Hlavní navigace

Recenze: PortraitPro Body 3

Sdílet

 Autor: Anthropics
Britská společnost Anthropics Technology u nových verzí šlape na pilu. Dvojka se objevila velice rychle a na trojku jsme nemuseli čekat ani celý rok. Jak název naznačuje, jde o software určený retušování těla. Jedná se tak o mladšího bratříčka známého a velmi úspěšného programu Portrait Professional, který má za úkol upravovat obličeje.

I když si to neradi přiznáváme, do Van Damma nebo Andriany Lima mají naše těla bohužel dost daleko. No a pokud nás pohled do zrcadla zabolí a do tělocvičny k mučícím nástrojům se nám zrovna dvakrát nechce, bude se softwarová výpomoc po čertech hodit. Nějaké to vylepšení tady, nějaké zase támhle, a dvacet kilo je pomocí digitálního chirurga pryč.

Základem práce je nastavení základních bodů, jejichž počet stále přibývá, což současně činí výsledek přirozenější. Pokud to s programem již neuméme, bude nám označování nám zpočátku trochu trvat, protože logika celého systému je poněkud zvláštní. Navíc řadu bodů, kterých se program domáhá, na fotografii pravděpodobně neuvidíme, např. loket nebo koleno u řady postav uvidíme jen jedno. Existuje zde ale možnost označit, že dotyčný bod není vidět. Další panely jsou potom věnované tváři, kůži a dalším detailům. Všechno ovládáme pomocí posuvných úseček, podle potřeby si pohrajeme s výškou, tloušťkou nebo se změnou výrazu tváře. Výsledek samozřejmě bude záviset na tom, jak pečlivě jsme si pohráli s nastavením. Z pivního pupku sice neuděláme valchu, ale štíhlý trup zcela pohodlně. Stále více kroků je automatických, což práci výrazně zjednodušuje a zrychluje, a v nové verzi se právě sem upřelo hlavní úsilí. A povedlo se.

Software Body existuje ve dvou verzích – PortraitPro Body za 40 dolarů je zde také verze Studio, která je o 20 dolarů dražší. Obě verze fungují jako samostatný program, ta dražší navíc také jako filter pro Photoshop nebo jako plug-in pro Photoshop Elements a Lightroom. Od minulé verze se ceny nijak nezměnily.

Co je v třetí verzi nového? Vedle již zmíněné pokročilé automatizace byla výrazně posílena aplikace Warp fixer, která se stará o to, aby pozadí po provedených změnách vypadalo přirozeně a aby tak změny nebyly na první pohled patrné.  Další změny k lepšímu zahrnují i výrazně kvalitnější nápovědu, která nás dnes provede každým krokem opravdu za ručičku.

Verdikt

Co tedy s tímto programem zvládneme? Vedle zeštíhlování potřebných partií můžeme změnit i výšku postavy, částečně narovnat polohu, vylepšit pokožku a změnit některé parametry u tváře. Program nepochybně plní co slibuje, takže pokud si potřebujeme vylepšit postavičky fotografovaných subjektů, případně si doma šplhnout, tak se rozhodně vyplatí.

             

Pro: Skutečně funguje, nízká cena

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

Výrobce: Anthropics Technology

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: od 40 USD (cca 900 Kč)

https://www.portraitprobody.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.