Hlavní navigace

Recenze: Samsung Galaxy S II - král smartphonů?

19. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Samsung Galaxy S II je bez nadsázky nejlepší smartphone současnosti. V čem jsou jeho hlavní výhody a slabiny? Má vůbec nějaké?

Když byl zhruba před rokem uváděn na trh předchůdce současného modelu, okamžitě si získal pozornost fanoušků chytrých telefonů po celém světě. Nejinak je tomu v případě jeho nástupce. Samsung Galaxy S II je špičkový přístroj s operačním systémem Android, obřím výkonem a skvělým displejem. Samsung tímto modelem značně zatopil svým protivníkům a bude zajímavé sledovat, jak se s touto výzvou konkurenční firmy poperou.

Testovaný smartphone zaujme již na první pohled svým extrémně tenkým tělem. Tloušťka telefonu je pouhých 8,49 mm. Výška a šířka přístroje je dána především 4,3palcovým displejem a činí 125,3 x 66,1 mm. Telefon je tedy vcelku rozměrný, a pokud máte menší ruku, budete si muset na jeho velikost chvíli zvykat. Na druhou stranu, díky minimální tloušťce přístroj bezvadně zapadne do kapsy saka nebo kalhot a neudělá na oblečení žádnou nevzhlednou bouli.

Samsung Galaxy S II

Telefon je velmi dobře mechanicky zpracován, nikde nejsou znát žádné vůle, což je u Samsungu velký pokrok kupředu. Pochybnosti máme pouze ohledně zadního krytu, který je velmi tenký a při nešikovné výměně SIM karty by zřejmě nebylo příliš těžké jej zlomit. Naštěstí není důvod kryt otevírat, protože telefon funguje jako velkokapacitní zařízení a při nahrávání dat tedy nemusíme paměťovou kartu vůbec vytahovat.

Jak je vidět na přiložených produktových fotografiích, na přední stranu přístroje se vešel pouze displej, sluchátko a jedno tlačítko. Z každé strany jsou však ještě dvě „tlačítka“ na displeji. Bohužel není na přední straně telefonu umístěna žádná dioda, která by upozorňovala na příchod zprávy nebo e-mailu. Na spodní straně je umístěn microUSB konektor a mikrofon telefonu. Fotoaparát s bleskem je umístěn standardně na zadní straně. Na vršku telefonu pak nalezneme 3,5mm jack konektor. Toto umístění oceníme především při poslechu hudby, protože zastrčený kabel ze sluchátek jde rovnou z kapsy ven a neláme se, jako je tomu nepěkným zvykem při umístění zdířky do boku. Ovládání hlasitosti je umístěno na boku telefonu.

Jednou z nejlepších částí telefonu je displej typu Super AMOLED Plus s rozlišením 800 x 480 pixelů a velikostí 4,27 palců. Samsung vyměnil zobrazovací mřížku, což se pozitivně odrazilo na zobrazování některých objektů, které se v předchozím modelu vykreslovaly zubatě. Barvy jsou jasné a živé a displej má i velmi dobré pozorovací úhly. Díky brutálnímu jasu není problém ani čtení na přímém slunci.

Samsung Galaxy S IIUvnitř přístroje je skryt dvoujádrový procesor s frekvencí 1,2 GHz, který se ve spojení s 1GB operační pamětí a grafickým čipem Mali-400MP stará o rychlý chod telefonu. Telefon má skvělé odezvy a spouštění aplikací je bleskurychlé. Při práci s telefonem není ani stopy po nějakém zaškubnutí nebo vytuhnutí. V benchmarku Antutu jsme naměřili 5 755 bodů, což je snad nejlepší výsledek mezi všemi mobilními telefony na trhu. Lví podíl má na tomto výsledku 3D výkon grafického čipu. Náruživý hráči budou jistě spokojeni, protože hry vypadají na Galaxy S II opravdu tak realisticky, jak jen to je na 4,27palcovém displeji možné. Zkušený čtenář se jistě zamyslí nad tím, jak je na tom přístroj s baterií. Akumulátor s kapacitou 1 650 mAh vydrží při běžném používání zhruba 1,5 – 2 dny. Pokud budeme ždímat telefon naplno, máme za 5 hodin vybito.

Přístroj disponuje i fotoaparátem s rozlišením 8 MPx a možností nahrávat video v rozlišení 1080p. Kvalita fotografií z Galaxy S II je nadprůměrná, ovšem na trhu bychom našli i telefony, které produkují lepší fotografie. Například Sony Ericsson Vivaz fotí rozhodně lépe a to zvlášť ve stižených světelných podmínkách. Velmi spokojeni jsme byli s kvalitou videa, ve které se S II řadí mezi jedničky na trhu. Fotografie můžeme ukládat do vnitřní 16GB paměti nebo na microSD kartu. Přístroj je samozřejmě vybaven i standardními technologiemi jako je Wi-Fi, Bluetooth 3.0, GPS navigací a gyroskopickým senzorem.

Jako operační systém je v telefonu použit Android 2.3 Gingerbread s nadstavbou TouchWiz 4.0. Samsung do Galaxy S II navíc integroval některé funkce, které ostatní výrobci ve svých androidích přístrojích nemají. Skvělá je zejména klávesnice Swype. Princip funkce je ten, že místo mačkání virtuálních kláves, přejíždíte z písmena na písmeno a systém zatím hledá nejvhodnější slovo. Chce to sice trochu cviku, ovšem po absolvování tréninkové jízdy jste při psaní velmi rychlí.

Další velmi zajímavá funkce je Kies Air, díky které si zpřístupníte obsah telefonu pomocí bezdrátové sítě. Telefon samozřejmě podporuje synchronizaci kontaktů mezi účtem Google, serverem Exchange i účtem na Facebooku. Velkou výhodou je i to, že multimediální přehrávač umí nativně přehrávat filmy v DivX formátu a nejsme tak nuceni stahovat další aplikaci. Zmínku si zaslouží i velmi dobrý internetový prohlížeč s podporou technologie Flash. Prohlížení je rychlé a optimalizace stránek pracuje na výbornou.

 

Verdikt:

Samsung Galaxy S II je vynikající přístroj s mohutným výkonem a spoustou chytrých řešení. Některé čtenáře by mohla odradit vyšší cena telefonu, je však potřeba si uvědomit, že nový model od Samsungu patří do absolutní špičky nejlepších telefonů současnosti. Pokud máte rádi Android, s koupí neváhejte, protože lepší telefon s tímto operačním systémem v současné době prostě nekoupíte.

 

Hodnocení: 95 %

Cena: od 9 800 Kč (zdroj: Heureka.cz, 15.10.2011)

příloha_ovladnete_sva_data

 

Základní specifikace:

Displej: 4,27", dotykový kapacitní, Super AMOLED, 480x800
Operační systém a GUI: Android 2.3 (Gingerbread), TouchWIZ 4.0
Procesor: dvoujádrový 1,2 GHz; grafický čip Mali-400MP
Paměť: interní úložiště 16 GB
Operační paměť:
1 GB
Paměťová karta: microSD (až 32 GB)
Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, aGPS
Rozhraní: micro-USB 2.0, 3,5mm stereo audio jack
Kamera: 8Mpx s bleskem a autofocusem, snímání videa ve Full HD
Snímače: akcelerometr
Rozměry: 125 × 66 × 8,5 mm
Hmotnost: 116 g
Napájení: akumulátor 1650 mAh

Byl pro vás článek přínosný?