Hlavní navigace

Recenze: Steganos Privacy Suite 16

30. 11. 2014

Sdílet

 Autor: Steganos
Ve chvíli, kdy přijde řeč na počítače a jejich bezpečnost, začne se (po chvilce katastrofických vizí) nepochybně mluvit o firewallech, antivirové ochraně a o tom, který z dnešních bezpečnostních balíků je nejlepší.

Dnes ale bude řeč o něčem jiném - Program Privacy Suite německé společnosti Steganos má ale na starosti něco jiného – je nástrojem chránícím naše data před štouraly, a to jak online, tak offline. A protože se dočkal již šestnácté verze, něco na tom asi bude.

V šestnáctce se jedná o ucelený balík devíti programů, což ostatně poznáme hned po instalaci, protože základní okno nám ukáže veškerou nabídku. Samotná instalace ale otevře jen základní přístup a ukáže, že jsme pro bezpečnost udělali jen dvacet procent. Pro další procenta musíme udělat čtyři další kroky. Pro někoho zdržení, pro jiného chytrý způsob, jak zajistit, že využijeme všechny služby.

Steganos 16

Aplikací, kterou pravděpodobně využijeme nejvíce, je Trace Destructor, určený k likvidaci stop po surfování po dálavách internetu. Počet mazaných stop se opět zvýšil. Safe nabízí hned tři možnosti – místní, přenosný a cloudový. Pro ten přenosný samozřejmě musíme mít na každém počítači, kde chceme ukrytý adresář otevřít, mít nainstalovanou aplikaci Steganos Live Encryption Engine. Proč jsou pro tři typy ukládání dvě aplikace, to není zcela jasné. Ten cloudový trezor navíc funguje jen pro Dropbox, Google Drive a Microsoft OneDrive, v každém případě musíme mít patřičnou aplikaci nainstalovanou a otevřený účet. Shredder je něco jako Recycle Bin na steroidech, vedle mnohem razantnějšího mazání souborů si můžeme nastavit i automatické mazání.

Steganos 16

V poslední době se do popředí zájmu dostávají dříve přehlížené aplikace pro práci s hesly. Steganost to samozřejmě neopomenul a nabízí Passport Manager, který organizuje a chrání veškerá hesla, samozřejmě pomocí šifrování. K dispozici je pochopitelně také virtuální klávesnice. Při vymýšlení vlastního hesla se nám navíc dostane nápovědy, která upozorní na to, jak mizerné heslo jsme právě zvolili. A ne v nějakých procentech, ale pěkně od podlahy – nejpitomější heslo ohlásí, že „nenabízí žádnou ochranu“, a když přitvrdíme, tak se dozvíme že „lze odhadnout“. A když sáhneme po heslu skutečně šíleném, Steganos nám řekne, že to „nezvládne ani tajná služba“. Samotné ovládání této aplikace je však občas trochu neohrabané. Příjemná je možnost spojit heslo s flashkou, takže místo pamatování nám může fungovat připojení USB paměti.

Možností jak buď ukrýt to, co by mělo být zvědavému oku ukryté, je dost a dost, navíc jsou všechny dostatečně razantní. Vedle razantního šifrování využívajího

256 bitový algoritmus AES ale Steganos nabízí i něco, podle čeho vlastně firma získala svůj název. Utajované soubory (do velikosti 3 GB) si proto můžeme pohodlně ukládat ve fotografiích nebo ve videu.

Verdikt

Zakoupením balíku Steganos Privacy Suite 16 chybu rozhodně neuděláme. Samotný Steganos nabízí většinu aplikací jednotlivě, to bychom ale museli do kapsy sáhnout o hodně hlouběji. Řadu aplikací můžeme z netu stáhnou zdarma, ale občas je to od poněkud nedůvěryhodných firem, kterým není radno svěřit bezpečnost našeho počítače a u hesel dokonce i našich peněz. Tady to máme pěkně pohromadě a ještě již solidně vyzkoušené.

Pro: Kvalitní kombinace aplikací

Proti: Password Manager by mohl mít elegantnější používání

Celkem: 90 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Steganos

Cena: necelých 30 USD (po 50% slevě aktuální ke dni aktualizace článku)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.