Hlavní navigace

Recenze: Roxio Creator NXT 3

Sdílet

 Autor: Roxio
Jak je u tohoto programu nechvalným zvykem, instalace nějakou dobu trvá, navíc je rozdělená na dvě doby, protože programy a jejich datové naplnění se instalují odděleně.

Po pravdě ale nutno přiznat, že se jedná o velice komplexní balík, takže značné množství programů samozřejmě zabere nějaké to místo. Uživatelské rozhraní za poslední roky nijak neomládlo, na první pohled je stejné, snad jen ta modrá barva trochu pozměnila sytost.

Roxio Creator NXT 3

Stejně jako tomu bylo u všech předchozích verzích, i tentokrát dostaneme do ruky masivní množství nástrojů pro multimediální práci. Samozřejmě se přitom nezapomnělo ani na finální krok, tj. vypalování, od ISO až přes CD či DVD. Program zvládne i Blu-ray, ale pouze pokud si koupíme verzi Pro, u levnější verze budeme pravidelně upozorňováni na možnost dokoupení. Solidně můžeme pracovat i se zvukem či fotografiemi.

Videoeditace je v rukách programu VideoWave, který už něco pamatuje. Opět se dočkal určitých vylepšení a hlavně narůstá zásoba přechodů a efektů. Pokud ovšem nechceme bojovat se solidní editací, můžeme to střihnout od boku. K tomu nám poslouží novinka v podobě softwaru FastClick, který už nese značku mateřského Corelu. S jeho pomocí si můžeme připravit video v jednoduchých třech krocích. Možná by bylo jasnější, kdyby v nabídce editací byly jména programů a ne rozdělení na „jednoduché“ a „pokročilé“. Podpora sociálních sítí a YouTube tady byla již před lety, proto nic skokově nového očekávat nemůžeme. Novinkou je větší podpora formátů pro konverzi videa a 17 hudebních klipů od Triple Scoop Music.

Roxio Creator NXT 3

Možnost zachycení streamovaného videa, takže si můžeme stáhnout třeba klip z YouTube a uložit ho na počítač nebo převést na mobil, již byla v minulé verzi, tentokrát si klip můžeme i editovat.

Fotoeditor je již tradičně PhotoSuite (verze Pro má PainShop Pro X6), který nikdy žádnou díru do světa neudělal a platí to i ve verzi 2012. Editovat s ním ale jde, i když zpočátku prudí se sice obvyklou, ale nekonečně nesmyslnou snahou hledat fotografie v adresáři Mé fotografie, kam by si je Windows přály mít.

Nástroje pro zálohování, vypalování disků či ripování MP3 samozřejmě zachovány zůstaly, ale nějaké kruciální změny se nekonají.

Verdikt

Balík Roxio Creator NXT 3, původně založený na nabídce služeb pro přehrávání, editování a pálení videa, v poslední době poněkud konvertoval k organizaci a sdílení našeho digitálního života. Vydařené, kvalitní a spolehlivé vypalování je samozřejmostí, koneckonců si na tom Roxio vystavělo pověst. Původní funkce tu stále jsou a popošly zase o kousek dál, ale nějakou revoluci očekávat nemůžeme. Na druhé straně do nového balíku vklouzneme jako do dobře vyšlapaných bot. Když si ale uvědomíme, že za 130 dolarů (verze Pro) nebo dokonce 99 dolarů, dostaneme skutečně mimořádně robustní balík aplikací, dnes již navíc plně integrovaných, nemusíme nad koupí nové verze váhat příliš dlouho. V případě, že máme starší verzi, příliš důvodů ke koupi nebude. Verze Pro obsahuje kvalitnější varianty některých programů, ale i tak se ale nejedná o varianty poslední.

 

Pro: Kvalitní balík pro veškeré digitální potřeby

Proti: Mnoha změn jsme se nedočkali

Celkem: 80 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Roxio

Cena: dle verze 99 až 130 USD (zhruba 2 400 až 3 100 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.