Hlavní navigace

Recenze: Team Group X101 - rychlý a odolný elegán

2. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Team Group
Populární řada flash disků X od společnosti Team Group přivítala ve svých řadách nového zástupce s označením Team X101 a příslibem rychlého přenosu dat na standardu USB 3.0. Jak se nám nový flash disk osvědčil v praxi?

Flash disk nabízí buďto 32 nebo 64 GB paměti (dle konkrétního modelu) a teoretickou rychlost zápisu až 5Gb/s. Výrobní zpracování je kvalitní: jak disk samotný, tak víčko jsou vyrobeny z vysoce odolného hliníku, takže by mu neměl ublížit pád z větší výšky nebo třeba výraznější tlak. Pokud vám disk vypadne naoříklad do trávy a při hledání na něj ještě stoupnete, Team X101 by měl takovou nehodu na rozdíl od klasických plastových „flashek“ v pořádku zvládnout.

Majitele nejnovějších počítačů a notebooků určitě potěší podpora rychlého USB 3.0, které je až 10x rychlejší než USB 2.0, nicméně samozřejmě nechybí ani podpora staršího USB standardu pro pomalejší stroje. Výrobce uvádí, že film v Blu-ray rozlišení o velikosti asi 20 GB se zkopíruje za pouhých 70 vteřin. Při testování disku jsme zaznamenali rychlost okolo 120 MB/s při čtení souborů a zhruba 70 MB/s při kopírování dat. Budete-li flash disk využívat také v notebooku na cestách, jistě vám přijde vhod podpora funkce úspory energie.

Instalace disku snad ani snadnější být nemůže. Jednoduše jej zasuňte do USB a Team X101 se automaticky zobrazí jako další disk. Bez problému funguje i na starších verzích Windows, od verze Windows 2000 po dnešní Windows 7, problém nebude ani s Linuxem a OS X od verze 10.2. Team Group k disku „přibalil“ také doživotní záruku, takže v případě poruchy si nemusíte dělat starosti.


Verdikt:

Komu by nestačil USB disk Team X101 o kapacitě 32 GB, může si připlatit za flashku s kapacitou dvojnásobnou. Na internetových obchodech se modrofialový Team X101 s kapacitou 32 GB dá pořídit za něco málo přes tisíc korun, což není vůbec špatná cena za rychlý a velmi odolný disk s takovou kapacitou.


příloha_ovladnete_sva_data

Hodnocení: 80 %

Výrobce: Team Group

Byl pro vás článek přínosný?