Hlavní navigace

Recenze: Sony DSLR-A500

24. 1. 2010

Sdílet

Sony DSLR-A500 je digitální zrcadlovka určená pro středně pokročilé fotografy. Přestože má své chybičky, příznivce si jistě najde.

Sony DSLR-A500


Prvním, co nás na fotoaparátu upoutá po vybalení z krabice, je jeho robustní vzhled, na který nejsme v této cenové kategorii zvyklí. Rozměry fotoaparátu jsou 137 mm x 104 mm x 84 mm a hmotnost činní přibližně 600 g. Díky těmto parametrům se fotoaparát dobře drží i ve větší ruce, což je příjemné zjištění. Naopak mírné zklamání způsobuje dle našeho názoru až příliš plastový vzhled zrcadlovky, který působí poměrně laciným dojmem.

 

Sony DSLR-A500

Na zadní straně přístroje nalezneme výklopný LCD panel, který má velikost úhlopříčky 3 palce a disponuje 230 000 obrazovými body. Systém vyklápění dovoluje displej pouze sklápět či vyklápět. Přestože není možné pohybovat s displejem do stran, je funkce velmi praktická ve chvíli,  kdy potřebujete vytvořit fotografii z nadhledu nebo naopak ze země. Mechanismus je velmi pevný a je vidět, že by snesl i méně šetrné zacházení. LCD displej můžeme použít i pro fotografování, neboť DSLR-A500 disponuje funkcí Life View.

 

Sony DSLR-A500

Jednou z největších předností tohoto přístroje je bezesporu ovládání. Na těle fotoaparátu nalezneme velké množství tlačítek, díky kterým máme přímý přístup k jednotlivým nastavením. Nechybí tlačítko pro nastavení ISO, sekvenční snímání, samospoušť, předsklopení zrcátka a další. Množství nastavení, která musíte provádět z menu ,je opravdu minimální. Menu navíc působí přehledným dojmem a výběr správného nastavení vám nebude trvat dlouho. Velká škoda, že celkově dobrý dojem kazí konstrukce spoušti, která má velmi nevýrazný přechod mezi zaostřením a expozicí. Možná je to pouze věcí zvyku, nicméně několikrát se nám v rozhodujícím okamžiku podařilo zmáčknout spoušť předem, což nebylo příjemné.

 

Sony DSLR-A500

Jak je na tom přístroj s obrazovým výstupem? O snímání se stará CMOS senzor o velikosti 23,5 mm x 15,6 mm - efektivní rozlišení snímače je 12,3 Mpix. Automatické ostření zajišťuje 9bodový systém, který je dostatečně rychlý a přesný i pro náročnější použití například při fotografování sportovních událostí. Jak už bývá v této kategorii obvyklé, máme na výběr mezi kontinuálním a jednotlivým ostřením.

Citlivost snímače můžeme nastavit od ISO 200 do ISO 12 800. Jak  však lze vidět z přiložených fotografií, vyšší hodnoty než ISO 800 použijeme opravdu pouze v nouzi, neboť šum je značný. Dalším parametrem, který nás jistě bude zajímat, je vyvážení bíle barvy. V tomto ohledu fotoaparátu v podstatě není co vytknout, neboť nastavení na automat pracuje velmi spolehlivě. V těle fotoaparátu se nachází také stabilizační systém SteadyShot, který  účinně zvyšuje ostrost snímků bez nákladů na investici do stabilizovaných objektivů.

Mezi doplňující funkce, které by měly zvyšovat kvalitu pořízených snímků, patří i Smile Shutter. V tomto módu fotoaparát sleduje obličej na scéně a ve chvíli úsměvu zahájí fotografování. Další dnes módní záležitostí je HDR. Pokud vás tento fenomén zajímá, pak vězte, že Sony DSLR-A500 dovede optimalizovat dynamický rozsah do snímků vyfocených ve formátu RAW a automaticky skládat HDR snímky ze tří JPEGů s posunutou expozicí.    

Příjemně nás překvapila i rychlost kontinuálního snímání, které se vymyká standardům této cenové kategorie. Fotoaparát je schopen pořídit 5 snímků za vteřinu v režimu s hledáčkem a 4 snímky za vteřinu v režimu Life View. Tyto hodnoty platí při fotografování do surového formátu RAW. Zvlášť první hodnota je velmi slušná.

Akumulátor je tovární a dle výrobce vydrží při režimu hledáčku až 1000 snímků, v režimu Life View přibližně polovinu. Pro běžnou práci tyto hodnoty zcela dostačují. Jedinou nevýhodou baterie je její kryt, který se v terénu špatně otevírá, zejména pokud je zima a máme prokřehlé ruce.

Verdikt

Na konečném hodnocení se negativně podílí nízká použitelnost vysokých hodnot ISO a necitlivost spouště. Pokud fotografujete dynamické události a záleží vám především na rychlosti fotoaparátu, je pro vás Sony DSLR-A500 vhodnou volbou za rozumné peníze. Díky jednoduchosti ovládání a přehlednosti displeje ho lze doporučit i začínajícím fotografům.

Klady:

Sekvenční snímání
Uživatelsky přívětivé ovládání
Stabilizace obrazu
Vyvážení bílé

Zápory:

Necitlivá spoušť
Příliš šumu ve vysokých hodnotách ISO

Hodnocení: 70 %

Cena (pouze tělo): cca 18 500 Kč s DPH

 

Fotografie pořízené prostřednictvím Sony DSLR-A500 jsou odstupňovány dle ISO od 200 až do 12 800.

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

příloha_ovladnete_sva_data

ISO 6400

ISO 12800

Byl pro vás článek přínosný?