Hlavní navigace

Recenze: TP-Link TL-WR1043ND - hodně Wi-Fi za méně peněz

28. 2. 2012

Sdílet

 Autor: TP-Link
TP-Link TL-WR1043ND je 300Mbit/s bezdrátový gigabitový směrovač s množstvím nadstandardních funkcí při zachování zajímavé koncové cenovky. Jak si poradil v redakčních testech?

Společnost TP-Link se na našem trhu pohybuje již nějaký čas a v oblasti síťových řešení si stihla vybudovat docela slušnou pozici. Přesto se cena testovaného zařízení pohybuje pouze okolo 1 200,- korun, což může u takto dobře vybaveného routeru vyvolávat pochybnosti o jeho kvalitě. TP-Link TL-WR1043ND však za cenu základu nabízí nadstandard, který konkurence přináší za příplatek. A o jeho kvalitu se obávat nemusíte.

TP-Link TL-WR1043ND pracuje na standardu 802.11n schopném maximální teoretické přenosové rychlosti 300Mbit/s a podporuje technologii Signal Sustain Technology (SST), která podle TP-Linku zlepšuje signál a propustnost, protože všechny tři antény zařízení jsou v případě SST využity jak pro přijímání, tak pro přenášení dat. Router disponuje také čtyřmi Ethernet porty i USB portem pro síťové sdílení tiskáren nebo externích USB úložišť v rámci domácnosti či kanceláře. Mírným nedostatkem je absence dvoupásmového „bezdrátu“, což je jinak dobrý způsob, jak se vyhnout přecpané bezdrátové frekvenci 2,4 GHz, nicméně to je nedostatek, který není příliš zásadní.

Přiložené CD obsahuje průvodce, jenž uživateli pomůže prokousat se procesem připojení routeru a vytvoření (domácí) sítě.  Po restartu se směrovač připojí k internetu takřka okamžitě, stejně jako každý počítač a mobilní zařízení ve vaší síti. Software pro administraci je dobře zpracovaný a jednoduchý na používání. Bohužel se našinec bude muset smířit s angličtinou a nedostupností české verze ovladače.

Nezřídka se stává, že nastavení, které uživatelé na routeru chtějí přizpůsobit, se skrývá ve složitých několikaúrovňových menu, které jsou popsány nic neříkajícími názvy jako „Pokročilé nastavení“ nebo prostě „Nastavení“. U směrovače TL-WR1043ND jsou všechny relevantní možnosti seřazeny na levé straně menu a jednoduše dostupné. Načítání administračních stránek může být u některých routerů až drásavě pomalé, u TL-WR1043ND se však každá sekce nahrála velice rychle a restart zařízení trval v řádu sekund namísto minut.

V nastavení jsou seřazeny hlavní možnosti, které by uživatel mohl potřebovat, jako svázání MAC adres se statickými IP adresami, vestavěná podpora pro služby dynamického DNS, QoS, rodičovská kontrola, přesměrování portu a různé možnosti nastavení bezpečnosti vaší domácí sítě včetně WPA2.

Bezdrátové schopnosti u routeru jsme testovali přenosem souboru o velikosti 10 GB na vzdálenost 2 metry, a poté znovu na vzdálenost 10 metrů. Na krátkou vzdálenost byl výkon perfektní, směrovač dosáhl rychlosti 10,6 MB/s. Na delší vzdálenost se rychlost snížila na 6,9 MB/s, což opět není tak špatné, pokud uvážíme, že se mezi routerem a naším počítačem nacházely dvě zdi. Jenom pro zajímavost jsme zkusili přenos mezi dvěma budovami vzdálenými od sebe 25 metrů. Zde se rychlost stále pohybovala okolo 1 MB/s, přičemž jiné routery náš počítač na takovou vzdálenost běžně ani nezaznamenají.

