Hlavní navigace

Recenze: SanDisk Cruzer Enterprise 2 GB

20. 3. 2009

Sdílet

Hlavním tématem je u tohoto USB flash disku bezpečnost. Namísto standardního softwarového šifrování, které je dnes zcela běžné, začali výrobci jako je SanDisk vybavovat „flashky“ šifrováním hardwarovým, které je obecně mnohem složitější prolomit.

SanDisk Cruzer Enterprise 2 GB


Přestože Enterprise na první pohled vypadá jako jakýkoliv jiný model řady Cruzer, jedná se o něco zcela jiného – testovaný USB disk totiž v sobě skrývá zcela novou technologii – vestavěný šifrovací čip. Právě ten má na starosti kódování a dekódování dat uložených na zařízení pomocí 256-bitového pokročilého standardu šifrování (AES). Celý systém funguje naprosto nezávisle na počínání uživatele.


SanDiskSanDisk uvádí čtecí rychlost 24 Mb za sekundu a rychlost zapisování až 20 Mb za sekundu, naše testy zjistily čtecí rychlost pouze o kousíček nižší, konkrétně 20,1 Mb/s. Vestavěné šifrování znamená, že data se na zařízení vyskytují v nešifrované podobě pouze ve chvíli, kdy se s nimi pracuje. Důležité je, že na disk nelze uložit data v nešifrovaném stavu.


Pokud disk ztratíte, přijdete sice i o data, ale alespoň máte jistotu, že ta se nedostanou do nepovolaných rukou. Pokud zadáte přístupové heslo 10 x za sebou špatně, disk se automaticky naformátuje a smaže všechna data, která jsou na něm uložena. Poté si můžete zvolit nové heslo. Ve chvíli, kdy Enterprise používáte poprvé, jste vyzváni ke zvolení hesla, které může mít až 16 znaků. Poté můžete na disk uložit první data, která za předpokladu, že znáte heslo, jednoduše přečtete na jakémkoliv PC vybaveném operačním systémem Windows.


Uživatelé Maců jsou v tomto směru znevýhodněni. Musí si totiž na každý počítač, do kterého Enterprise zapojují, nainstalovat ovládací software a poté Mac restartovat. Zvnějšku vypadá Cruzer pevně a je vyvedený v černém matném plastu. Jeho součástí je odnímatelné víčko, které slouží zároveň jako „držák“ do kapsy. Další možností je nosit přístroj zavěšený na krku.

Vlastnosti

2 GB USB flash disk (testovaný kousek, jinak také dostupný v kapacitách 1 GB, 4 GB a 8 GB), 256-bitové hardwarové šifrování AES, rozměry: 80 x 19 x 11 mm, hmotnost: 14 g.

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: cca 2000 Kč s DPH

Verdikt:

V jednoduchosti Cruzeru Enterprise tkví jeho síla. Přístroj podporuje jak Windows, tak Mac prostředí, a pravděpodobně předurčuje další vývoj segmentu zařízení pro fyzický přenos dat. Poněkud vyšší pořizovací cenu lze obhájit přidanou hodnotou, kterou představuje opravdu důkladné zabezpečení.

Hodnocení: 85%

Byl pro vás článek přínosný?