Hlavní navigace

Recenze: System Mechanic 9.5

30. 5. 2010

Sdílet

Výkřiky typu „Zpomaluje se mi počítač“ nebo „Budu muset upgradovat počítač, už je moc pamalý“ asi známe všichni.

Výkřiky typu „Zpomaluje se mi počítač“ nebo „Budu muset upgradovat počítač, už je moc pamalý“ asi známe všichni. Ve většině případů bude stačit přeinstalovat Windows na čistý disk a začít zase od začátku. Nic příjemného, ale pokud se o svého digitálního miláčka pravidelně nestaráme, nemůžeme se divit, že se po delší době stane z původně nadupaného děla něco, co připomíná procházku sudem s melasou.

 

System Mechanic 9.5

 

Existuje ale ještě jedna možnost – pořídit si program, který se o obsluhu počítače stará sám a zabraňuje nepříjemnému zpomalování počítače. Tuto alternativu představuje software System Mechanic, nabízený firmou Ioio Technologies. Jak je již u této společnosti zvykem, vedle „plných“ verzí se objevují ještě meziverze, proto jsme se tentokráte podívali na verzi 9.5. Tyto meziverze jsou podle našeho názoru určitým útokem na peněženky zákazníků, protože jen málokdy se jedná o něco víc nežli o soubor postupných upgradů, které jsou jinak k dispozici zdarma. U programu, který stojí na rok 40 dolarů (850 Kč), to platí dvojnásobně.

V zásadě se jedná o balík nástrojů, které se starají o to, aby počítač dělal to co má. Základní oblasti zahrnují kontrolu a opravu pevného disku a Registry, přípravu pohotovostní CD a zvyšování rychlosti počátače, především pak bootování. Některé nástroje jsou snadno odhadnutelné, na pravidelnou defragmentaci si asi vzpomene každý. Určitě existují kvalitnější samostatné defragmentační programy, pokud bychom ale chtěli kupovat jednotlivé nástroje samostatně, asi bychom se nedoplatili.

 

System Mechanic 9.5

 

První pracovní okno nám ukazuje, jaky je aktuální stav systému, při prvním skenování počítače se bude ukazatel na pravé straně takřka určitě zlobit. Levá strana potom umožňuje přístup k jednotlivým nástrojům. Nalezené chyby, a při prvním spuštění jich bude zřejmě dost, můžeme buď obratem odstranit zmáčkutím tlačítka „Oprav vše“ nebo se jim lze podívat na zoubek poněkud blíže. Vyplatí se to zejména v oblasti označené jako „Zbytečné aplikace ve start-up“, protože tam se na software rozhodně spolehnout nemůžeme. Co je zbytečné pro jednoho, může být pro druhého zatraceně důležité.

Jednotlivé nástroje (je jich přes 40) fungují, o tom není pochyb. Ostatně pokud nám program ukáže 700 drobných chyb, určitě si je nevymyslí, koneckonců při příští analýze se nejobjeví. Spíše si myslíme, že některé sliby, které najdeme na firemní stránce, jsou až zbytečně bombastické a tedy nerealistické. Zatímco u minulé verze se mluvilo o 300 procentním zrychlení přístupu k internetu, u této verze se naopak mluví o osminásobném zrychlení instalace Windows.

 

System Mechanic 9.5

 

S programem můžeme pracovat buď manuálně, nebo si ho nastavit tak, aby pracoval zcela automaticky. Většina aplikací pracuje tiše v pozadí a o činnosti aplikace souhrnně nazvané ActiveCare víme vlastně jen z toho, že  počítač nezlobí.  Výhodou je, že vlastně začne pracovat až ve chvíli, kdy jsme si od počítače odskočili.  Nutno ještě poznamenat, že existuje také verze Pro, která navíc nabízí také firewall a antivirus.

Verdikt:

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud si tento program nainstalujeme, chybu neuděláme, jen nesmíme očekávat zázraky. Většina testů přílišné změny nezaznamenala, spíše zabráníme dalšímu zpomalování. Uvítali bychom nějaké solidnější vysvětlení jednotlivých kroků, IoIo Technologies zřejmě usuzují, že část zákazníků prostě ví a zbytek to nepotřebuje vědět.

Klady: Spolehlivý pomocník pro krocení počítače

Zápory: Nutnost obnovit licenci po 12 měsících

Hodnocení: 70%

Cena: cca 850 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.