Hlavní navigace

Recenze: Samsung S1 Mini

4. 5. 2009

Sdílet

Miniaturní externí HDD Samsung S1 Mini, který na první pohled upoutá svým rafinovaně decentním designem, se velikostně pohybuje přesně mezi krabičkou od sirek a obalem od cigaret.

Samsung S1 Mini



Samsung S1 MiniKe vzhledu produktu si dovolíme vznést snad jen tradiční drobnou výtku – lesklý povrch tohoto zařízení disku je doslova magnetem na ulpívající otisky prstů. V kompaktním těle tohoto produktu se ukrývá 1,8´´ pevný disk o kapacitě 120 GB. Ten se točí rychlostí 5400 rpm, což v kombinaci s  rozhraním USB 2.0 zajišťuje poměrně svižný přístup k datům – v našem testu jsme zaznamenali rychlost lehce nad 15 MB/s při kontinuálním zápisu, což znamená, že plnou kapacitu disku zaplníte daty zhruba za dvě hodiny. Čtení z disku probíhá pochopitelně ještě o něco svižnějším tempem, a to rychlostí kolem 25 MB/s.


Při delším provozu jsme byli mile překvapeni tím, že tento miniaturní externí disk produkuje naprosté minimum odpadního tepla a s jeho provozem není spojen prakticky žádný hluk.

Samsung S1 Mini

Po připojení k počítači pomocí klasického mini-USB konektoru (žádný externí zdroj napětí zde není potřeba) nabídne zařízení instalaci zálohovacího a šifrovacího software, navíc je zde k dispozici několik dalších šikovných utilit monitorujících stav disku a usnadňujících práci s ním.

Náš test odolnosti, který jsme si ani v tomto případě nemohli odpustit, absolvoval Samsung S1 Mini bez úhony, když "přežil" několikanásobný simulovaný pád na stůl z výšky cca 40 centimetrů ve vypnutém stavu. Běžná manipulace natáčením do stran v aktivním stavu (při zápisu) mu také nevadila, nepozorovali jsme očekávanou zvýšenou chybovost.

 

 

 

 

 

 


Verdikt:


Na poli externích pevných disků se jedná o zajímavou volbu pro ty, kteří nechtějí svá data přenášet v anonymní černé krabičce, ale jsou ochotni obětovat několik stokorun navíc za stylový produkt.


Hodnocení: 80%

Cena: 1947 Kč s DPH

Zapůjčil: Samsung

 

příloha_ovladnete_sva_data

Technické specifikace:


* kapacita 120GB
* rychlost otáčení: 5400rpm
* rozhraní USB 2.0 (480Mb/s; možno připojit i přes USB 1.1)
* nevyžaduje napájecí zdroj
* Samsung Auto Backup: software pro plánovanou automatickou zálohu dat a zálohu v rálném čase
* SafetyKey - chrání vaše data nastavením hesla při použití Auto Backup software
* Systém Plug and Go: stačí zapojit a pracovat, bez nutnosti instalace ovladačů
* Samsung SecretZone: virtuální jednotka, která vám umožní zašifrovat citlivá data
* Power Saving mode: přepnutí do úsporného režimu po 5min. neaktivity
* Capacity Gauge: ukazatel volné a použité kapacity disku a stavu zálohování na liště Windows
* kompatibilní s PC (Windows 2000 Pro/XP/Vista) a Mac (Mac OS X 10.4.8 a novější)
* rozměry 87 x 15 x 62 mm, hmotnost 91g
* retail balení: S1 externí disk, USB kabel (80cm), USB mini kabel (10cm), přenosný obal na disk, uživatelská příručka, software na pevném disku

Byl pro vás článek přínosný?