Hlavní navigace

Recenze: Titanium Maximum Security 2011

14. 1. 2011

Sdílet

Ať se nám to líbí nebo ne, bez pořádného bezpečnostního balíku se dnes již neobejdeme.

Jedním z tradičně spolehlivých výrobců je také japonská společnost Trend Micro, která v poslední verzi  obměnila název a přišla s poněkud vězeňsky pojmenovaným balíkem Maximum Security. Balík obsahuje všechny bezpečnostní aplikace, které můžeme u podobných bezpečnostních balíků očekávat. Snahou bylo nabídnout potřebnou míru bezpečnosti a přitom učinit jednotlivé aplikace pokud možno neviditelnými, což považujeme za chvályhodné. Všimnout si toho můžeme již ze zjednodušeného rozhraní.

Základní změnou je sázka na dnes moderní technologii „cloud“, využívající firemní infrastruktury Trend Micro Smart Protection Network, v důsledku čehož mimo jiné došlo také k výraznému snížení nároků na sílu počítače, takže běh aplikace prakticky nezaznamenáme. Ale nejde „pouze“ o zrychlení práce, tato technologie skutečně blokuje viry a spyware ještě dříve, nežli se k počítači vlastně dostanou.

Nejmodernější technologie ale funguje nejlépe jako ochrana v reálném čase, pokud program nasadíme na zamořený počítač, bude to mít s jeho odstraňováním výrazně horší. Technologie cloud navíc neumožňuje program plně testovat v porovnání s ostatními programy, protože ty nejnovější viry (proti kterým by právě tato technologie měla být výrazně účinnější nežli ty starší) zkrátka nejsou k dispozici. A v testu starších definic virů tato ochrana příliš neuspěla.

V rámci programu najdeme také link na firemní centrum Free Tool Center, které spustí aplikaci Trend Micro HouseCall 7.1 (opět zdarma), která odstraňování malwaru výrazně vylepší. Webová ochrana instaluje vlastní toolbar  jako do IE, tak i Firefoxu, takže na první pohled vidíme, jestli je stránka bezpečná (zelená), nebezpečná (červená) nebo jestli o ní program zatím nic neví (šedá). Na nějaké detailnější informace ale můžeme zapomenout. Pokud máme zájem o kontrolu IM, musíme si instalovat a spustit příslušný plugin. Program podporuje Windows Life Messenger, Yahoo Messenger, AIM a Skype.

Firewall je poněkud zvláštní, do určité míry spoléhá na zabudovanou ochrannou hradbu ve Windows (která je však již od Visty překvapivě kvalitní) a její účinky můžeme zvýšit spuštěním aplikace Firewall Booster. Na první pohled se jedná o poněkud zneklidňující kombinaci, ale ve skutečnosti kolem počítače vybuduje robustní ochrannou zeď.

Rodičovská ochrana je důkladnější nežli u konkurenčních balíků, neboť dokáže bránit i tomu, aby potomci nerozesílali po internetu osobní informace. Navíc si můžeme nastavení měnit pro každé dítě a doladit 4 hlavní a 27 vedlejších kategorií. Nicméně nastavení dnů, kdy dítě pustíme na internet, je poněkud strohé a umožňuje buď přístup ve všechní dny nebo o víkendu. To sice vypadá jako zdravý rozum, nicméně nedělní večer je pro některé příprava na školu, zatímco páteční večer naopak znamená volno.

Přidat zálohovací program a 2 GB prostor online se v poslední době stalo chvalným zvykem většiny bezpečnostních balíků.  Trend Micro letos zakoupil firmu Humyo Online Backup, takže nepřekvapí, že využívá jejích služeb. Díky tomu také trumfuje konkurenci nabídkou 10 GB.

Dalším doplňkem je také System Tuner, který umožní monitorovat a zlepšovat výkon počítače. Jedná se o klasické aplikace, kontrolu Registry, mazání nevyužívaných souborů, cookies či stop po surfování. Při krátkém testování všechno fungovalo, nicméně neexistující informace o tom, co všechno program vymaže a doporučení využívat System Restore nás značně znejistily.

Hodnocení: 80%

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: 59.95 EUR za 3 PC (cca 1500 Kč)

Zapůjčil: Trend Micro

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.