Hlavní navigace

Recenze: Síťová bezpečnostní kamera TP-Link TL-SC4171G pro domácnost i firmu

27. 10. 2012

Sdílet

 Autor: TP-Link
Analogové kamery jsou dnes již dávno minulostí a ke slovu se dostávají kamery připojené do klasické ethernetové sítě. Otestovali jsme jednoho ze zástupců této kategorie, a sice model TL-SC4171G s bezdrátovým rozhraním z dílny čínského TP-Linku.

TP-Link TL-SC4171G Bezpečnostních IP kamer se dnes nachází na trhu celá řada a ceny těch nejlevnějších začínají lehce za hranicí tisíc korun. Ty nejdražší pak můžete koupit až v řádu desítek tisíc. TP-Link TL-SC4171G se s cenou okolo 4 tisíc řadí do kategorie běžně dostupných kamer pro domácnosti i firmy.

Kamera je určena pouze do interiérů a není nijak odolná proti vlivům počasí. Obraz snímá prostřednictvím CMOS snímače v rozlišení 640 x 480 s rychlostí 30 snímků za vteřinu. Snímací parametry jsou tak v této kategorii spíše průměrné. Potěší ale motorizované natáčení vertikálně o 354 stupňů a horizontálně o 125 stupňů spolu s 12 infračervenými diodami pro noční snímání.

Kameru můžete do své sítě připojit buď pomocí klasického ethernetového kabelu (přes který ji můžete díky PoE také napájet), nebo prostřednictvím bezdrátového rozhraní. V takovém případě musíte samozřejmě zařízení napájet dodávaným zdrojem.

Co se designu týče, TP-Link TL-SC4171G vypadá v bílé barvě poměrně elegantně a po této stránce nemáme zařízení co vytknout - do interiéru zapadne bez problémů.

Překvapivé množství schopností

Obraz z kamery můžete sledovat buď přes webové rozhraní v dodávaném softwaru a díky RTSP streamu třeba i na chytrém telefonu či tabletu. Pro snímání noční scény je kamera vybavena 12 infračervenými diodami, které dostatečně osvětlí i větší místnost. Noční scény tak nejsou žádným problémem, nicméně v horších světelných podmínkách, kdy kamera občas několikrát za sebou zapne a vypne IR diody, dochází k trhání obrazu a drobným výpadkům.

Pořízený záznam z kamery můžete buď ukládat jednoduše přímo do počítače či na síťové úložiště NAS. Díky tomu nemusíte mít pro zaznamenávání videa zapnuté žádné PC. Další možností je FTP server, kam lze ale ukládat pouze pořízené statické obrázky, vyfocené například při detekci pohybu. V takovém případě může kamera okamžitě odeslat pořízený snímek na FTP server a na zadané e-mailové adrese na tuto akci upozornit.

Pořizovat záznam můžete buď nepřetržitě, nebo v určitých hodinách a dnech, které lze definovat v kalendáři. Samozřejmostí je také pořizování záznamu pouze při detekci pohybu. Nastavit navíc můžete oblast, kde se má detekce pohybu provádět. Díky možnosti otáčení až o 354 stupňů vertikálně a 125 stupňů horizontálně lze také snadno navolit pravidelný pohyb kamery pro pokrytí většího prostoru. Ve firemním prostředí určitě oceníte rovněž propracované možnosti nastavení uživatelských účtů.

Software není dokonalý

Rozhraní nástroje IP Survellance.Nastavení můžete provést buď ve webovém prohlížeči nebo přes dodávaný nástroj IP Intelligent Installer. Pro správu kamery pak dodává TP-Link také balík softwaru IP Surveillance, který slouží nejen pro nastavení, ale také v něm můžete sledovat až 16 kamer najednou. A to je tak trochu kámen úrazu, neboť software toho sice umí hodně, ne vše však zvládá na jedničku.

Ovládání navíc není zrovna intuitivní a doporučujeme mít manuál vždy po ruce. Ale i ten vás občas zradí. Například pro nastavení kamery v hlavní konzoly je třeba kameru ještě přidat v záložce „Monitor display“, jinak totiž obraz neuvidíte. Tento krok se ale v dodávaném manuálu nenachází a přijít si na to musíte sami.

Zpočátku se nám také párkrát stalo, že se program zasekl a bylo potřeba jej restartovat, případně kameru znovu připojit. Tento jev se ale v průběhu testování již opětovně neobjevoval a vše fungovalo spolehlivě.

Verdikt

Bezdrátová bezpečnostní IP kamera TP-Link TL-SC4171G nás příjemně překvapila. Poté, co se nám podařilo překonat úvodní obtíže s nepříliš intuitivním softwarem, nás potěšila bohatá paleta funkcí, které kamera nabízí. Testovali jsme také kvalitu příjmu bezdrátového signálu, která je bezproblémová a všude tam, kde se připojíte s notebookem, nebude mít ani kamera problémy. Je ale škoda, že nikde nezobrazuje úroveň přijímaného signálu, která se rozhodně může hodit. Potěšeni jsme byli také kvalitou snímání, která není i přes poměrně nízké rozlišení vůbec špatná.

Pokud s bezpečnostními kamerami nemáte zkušenosti, můžete vsadit nejen na vcelku dobře zpracovaný manuál (který má ale pár nedostatků), ale také na 5 průvodců pro specifické nastavení (například pro NAS), díky kterým lze složitější akce provést snadno a rychle. Vhodná je kamera nejen pro zabezpečení domácnosti, ale také pro dohled nad vnitřními firemními objekty.

 

Hodnocení: 80 %

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: cca 4000 Kč

Zapůjčil: TP-Link

Byl pro vás článek přínosný?