 

Verdikt

Směrovač TP-Link TL-WR1043ND nás přesvědčil. Pracuje výborně, má většinu funkcí, které bychom od bezdrátového routeru očekávali, a nabízí opravdu solidní poměr cena/výkon. Kromě toho, že zařízení chybí schopnost dvoupásmového připojení a že pro nastavení je potřeba alespoň pasivní znalost angličtiny, bychom mu vytkli asi už jen jednu věc, a sice poměrně nudný design bílé krabičky s několika zelenými LED diodami indikujícími síťovou aktivitu. Vzhled ovšem není pro router důležitá vlastnost a jiných výtek nemáme, proto modelu TL-WR1043ND zaslouženě udělujeme ohodnocení TOP PRODUKT 2012 za slušný výkon za dobré peníze.

 

Hodnocení: 90 %

Cena: cca 1200 Kč

 

Specifikace

Hardwarové funkce

Rozhraní

4 porty 10/100/1 000 Mbit/s LAN
1 port 10/100/1 000 Mbit/s WAN
1 port USB 2.0

Tlačítko

Rychlé nastavení zabezpečení
Tlačítko resetování

Externí napájení

12 VDC/1,5 A

Standardy bezdrátové sítě

IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b

Anténa

Odnímatelná všesměrová 3 dBi*3

Rozměry (š*h*v)

200*140*28 mm

 

příloha_ovladnete_sva_data

Funkce bezdrátové sítě

Frekvence

2,4–2,4835 GHz

Signální rychlost

11n: až 300 Mbit/s (dynamická)
11g: až 54 Mbit/s (dynamická)
11b: až 11 Mbit/s (dynamická)

EIRP

Citlivost příjmu

270 Mbit/s: -68 dBm při 10 % PER
130 Mbit/s: -68 dBm při 10 % PER
108 Mbit/s: -68 dBm při 10 % PER
54 Mbit/s: -68 dBm při 10 % PER
11 Mbit/s: -85 dBm při 8 % PER
6 Mbit/s: -88 dBm při 10 % PER
1 Mbit/s: -90 dBm při 8 % PER

Bezdrátové funkce

Zapnutí/vypnutí bezdrátového vysílání, most WDS, WMM, statistika bezdrátové sítě

Bezdrátová síť

64/128/152bitové šifrování WEP/WPA/WPA2,WPA-PSK/WPA2-PSK

 

Softwarové funkce

Typ sítě WAN

Dynamická IP/statická IP/PPPoE/
PPTP (duální přístup)/L2TP (duální přístup)/BigPond

DHCP

Server, klient, seznam klientů DHCP,
rezervace adres

Kvalita služeb

WMM, řízení šířky pásma

Přesměrování portů

Virtuální server, aktivace portů, UPnP, DMZ

Dynamický DNS

DynDns, Comexe, NO-IP

Průchod VPN

PPTP, L2TP, IPSec (ESP Head)

Řízení přístupu

Rodičovská kontrola, místní řízení správy, seznam hostitelů, harmonogram přístupu, správa pravidel

Zabezpečení bránou firewall

DoS, firewall SPI
Filtrování IP/MAC adres, filtrování domén
Vázání na adresy IP a MAC

Správa

Řízení přístupu
Místní správa
Vzdálená správa

 

Jiné

Certifikace

CE, FCC, RoHS

Obsah balení

TL-WR1043ND
3 odnímatelné všesměrové antény
Napájecí zdroj
Disk CD s prostředky
Příručka pro rychlou instalaci

Systémové požadavky

Microsoft Windows 98SE, NT, 2000, XP, Vista nebo Windows 7, MAC OS, NetWare, UNIX nebo Linux.

Provozní prostředí

Provozní teplota: 0–40 ℃
Neprovozní teplota: -40–70 ℃
Provozní vlhkost: 10–90 % nekondenzující
Neprovozní vlhkost: 5–90 % nekondenzující

Byl pro vás článek přínosný?