Hlavní navigace

Recenze: Symantec Norton 360 si pevně drží svou kvalitu

15. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Symantec
Bezpečnostní balíky společnosti Symantec jsou již dlouhá léta symbolem kvality. A nová verze Nortonu 360 se této pověsti nehodlá vzdát. Co si pro nás tvůrci připravili v nové verzi?

Balík byl původně určen spíše pro ty zákazníky, kteří chtějí maximální ochranu a přitom pokud možno bez jakéhokoli zásahu do aplikace. Pro „šťouravce“ existovala verze Internet Security. Postupem času se obě verze sbližovaly natolik, že přinejmenším z ohledu bezpečnostních aplikací jsou dnes stejné. I nadále se však liší uživatelským rozhraním, funkcionalitou a licenční politikou.

V minulosti se verze 360 objevovala v jinou dobu než Internet Security, takže Symantec vlastně uváděl novou verzi bezpečnostního softwaru každých šest měsíců. Blížící se Windows 8 ale společnost donutily ke sladění a stejně jako u ostatních balíků zmizelo z označení číslo verze i rok.

Nové rozhraní do značné míry připomíná Windows 8 Metro, ale jednotlivé dlaždičky se chovají jako vloni, tj. rozšiřují se do nového menu podle zvolené funkce. Základními částmi jsou oddíly Security, Identity, Backup a PC Tuneup. Ty první jsou v zásadě podobné jako v případě Internet Security a obsahují všechny bezpečnostní aplikace.

Antivirový program opět pracuje v několika vrstvách, od složky SONAR (Symantec Online Network for Advanced Response), která kontroluje chování jednotlivých procesů, až po komunikaci s databází sbírající údaje členů Norton Community (členství jsme loni mohli při instalaci odmítnout, letos se již program neptá), takže nám program oznámkuje bezpečnost všech programů, které na počítači máme. SONAR se navíc od minulé verze dočkal posílení.

Bezpečnost aplikací

Firewall byl vždy chloubou "Nortoních" řešení, koneckonců Symantec byl první, který nechal rozhodovat aplikaci a zbavil tak nezkušené uživatele rozhodování o nerozhodnutelném. Díky gigantické firemní databázi Norton Insight se můžeme spolehnout na to, že firewall automaticky přidělí bezpečným programům patřičná povolení a odřízne programy nebezpečné. Navíc úspěšně vzdoruje všem pokusům o její vyřazení, např. pomocí úpravy záznamů v registrech.

Spolehlivě fungují i všechny další aplikace. Antispam je dle našich zkušeností jeden z nejúčinnějších na trhu, automaticky se integruje s Outlookem a posune všechny existující kontakty do whitelistu (seznamu povolených). Outlook-centrismu sice příliš nefandíme, ale už jsme si zvykli. Anti-phishingová ochrana je tradičně vynikající a spočívá jak v kontrole vlastní databáze, tak v prověřování sporné webové stránky.

Rodičovská kontrola stále není plně integrovanou součástí balíku, ale dovoluje nám propojení s existující instalací aplikace Norton Online Family. Funguje to spolehlivě, ale přímá integrace by byla jistě jednodušší. Na druhou stranu ale platí, že tuto funkci část uživatelů vůbec nepotřebuje, takže proč by měla zbytečně zabírat místo.

Nastavení aplikace

Také o této verzi platí, že na PC nijak neruší a při brouzdání po internetu či běžné práci s PC probíhající sken ani nepoznáme. A za existenci instalace, po které nemusíme počítač restartovat, budiž Norton pochválen.

Online zálohování je dnes povinností každého bezpečnostního balíku. Není tomu jinak ani zde. Ovládání je přívětivé, byť nabídnutý prostor je, stejně jako u všech ostatních konkurenčních balíků, v době dnešních velkokapacitních pevných disků, spíše k pousmání (za další prostor pak firma účtuje nemalý poplatek). Nástroje pro vyladění počítače jsou jasné, lehce ovladatelné a především fungují.

příloha_ovladnete_sva_data

Verdikt

PC World TOP Produkt 2012Co říci na závěr? Bezpečností balíky od Symantecu se již dávno staly něčím, čeho se ostatní bezpečnostní balíky snaží, ať již více či méně úspěšně, dosáhnout. Nová verze tuto tradici plně dodržuje a v oblasti počítačové bezpečnosti se posunula o další kus správným směrem. Jelikož se Norton ve všech nezávislých testech umístil na špičce žebříčku, je dle našeho soudu jasné, že jeho nákupem nemůžete udělat chybu. Ocenění PC WORLD TOP PRODUKT 2012 je zde proto více než na místě.

Hodnocení: 95 %
Pro: Vyzrálý bezpečnostní balík
Proti: Nic

Cena: 1749 Kč (1 rok, až 3 PC)
Výrobce: Norton

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.