Hlavní navigace

Recenze: SpamFighter a SpywareFighter

9. 10. 2010

Sdílet

Kolem počítačů není bezpečnosti nikdy dost, občas se dokonce zdá, že kdyby bylo kvalitě softwarů věnováno stejně času jako přípravě nejrůznějších cest, jak uškodit, měli bychom se s počítačem dobře.

Kolem počítačů není bezpečnosti nikdy dost, občas se dokonce zdá, že kdyby bylo kvalitě softwarů věnováno stejně času jako přípravě nejrůznějších cest, jak uškodit, měli bychom se s počítačem dobře. Proto se rozhodně vyplatí ochránit našeho digitálního miláčka pomocí virtuálního obalu z nejrůznějších bezpečnostních programů. Do naší testovací laboratoře se nedávno dostaly produkty relativně neznámé softwarové firmy z Dánska.

První možností je program SpywareFighter, který jak ostatně název napovídá, blokuje a odstraňuje spyware. Dočkal se již třetí verze a známku kvality může dodat i skutečnost, že firma patří mezi partnery Microsoftu v kategorii Gold Certified.

 

Dočkáme se všech klasických parametrů – manuálního a automatického spouštění, monitorování v reálném čase, heuristické analýzy, každodenního doplnění databáze či možnosti podezřelé soubory nemazat, ale uložit „pouze“ do karantény. Potěší možnost nastavení češtiny, skenování však bohužel výrazně zpomalí práci s počítačem a do rychlosti má daleko – po dvou hodinách jsme byli někde u 10%. Cena 29 dolarů (550 Kč) není naštěstí příliš vysoká, ale ani mimořádně nízká.

 

 

Druhým z nabízených softwarů je SpamFighter. Ten využívá tzv. „community-based defence“, což v podstatě znamená, že software využívá znalostí všech uživatelů. V praxi to funguje asi následovně – při instalaci se přihlásíme do firemní skupiny (nic není jednodušší, pouze poskytneme emailovou adresu a heslo), a program za nás odhaluje spam podle toho, jaké informace jednotliví členové komunity odeslali na firemní servery. A jelikož počet účastníků již přesáhl 7 miliónů, můžeme se spolehnout na to, že informací o spamujících stránkách a firmách je připraveno dost a dost. Samotná myšlenka samozřejmě není firemním pokladem, na podobném principu funguje antispamová ochrana emailů například u portálu Yahoo již několik let.

 

 

příloha_ovladnete_sva_data

Výhodou je naprostá jednoduchost programu – ve všech emailových klientech si připraví vlastní adresář, do kterého podezřelé emaily spadnou. A potom je už na nás, jestli je přesuneme do bílého či černého adresáře. Informace odejde do „komunity“ a v případě, že dostatečný počet členů označí daný email jako spam, bude automaticky blokován pro všechny. Díky tomu, že varujeme před spamem milióny ostatních uživatelů, můžeme mít z takového úkonu i příjemný pocit.

Možností nastavení není mnoho, hlavní možnost samozřejmě spočívá v nastavení citlivosti. Při nastavení na „průměr“ se přesnost pohybuje kolem celkem slušných 90 procent. Počet falešně pozitivních emailů nepřesáhl 0.4 procenta. Oba programy jsou velice jednoduché a uživateli příznivě nakloněné. Cena pod třicet dolarů je výrazně vylepšena 50procentní slevou v případě, že si koupíme softwary oba.


Klady: Oba programy umí česky

Zápory: SpywareFighter je náročný na systémové prostředky

Hodnocení: 70%

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.