Hlavní navigace

Recenze: SSD 520 Series 240 GB - 2,5palcový rychlík od Intelu

26. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Intel
Začátkem letošního roku vypustila společnost Intel na trh svůj nejrychlejší SSD disk komunikující přes rozhraní SATA. Vyplatí se upgradovat na SSD 520 Series?

Výrobce disk cílí především na hráče počítačových her či na uživatele pracující s programy náročnými na datové přenosy. Nemusíte se však považovat za profesionálního hráče nebo provozovat drahý software, aby se mohl SSD 520 dostat do hledáčku vaší pozornosti.

intel ssd 520

Disky série 520 jsou postaveny na asynchronních 25nm NAND čipech, o datové operace se stará řadič SandForce SF-2281 (předchozí verze 510 využívala řadič z produkce Marvellu) a data proudí skrze rychlé rozhraní SATA 6 Gbit/s. Disky pochopitelně podporují příkaz TRIM a další specifické funkce, jež se mají při dlouhodobém používání zasloužit především o vyšší spolehlivost. Jedná se o funkce jako inteligentní správa bloků paměti, smazaných dat a volného místa.

intel ssd 520

Řadič SandForce série 2281 slibuje při sekvenčním zápisu rychlost až 520 MB/s a při sekvenčním čtení až 550 MB/s. Teoretická hodnota tak z disku činí zatím nejrychlejší SSD disk z produkce Intelu určený pro běžné použití (tedy neuvažujme serverový disk SSD 910 vybavený rozhraním PCIe). Podle specifikací má potom disk dosahovat výkonu až 50 000 IOPS (vstupně výstupních operací za vteřinu) při náhodném přístupu. Pochopitelně jsme disk prověřili v reálném provozu a zjistili, jakého výkonu dosahuje při zatížení, ale nepředbíhejme.

intel ssd 520

Intel svůj nový produkt kromě rychlosti vyzdvihuje také z hlediska bezpečnosti dat. Model SSD 520 je vybaven funkcí 256bitového AES šifrování a funkcí End to End Data Protection, jež zajišťuje integritu dat při přenosu mezi PC a diskem. Další užitečnou vlastností je automatická komprese ukládaných dat. Jedná se o bezztrátové kódování, přičemž míra komprese pochopitelně závisí na typu ukládaných dat. Kromě navýšení přenosové rychlosti má komprese rovněž sloužit pro dlouhodobé prodloužení životnosti disku, neboť bude pro zápis využito méně paměťových buněk.

Co přináší SATA 3.0

Jakkoliv rychle je disk schopný naplnit svou vyrovnávací paměť čtenými daty, či naopak data zapsat, pro plné využití svého potenciálu potřebuje dostatečně rychlou sběrnici. Rozhraní SATA 3.0 (označované též jako SATA 6 Gbit/s) zdvojnásobuje datovou propustnost předchozí verze SATA 2.0 na hodnotu 6 Gbit/s. Běžné harddisky s otáčejícími se plotnami toto zrychlení příliš nevyužijí, nicméně pro neustále se zrychlující SSD disky by pomalá sběrnice přestavovala stále užší hrdlo.

Benchmarky

Dost bylo teorie, podívejme se, jak si disk vede v praxi. Disk jsme prověřili syntetickým benchmarkem i simulací reálného provozu. Jakkoliv přesné výsledky nástroje AS SSD Benchmark nicméně slouží spíše jako referenční porovnání s ostatními disky, uživateli však neřekne nic o tom, jak moc si s SSD diskem polepší při běžných každodenních činnostech, jako je spouštění programů či kopírování souborů. Proto jsme disk prověřili také sadou operací, se kterými běžný uživatel často přijde do styku.

as ssd benchmark

realny provoz

Verdikt

Pakliže se rozhodujete, zda přejít z klasického plotnového harddisku na SSD disk, a nebolí vás zatím stále poměrně vysoká pořizovací cena zařízení, můžeme s klidným svědomím model SSD 520 Series z produkce Intelu doporučit. Ačkoliv jsme naměřili nižší hodnoty, než které výrobce deklaruje, stále se jedná o zařízení řadící se mezi současný high-end a na výkonu systému je to rozhodně znát. Ocenění PC World TOP PRODUKT 2012 není třeba dále obhajovat.

 

Hodnocení: 95 %

Cena: 5 700 Kč (Zdroj: Heureka.cz, 26.9.2012)

Zapůjčil: Intel

příloha_ovladnete_sva_data

 

Specifikace:

Kapacita: 240 GB
Technologie: 25 nm Intel NAND Flash Memory Multi-Level Cell (MLC)
Rozhraní: SATA 3.0 (6 Gb/s)
Sekvenční čtení: 550 MB/s
Sekvenční zápis: 520 MB/s
Náhodné čtení: 50000 IOPS
Náhodný zápis: 60000 IOPS
Příkon (činnost): 850 mW
Příkon (nečinnost): 600 mW

Byl pro vás článek přínosný?