verzi byla tato aplikace dále vylepšena a získala podporu editování HTML 5. WebStorm rozhodně není textový editor, i když je editace textu samozřejmou součástí programu. Tento program není jen tak pro jednoduché projetí kódu pro svižnou editaci, jedná se o IDE, čili práci s projekty. Začneme proto převodem rozdělané práce do projektu. Následuje některý ze systémů kontroly verzí a už můžeme pracovat. Výrazně jiné to není ani když začínáme od nuly, k dispozici je řada frameworks, např. Bootstrap, Boilerplate pro HTML 5 a další.

Šestka umožňuje práci s nejmodernějšími jazyky, kódovat můžeme v CoffeeScript, TypeScript nebo Dart, s automatickým převodem na JavaScript. Samozřejmá je podpora transformace LESS a Sass (do CSS).

Verdikttop produkt

Známé heslo o tom, že je jedno, jak je nová technologie dobrá, její úspěch závisí na tom, jak dobré jsou nástroje, které ji podporují, platí i pro tento program, protože právě ten je nástrojem, umožňujícím širokou integraci. Jednoduchý program to určitě není a pokud naše zkušenost s tvorbou webových stránek začíná někde u Notepadu a končí u Frontpage, budeme mít potíž program vůbec spustit. Ostřílený profík se ale zaraduje, protože něco podobného potřeboval jako sůl. WebStorm totiž vyřeší i takové problémy, o kterých vůbec nevíme, že je máme.

 

Pro: Vynikající nástroj pro softwarové a webové vývojáře

Proti: Nic

 

Celkem: 90 procent

 

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: 49/99 dolarů (asi 1 000,-/2000,- Kč)

Výrobce: JetBrains

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.