Hlavní navigace

Recenze: ProShow Producer 4

17. 8. 2009

Sdílet

ProShow Producer 4 svým uživatelům umožní vytvořit rozsáhlé prezentace plné efektů, stylových přechodů a vlastních obrázků či videoklipů.

ProShow Producer 4

Program ProShow Producer rozhodně není tím nejjednodušším nástrojem pro přípravu profesionálně vypadajících prezentací, ale bez nadsázky, je nejlepší, zvláště pokud chceme, aby ve vytvořeném dílku dominovaly obrázky a videoklipy. Od počátku byl zájem programátorů zaměřen na obsah (tedy obraz), zatímco text se dostal až na druhou kolej jejich zájmu. Přestože to není až takový problém, ale u tak robustního programu bychom čekali víc.

Čtyřka se dočkala zjednodušeného pracovního rozhraní a poněkud lehčího ovládání. To ale bude platit až do doby, kdy nesáhneme hluboko do široké nabídky funkcí a aplikací, software toho totiž nabízí tolik, že začátečník se lehce ztratí. Už jen podpora 100 formátů mluví o tom, že se výrobce snažil pokrýt skutečně maximum.
Doba, kdy program měl pouze minimální nároky na hardware, je sice už pryč, ale i dnes se software nainstaluje velmi svižně a pracovat můžeme začít skutečně okamžitě.

Zaměření na fotografie a video je patrné už z rozhraní, na dolní straně plochy je časová lišta, zatímco na pravé straně je okno pro kontrolu videozáznamu, čímž rozhraní silně připomíná videoeditační software. Práce s programem je jednoduchá, ale chvilku si budeme muset zvyknout – první pocit naznačuje, že vlastně pracujeme pozpátku. Místo zvolení pozadí z nějakého templátu začneme s bílou plochou, vybereme obrázky či video a teprve na konci můžeme dílko doplnit o pozadí.  Novinkou je aplikace Slide Styles, která nabídne 75 připravených efektů. Jejich použití není složité, ale jelikož nám program umožňuje i přípravu a ukládání vlastních efektů, je jasné, že inzerovaná jednoduchost bude platit jen dokud se budeme držet hotové nabídky. Navíc máme neomezený počet upravitelných vrstev a možnost ke každému obrázku přidat poznámky.

příloha_ovladnete_sva_data

Síla programu leží v nabídce File, kde jsou všechny k práci potřebné zdroje. Vybrané obrázky si přeneseme na místo Slide, podle chuti ozdobíme textem (byť možnosti jsou značně omezené), doplníme přechody a hudbu a jsme hotoví. Podpora audiosouborů byla oproti minulé verzi znatelně posílena. Prakticky každý krok lze upravit na míru, např. dvojím kliknutím na obrázek spustíme fotoeditaci. Nabídka přechodů je více než bohatá (280 různých přechodů), navíc jejich rychlost můžeme měnit. Práce s hudbou a videem příliš možností nenabízí, nicméně v obou případech máme jednoduchou utilitku pro sestřih. S výsledným dílem pak můžeme nakládat podle libosti, od přehrávání na počítači přes vypalování na CD či DVD až po tvorbu šetřiče obrazovky. A když už jsme u toho vypalování, program podporuje i pálení na dvojvrstevné DVD, HD či Blu-ray. Jako sympatický doplněk je pracovní okno vybaveno i úsečkou ukazující kolik místa nám na vybraném nosiči zbývá.
Mezi nedostatky patří již zmíněná zbytečně rudimentární práce s textem a nesmyslně složité odesílání vzniklého souboru emailem. Největší nepříjemností se jeví ale příliš vysoká cena 250 dolarů.
I přes tyto drobné výtky lze ProShow Producer 4 jednoznačně pochválit. Je vidět, že firma Photodex připravuje podobné programy již více než 20 let. Po dlouhé době se opět jedná o software, který neslibuje modré z nebe, ale spolehlivě zvládne vše, co na krabici inzeruje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.