Hlavní navigace

Recenze: Samsung B2100 - odolnost neznamená nutně ošklivost

18. 10. 2009

Sdílet

Pod pojmem odolný telefon si řada lidí vybaví robustní a těžký přístroj, který rozhodně neposlouží jako módní doplněk do dámské kabelky, ale ocení ho například turisté, sportovci nebo vášniví rybáři.

Recenze: Samsung B2100

 

Jak už sám nadpis i úvodní text napovídá, dnes nebude řeč o smartphonech ani nejnovějších technologiích, ale o přístroji, který má za úkol překonávat nepříznivé všední vlivy i  kruté nástrahy přírody. Podíváme se totiž společně na nového bojovníka na poli odolných telefonů, který jistě potěší příznivou cenou i poněkud elegantnějším zpracováním, než bývá v této produktové kategorii zvykem.

samsung-b2100_4

Telefon má rozměry 113 x 49 x 17,4 mm a jeho hmotnost činí 103 gramů. V této kategorii si rozhodně není na co stěžovat, většina konkurentů bude v porovnání s tímto Samsungem vypadat velmi neohrabaně a objemně. Odolná konstrukce telefonu má za následek zvýšenou odolnost vůči prachu a vodě. Telefon v tomto případě splňuje požadavky standardu IP57 (těsnost) i normu americké armády MIL-STD-810F - zde se ovšem jedná spíše o marketingový tahák, neboť podobné standardizace mají jen zřídkakdy skutečnou vypovídací schopnost.

Podle výrobce telefon dokonce bez problému vydrží půl hodiny ponořený pod vodou a na cestách ho nepřekvapí ani extrémní teploty, otřesy, vlhkost a další nepříjemnosti. My jsme telefon podrobili několikaminutovému vodnímu testu v umyvadle, v němž obstál se ctí. Přístroj by měl odolat i mechanickému poškození, o což se postarají odolné plasty - zde jsme provedli několik testů pádem na zem, které zůstaly bez větších následků.

samsung-b2100_3

Zároveň však musíme dodat, že v nás telefon z důvodu své subtilnější konstrukce nevyvolával takový pocit bezpečí, jaký jsme měli například při testování konkurenčního produktu Evolve Survivor, který je však v prodeji za několikanásobnou prodejní cenu.  Klávesnice Samsungu B2100 je pogumovaná a konektor pro napájení a připojení sluchátek chrání plastová krytka. Zadní kryt je zajištěn pojistkou ve tvaru šroubu, kterou bez použití  šroubováku, nože nebo jiného nástroje otevřete jen těžko. U odolného telefonu jistě chvályhodná vlastnost.

Přístroj je předurčen k volnočasovým a outdoorovým aktivitám, díky poměrně stylovému designu a kompaktním rozměrům je však vhodný i pro normální nošení a běžné pracovní využití. Nabízen je ve třech barevných provedeních, z nichž nás nejvíce zaujalo červené provedení Scarlet Red. Ti z vás, kteří vyžadují ryze outdoorový vzhled, však mohou ocenit zelené provedení Dark Green nebo šedivé provedení Modern Black. Na vrchu telefonu najdeme poněkud netradiční očko, které může mít praktické využití při zavěšení na krku nebo u pasu.

samsung_b2100_1

I přes fakt, že se vyskytujeme v kategorii odolných telefonů, nabízí model B2100 integrovaný fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpx a schopností natáčet videa. Pořízené fotografie ale plní spíše symbolickou roli, trpí zkreslením a jsou poněkud tmavé. Na zaslání fotografie MMS zprávou z dovolené to ale jistě postačí. Co však designérům musíme vytknout, je absence krytky fotoaparátu, který tak zůstává téměř nechráněn - obzvláště u odolného telefonu je to škoda.

Interní paměť telefonu o velikosti 7MB není nijak závratná hodnota, lze ji však s pomocí paměťové karty microSDHC rozšířit až na 8GB. Průměrný je i použitý displej s rozlišením 128 x 160 obrazových bodů, který není příliš barevně výrazný, ale zato se vyznačuje slušnou čitelností na slunci. Dále nás potěšilo, že konstruktéři nezapomněli na hudební nadšence a telefon vybavili hudebním přehrávačem i rádiem - pro sportovní vyžití je toto velmi dobrá zpráva.

Na boku najdete dvě tlačítka, z nich jedno slouží pro ovládání hlasitosti a druhé zapíná svítilnu se slušným výkonem, kterou zřejmě využijete opět zejména v přírodě. Pokud ale nebudete mít telefon zapnutý, na nic si neposvítíte. Plusem je rozhodně nadprůměrná výdrž baterie. Zařízení je vybaveno baterií s kapacitou 1000 mAh, jež podle výrobce vydrží v provozu až 600 hodin, tedy 25 dní - v našem testu jsme se dostali asi na 8 dnů běžného používání, ale i to je velmi slušný výsledek.

Verdikt:

Pokud potřebujete levný telefon se zvýšenou odolností, neuděláte s tímto Samsungem chybu. Ovládání přístroje  je totiž vcelku intuitivní a telefon nabízí v podstatě všechny klasické funkce, které lze v této cenové relaci očekávat. Vytknuli bychom tedy spíše průměrný displej a podprůměrný fotoaparát, jehož čočka navíc není chráněna před nepřízní vnějších vlivů.

Hodnocení: 70%

Zapůjčil: Samsung

Technické parametry:

příloha_ovladnete_sva_data

Rozměry a hmotnost: 113 × 49 × 17 mm, 103 gramů
Displej: 1,77'', aktivní TFT, 128 × 160 pixelů, 262 tisíc barev
Data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10
Paměť: 7 MB, paměťové karty microSDHC
Baterie: Li-Ion 1 000 mAh
Hudba: přehrávač hudby, rádio
Fotoaparát: 1MPx (1 280 × 1 024), video

Cena: cca 2700 Kč

Byl pro vás článek přínosný?